Sju lystabber du må unngå

Tenner du levende lys, og opplever at de renner? Da har du sannsynligvis ikke klippet veken før du tente på.

STEARINLYS: Disse fem triksene kan hjelpe deg å unngå at stearinlyset renner. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Kristin Sørdal / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er høytid for levende lys, og foruten viktigheten av å passe godt på levende lys i forhold til brannfare - som å ikke gå fra lys som brenner i et rom - er det flere andre ting du bør vite for å få det beste ut av lysene dine.

Har du vurdert batterilys? Det er veldig mange gode grunner til å velge batterilys i stedet for levende lys. Blant annet er det helt trygt - og du kan enkelt få kosen fra levende lys hele uka - helt uten å løfte en finger (eller en fyrstikk).

Husk dette om du tenner levende lys:

#1: Les bruksanvisningen:

Under eller på alle lys er det en «bruksanvisning», eller en advarselsmerking. Om du aldri har tatt deg tid til å lese på denne, bør du ta en kikk.

Der finner du mye viktig og god informasjon om lyset og hvilke forholdsregler du bør ta. Som for eksempel hvor langt det bør være mellom lysene, hvor lang veken skal være og annet.

SJEKK MERKINGEN! Her står det faktisk mye viktig! Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK MERKINGEN! Her står det faktisk mye viktig! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer#2: Klipp veken

De fleste lys kommer med altfor lang veke. Du bør klippe veken til korrekt lengde før du tenner, og passe på å kutte veken også underveis - selvsagt ikke mens lyset brenner.

Veken bør være cirka 1 centimeter lang. Blir veken for lang, kan lyset begynne å renne, veken kan bøye seg - og lyset vil brenne skjevt.

KUTT VEKEN: Pass på at veken ikke blir for lang.  Foto: KRISTIN SØRDAL
KUTT VEKEN: Pass på at veken ikke blir for lang. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer#3: Kutt kanten

Noen lys krever mer pleie enn andre, men pass på kantene rundt lyset ditt. Dette gjelder først og fremst kubbelys.

Kanten rundt bør ikke bli høyere enn 0,5 til 1 centimeter. Dette for å sikre tilstrekkelig med luft til flammen, og for at det ikke skal bli så varmt rundt flammen - som kan føre til at lyset begynner å renne.

#4: Pass på avstanden!

Pass avstanden mellom lysene. Dette er spesifisert i advarselsmerkingen på lyset, og kan variere noe. Som oftest er anbefalingen at det skal være minst 10 centimeter mellom lysene - men sjekk dette på lysene dine. Noen, som Ikea, går ned til 7 centimeter mellom lysene.

Avstanden er viktig for at ikke varme fra lyset skal smelte nabolyset - slik at dette begynner å renne.

#5: Ligg unna tette lykter

Har du lys i en lyslykt, så pass på at lykta ikke er for tett. Lyset trenger luft for å brenne. Dersom lykta er for tett og lufttilførselen til lyset blir for dårlig, vil du oppleve sot på glasset i lykta. Da hjelper det å sette luka til lykta på gløtt. Eller å bytte til et mer egnet lys - eventuelt et batterilys.

IKKE BLÅS UT LYSET! Bruk heller en lyssukker - da soter det ikke så mye. Foto: KRISTIN SØRDAL
IKKE BLÅS UT LYSET! Bruk heller en lyssukker - da soter det ikke så mye. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer#6: Ikke blås ut lyset!

Når du skal slokke lyset: Bruk en lyseslukker. Dette er også noe som gjerne er spesifisert i advarselsmerkingen på lyset.

Lyseslukkere fås i flere varianter, den mest effektive en klype som slukker lyset umiddelbart.

Du ønsker å slokke lyset raskt for å minimere soting. Har du ikke lyseslukker, kan du etter at du har blåst ut lyset, slokke veken helt ved å klemme på veken med litt spytt på fingertuppene.

#7: Begrens deg!

Levende lys kan være uheldig for inneklimaet, og rådet fra Folkehelseinstituttet er å ikke overdrive bruken av levende lys. Det er sotpartikler fra lysene som fører til forurensing av innelufta. For mye av dette kan være helseskadelig.

SVANEMERKET? Svanemerkede lys er laget av ordentlig stearin. Fordi stearin er en fornybar råvare, frigjøres det ikke CO2 når du brenner dem.  Foto: KRISTIN SØRDAL
SVANEMERKET? Svanemerkede lys er laget av ordentlig stearin. Fordi stearin er en fornybar råvare, frigjøres det ikke CO2 når du brenner dem. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merSvanemerkede stearinlys skal avgi bare en begrenset mengde sotpartikler, dette er et av kravene som Svanemerket setter. Det finnes ikke svanemerkede parafinlys, fordi parafin ikke er en fornybar råvare - som er et annet av kravene til Svanemerket.

Sist oppdatert jula 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer