Sjekklisten om det blir oversvømmelse hjemme hos deg

Forsikringsselskapenes beste råd.

VÅTT: Våtrom skal tåle litt vann, men ser det så ille ut hjemme hos deg, er det bare å tilkalle fagfolk. Foto: ALL OVER PRESS
VÅTT: Våtrom skal tåle litt vann, men ser det så ille ut hjemme hos deg, er det bare å tilkalle fagfolk. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist oppdatert 14. oktober 2018

Store deler av landet har de siste dagene opplevd ekstremvær og flom, og mange opplever vanninntrengning i boligene sine.

Hørt det før? Det er meget sannsynlig. Det har nemlig vært en trend de siste årene at det meldes om stadig flere vannskader i norske hjem. I 2014 viste Finans Norge til at det hvert åttende minutt oppdages en vannskade i norske hjem, som tilsvarer 175 vannskader i hus, hytter og leiligheter hver dag.

Men vet du hva du skal gjøre, om det blir oversvømmelse hjemme hos deg?

Her er forsikringsselskapenes beste råd.

Sjekklisten:

Dersom ulykken er ute, er det viktig at du tar enkle forholdsregler for å forhindre ytterligere skade. If Skadeforsikring gir følgende råd:

 • Ta ut sikringer for elektrisk anlegg for den etasjen som har vært oversvømmet.
 • Tøm bygningen for vann som ikke har rent ut.
 • Riv ut gulvbelegg/tepper og lagre dette på eiendommen.
 • Ta ut/åpne vinduer i kjeller, og fest netting over vinduet med lekter som spikres for forsvarlig tetting. La innvendige dører stå åpne.
 • Når noen er hjemmeværende, åpnes i tillegg ytterdører i kjeller og evt. ytterdører og vinduer i skadet boligetasje. Dette er med på å fremskynde tørking.
 • Sett opp vifter i skadet etasje for å forsterke luftsirkulasjonen.
 • Rydd slam og så videre, og rengjør.
 • Kontroller avløp hvis bygningen tas i bruk.
 • Har kjeller oppfôret gulvkonstruksjon av tre - og denne har vært oversvømmet - vurderes først uttørking før eventuell riving.
 • Varmtvannsbereder/elektrisk anlegg som har stått under vann, må ikke tas i bruk før utstyret er kontrollert av elektriker.
 • Bygninger som står i fare for å «flyte opp» må eventuelt sikres ved å fylle kjeller med vann.

Er du dekket av forsikringen?

Dersom du har forsikret boligen din mot brann, er du også dekket av naturskadeforsikring, har Hanne Gudding, informasjonssjef forsikring og bank i Storebrand, tidligere sagt til DinSide.

Naturskadeforsikring er lovpålagt. Mange er dekket uten å vite det, for det slår automatisk inn hos alle som har brannforsikring på eiendom og innbo.

Men egenandelen kan være dobbelt så høy dersom det er snakk om naturskader.

Naturskadeforsikring er også en forsikringsform som ikke diskriminerer - eller tar høyde for risiko. Premien er lik uansett om du bor i blokk i Oslo eller i et flom-, vind- eller rasutsatt område.

Så har du forsikringene i orden, kan du senke skuldrene en smule i forhold til fremtidige skader.

Se video: Slik sikrer du hytta mot vann- og brannskader

Kontakt forsikringsselskapet så fort som mulig

Selv om papirer har blitt ødelagt og du ikke har polisenummeret klart, det aller første du må gjøre når ulykken er ute, er å ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. Er alt i orden i forsikringsforholdet, er det nå forsikringsselskapet som tar over.

- Etter at kunden har tatt kontakt med oss, sender vi en takstmann. Det er vanlig praksis ved naturskader, og dette er vårt ansvar, sier Gudding til DinSide.

Det er egne takstmenn for naturskader, som er samlet i en egen naturskadepool. Takstmannen vil så gjøre en vurdering av skadene, både på bygningsmasse og innbo.

- Noen ganger vil man måtte avvente litt, for eksempel dersom vannet fremdeles er til stede. Dette må man gjøre en vurdering på i de ulike tilfellene, sier Gudding.

Ikke vent med tørkingen

Skulle du få vann inn i boligen, er det viktig å være klar over at man bør ta tak i problemene så raskt som mulig.

- Etter en vannskade må tørking starte så raskt som mulig, og minimum etter tre til fem dager. Å starte å tørke opp en vannskade etter en uke er ofte altfor sent, har professor Stig Geving ved Institutt for bygg, anlegg og transport ved NTNU uttalt til Dinside tidligere.

Årsaken er at jo lenger konstruksjoner står fuktige, jo større risiko er det for muggvekst. Danner det seg muggsopp, kan denne spre seg videre i konstruksjonen og bli et potensielt helseproblem.

- Jo lenger man venter, jo lettere blir det for muggsoppen å etablere seg, understreker Geving, og legger til at enkelte materialer er mer utsatt enn andre.

- Mugg krever næring, og for eksempel gipsplater gir mye næring til muggsoppen. Her kan det komme mugg etter bare et par dager, sier Geving.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer