Farlige stoffer i leker, kjøkkenutstyr, hårspenner og -tilbehør

Sjokkrapport: Giftige stoffer i vanlige produkter fra resirkulert plast

Sjokkavsløring i stor europeisk undersøkelse: Vanlige husholdningsprodukter laget av resirkulert plast inneholder giftige stoffer.

GIFTSTOFFER I PRODUKTER AV RESIRKULERT PLAST: En stor europeisk undersøkelse avslører funn av bromerte flammehemere, som er farlig både for mennesker og miljø. Det er forbudt brukt i plastprodukter laget av ny plast - men er tillatt i produkter laget av resirkulerte plastprodukter. Ifølge rapporten stammer dette oftest fra resirkulerte elektronikkprodukter. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
GIFTSTOFFER I PRODUKTER AV RESIRKULERT PLAST: En stor europeisk undersøkelse avslører funn av bromerte flammehemere, som er farlig både for mennesker og miljø. Det er forbudt brukt i plastprodukter laget av ny plast - men er tillatt i produkter laget av resirkulerte plastprodukter. Ifølge rapporten stammer dette oftest fra resirkulerte elektronikkprodukter. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stor felleseuropeisk test avslører funn av giftige flammehemmende midler i vanlige produkter man finner hjemme hos folk; som leker, hårtilbehør og kjøkkenprodukter.

- Dette er stoffer som er forbudt ved lov, men kun dersom produktene er laget av ny plast. For produkter som er laget av resirkulert plast, gjelder ikke de samme reglene, skriver organisasjonen Sveriges Konsumenter, som er en av de 19 organisasjonene bak rapporten.

Nå krever organisasjoner over hele Europa at smutthullet i loven tettes.

Det antas at de flammehemmende stoffene i de resirkulerte plastproduktene stammer fra gamle elektronikkprodukter.

Funn i 109 av 430 produkter

Svenske svt.se skrev først om rapporten som Sveriges Konsumenter og 18 andre europeiske miljø- og forbrukerorganisasjoner har jobbet med.

Organisasjonene har testet til sammen 430 vanlige produkter folk har i hjemmene sine.

109 av de 430 testede produktene viste seg å inneholde spor av bromerte flammehemmere, som mistenkes for å være hormonforstyrrende.

Funnene ble gjort i blant annet leker og kjøkkenprodukter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer