Renhold og hygiene:

Sjokkavsløring om kjøkkenvasken din

Så skitten er den egentlig, ifølge mikrobiolog.

SKITTEN ELLER REN? Hvor ren er egentlig kjøkkenvasken din etter at du har vasket den? Illustrasjonsfoto: Richard B. Levine/Sipausa/NTB
SKITTEN ELLER REN? Hvor ren er egentlig kjøkkenvasken din etter at du har vasket den? Illustrasjonsfoto: Richard B. Levine/Sipausa/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En mikrobiolog har skapt sjokkbølger etter å ha avslørt hvor skitten kjøkkenvasken din egentlig er - selv etter en skikkelig såpevask.

RENS DET: Dersom det er noen måneder siden sist du vasket sluket, kan det hende det ser slik ut nå. I videoen forteller vi deg hvordan du bør rense det og hvor ofte ! Video: Celina Stamper. Vis mer

Tim Call (32) står bak TikTok-kontoen med det treffende navnet @Whatmightgrow (hva kan vokse her). I en rekke videoer tester han hva som vokser av bakterier i diverse hverdagslige gjenstander.

Tydelig bakterievekst

Denne gangen har han fått det til å gå kaldt nedover ryggen til sine 210 000 følgere ved å teste bakterieveksten i en kjøkkenvask.

I videoen forteller 32-åringen at han så et videoklipp der noen brukte kjøkkenvasken til å tilberede mat, og at han bestemte seg for å teste hvor ren en kjøkkenvask faktisk er.

Først skyller han av vasken, uten å bruke såpe til å vaske overflatene.

Så tar han en test av overflaten, og dyrker resultatet i ei petriskål.

Resultatet viser, ikke overraskende, tydelig bakterievekst.

- Jeg vil påpeke at denne bakterieveksten kom fra en vask som jeg bare skylte av. Nå skal vi se om det har noen effekt å vaske med oppvasksåpe og varmt vann, sier Tim i videoen som er sett over 33 millioner ganger.

Såpe og vann

Så går han løs på kjøkkenvasken med oppvasksåpe og oppvaskkost. Tim opplyser om at han skrubbet vasken i ett minutt før han skylte den med varmt vann og ventet til overflaten tørket. Så tok han en ny test.

Så setter han den nye petriskåla i inkubatoren. Resultatet er oppsiktsvekkende.

- Vi fant fremdeles 20-45 000 bakterier, selv om vi hadde vasket kjøkkenvasken med såpe og varmt vann. Det er betraktelig bedre enn vasken som ikke hadde blitt vasket i det hele tatt, sier Tim.

BAKTERIEBOMBE: De populære sminkesvampene er i følge hudlege en sopp og bakterie-bombe. likevel bruker mange den skittene svampen i ansiktet, hver dag. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

I en siste video viser Tim hva som skjer når han vasker kjøkkenvasken med isopropanol, altså industrielt framstilt alkohol. Han forteller at med mange slike desinfiserende midler bør man la det virke litt først.

- Ingen bakterievekst

Etter ti dager i inkubatoren er resultatet klart:

- Det er ingen bakterievekst. Dette betyr at det var mindre enn 100 originale bakterier etter at vi brukte isopropanol i vasken. Dette er en veldig effektiv vask, skriver han i videoen.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

- Dette er grunnen til at jeg bruker alkohol, skriver én.

- Moralen i denne videoen er: Ikke lag mat i vasken din, skriver en annen.

Noen orker ikke engang å se videoen:

- Jeg så ikke videoen ferdig. Jeg satte den på pause i ett sekund og sa: «NEI! Fordi jeg visste, jeg visste umiddelbart at NEI!», skriver en.

Hva med oppvasken?

Flere lurer på hva som skjer med oppvasken vår, ettersom vi vasker den på samme måte - med såpe og varmt vann.

- Så tallerkenene våre er skitne også? Jeg tror ikke på noe i livet mitt lenger!, skriver én.

- Heretter bruker jeg bare papptallerkener og plastbestikk!, skriver en annen.

Mikrobiologen kan imidlertid fortelle at de aller fleste bakterier trenger både vann og mat for å leve. Han sier at hvis du vasker tallerkenene dine godt nok med varmt vann og såpe, bør det gå helt greit.

Han understreker også at såpe og vann er en effektiv måte å vaske på, men at det ikke er like effektivt som desinfiserende midler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer