Sjekklisten og utstyret du trenger på visning

Stor visningshelg; slik stiller du beredt.

HUSKELISTE: Det er en del ting du bør sjekke under visning, før du velger å by på en bolig.  Foto: PER ERVLAND
HUSKELISTE: Det er en del ting du bør sjekke under visning, før du velger å by på en bolig. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke til forkleinelse for hestehover og grillos i nabolaget, men det er når antallet boligannonser øker, vi vet at våren virkelig er her.

Hos Eie Eiendomsmegling har de registrert økt oppdragsinngang de siste par ukene, og denne helgen har kjeden visninger på mer enn 150 boliger.

- Vår oppdragsinngang tilsier økt aktivitet og vi antar at det vil bli omsatt bra med boliger i alle landsdeler fremover. Vi har bare de siste 14 virkedagene registrert 198 oppdrag hvor flesteparten av disse legges ut nå. Dette er flere enn forventet, sier Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling, i en pressemelding.

SMART: ta med legitimasjon på visning

Det kan altså bli fullt på de mest attraktive objektene, og visningen blir lett mer en balanseøvelse der man går i sikksakk mellom andre interessenter og prøver å ikke være i veien. Det er ikke så lurt.

Skal du velge bare ett sted å være litt i veien, bør det være når du er på visning.

Innlysende, tenker du kanskje, men visste du at vi bruker ti ganger så lang tid på å ta beslutning om hvilke TV-kanalpakker vi skal velge enn å bestemme oss om vi ønsker å by på en bolig eller ikke?

Det er mye å sjekke på visning. Her er våre beste tips.

Sett på dusjen

SMART: Setter du på vannet, ser du enkelt om det er fall mot sluket. Foto: NRL
SMART: Setter du på vannet, ser du enkelt om det er fall mot sluket. Foto: NRL Vis mer


Dersom noe skulle gå galt med en bolig, er baderommet et av de aller dyreste å fikse. Noen har en fuktmåler i lommen, mens andre velger å ta med en fagmann på visning. En viktig detalj på baderommet er at gulvet faller riktig mot hovedsluket. Dette kan du sjekke på flere måter, for eksempel med et vater (det finnes også vater-apper til smartmobiler) eller med klinkekuletrikset. Eller du kan gå rett på sak, og sjekke om vannet renner dit det skal.

Du trenger jo ikke ta en dusj, men ta ned dusjholdet fra veggen, og skru på kranen slik at det kommer litt vann på gulvet slik at du kan se hvilken vei det renner.

Les mer og se video der rørlegger Anders Fossen i Jørstad KTL viser oss hva han selv ville sett etter på visning

Ring en venn

RING EN VENN: Mobildekningen varierer, så ring gjerne en venn, og sjekk at du har dekning i hele leiligheten, ikke bare midt på stuegulvet. Foto: PER ERVLAND
RING EN VENN: Mobildekningen varierer, så ring gjerne en venn, og sjekk at du har dekning i hele leiligheten, ikke bare midt på stuegulvet. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Akkurat som på spørreprogrammet Vil du bli millionær, lønner det seg å ha en venn i bakhånd som du kan ringe. Den smarteste mobilsamtalen boligkjøpere tar, er ikke når de ringer rundt til bankene for å sammenligne boliglånsrenter, selv om vi selvfølgelig også vil anbefale dette. Nei, den viktigste mobilsamtalen du tar er den du tar når du er på visning, for å sjekke at du faktisk har dekning.

Det er nemlig store lokale variasjoner på mobildekning, så at du har god dekning på gaten betyr ikke at du kan snakke i mobilen fra stuen. Så plukk opp mobilen fra vesken, ring en venn, og snakk deg gjennom hele boligen.

Les mer: Ikke glem å sjekke dekningen på visning

Smarte visningsverktøy

Du skal kunne stole på boligens prospekt, men erfaring viser at ikke alle detaljer stemmer hundre prosent i taksten eller boligsalgsrapporten. Det er heller ikke alltid at den som holder visningen og ivrig svarer på dine spørsmål er så godt informert om hvilken forfatning boligen er i. Så hvorfor ikke stille godt forberedt?

Det finnes en rekke smarte dingser som kan hjelpe deg å sjekke at boligen virkelig er så bra som den fremstår som på papiret.

Bedre føre var:

Med en boligforsikring tar andre klagejobben om noe ikke stemmer med din nye bolig:

Camilla Ursin og Stian Aasebø kjøpte bolig med parkeringsplass, men endte opp med gateparkering. Deres råd til alle som skal kjøpe bolig er klart: - Vil anbefale alle å ha boligkjøperforsikring


Her er fem av dem: Se dingsene som gjør deg til en proff på visning

Ikke legg igjen hodet hjemme

Det aller viktigste når du er på boligjakt er at du kjøper en bolig du kunne tenke deg å bo i. Men i tillegg til den viktige magefølelsen er alle de kjedelige detaljene man ikke tenker på når de stemmer og virker, men som kan bli problematisk når de ikke virker. Vi har gjort jobben enklere for deg:

Ønsker du å være på den sikre siden kan du også ta en titt på denne sjekklisten, som ikke bare tar for seg de mest tekniske spørsmålene. Her kan du se Sintef Byggforsk sine beste tips til visningen.

Det er imidlertid ikke bare det bygningstekniske som er avgjørende for om du bør kjøpe boligen: Ikke glem å spørre om dette!

Hva følger egentlig med boligen?

Ikke alle hvitevarer følge med boligen. Er du i tvil? Spør! Foto: Colourbox.com
Ikke alle hvitevarer følge med boligen. Er du i tvil? Spør! Foto: Colourbox.com Vis mer


Når du er på visning kan det også lønne seg å tenke over hva som faktisk følger med boligen. Veggfast interiør og lyspunkter skal som hovedregel følge med, men det er ikke sikkert at den fantastiske lysekronen eller designlampen henger der den dagen du skal flytte inn.

Meglerbransjen har laget en oversikt over hva som bør følge med boligen, som er gjeldende for de aller fleste boligsalg, med mindre noe annet står i prospektet. Se hva som normalt følger med boligen.

Skulle du være i tvil, og er det noe som er avgjørende for om du vil kjøpe boligen eller ikke: spør. Og be om å få det skriftlig bekreftet fra megler/selger.

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide, men er trukket frem til glede for nye lesere og boligkjøpere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer