Skatt på bolig i 2019

Sju skatteregler for bolig du bør vite om

Alle får mindre rentefradrag, blant annet.

NYE REGLER: Det er flere skatteregler knyttet til bolig du bør få med deg, men husk at årets skattemelding har reglene fra 2018, så da har du tid til å forberede deg på alt det nye dersom du jakter på, eier eller leier bolig. Bildet er fra Gamle Stavanger. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
NYE REGLER: Det er flere skatteregler knyttet til bolig du bør få med deg, men husk at årets skattemelding har reglene fra 2018, så da har du tid til å forberede deg på alt det nye dersom du jakter på, eier eller leier bolig. Bildet er fra Gamle Stavanger. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nytt år, nye regler.

Dinside har allerede gitt deg oversikt over hva som blir billigere og dyrere i 2019, samt kommet med råd om økonomiske nyttårsforsett og hvordan du får sunn økonomi i år.

Nylig oppsummerte Huseiernes Landsforbund det de mener er de viktigste satsene og reglene om skatt for boligeiere og utleiere i 2019, som vi gjengir nedenfor.

Men, husk at dette er reglene for året som kommer. Det betyr at skattemeldingen som kommer i april skal behandles etter skattesatser og -regler for 2018.

1. Rentefradrag

I 2019 blir den generelle skattesatsen redusert fra 23 til 22 prosent, en endring som vil føre til at skattefradrag blir mindre verdt.

Fradragssatsen har gått jevnt ned siden 2013 da den var på 28 prosent.

Lavere rentefradrag vil nok ha en betydning for norske boligeiere, mener Huseiernes Landsforbund. Dette gjelder særlig når styringsrenten har økt og det er varslet ytterligere økninger i 2019, mest sannsynlig i mars.

- Reduksjon i skattefradrag i seg selv for gjeldsrenter på ett prosentpoeng, utgjør ganske lite for mange. Har du et lån på tre millioner kroner med 2,5 prosent rente, utgjør skattefradraget 750 kroner mindre per år, sier forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank til Dinside.no.

Men, med både forventede renteøkninger i 2019 og mindre fradrag, kan det så klart merkes, i alle fall for de med store lån, legger hun til.

2. Skatt for utleie

Når skatt på alminnelig inntekt går ned til 22 prosent i 2019, går skatten på utleie også ned.

Dette gjelder for alle som leier ut en egen utleiebolig, altså en annen bolig enn den du bor i selv, som er skattepliktig. Leier du ut egen bolig, derimot, vil leieinntektene i de fleste tilfeller være skattefrie.

Men, besparelsen for skattepliktige utleiere blir ikke kjempestor: Har du 100.000 kroner i skattepliktige utleieinntekter i 2019, vil du spare tusen kroner.

3. Langtidsutleie

Det er fortsatt skattefritt å leie ut en hybel eller leilighet i egen bolig, som vi nevnte over.

Denne særnorske regelen er svært gunstig for norske boligeiere.

Kravet er at mindre enn halve utleieverdien av arealet av boligen må være leid ut, for at du skal unngå skatt av leieinntektene.

4. Korttidsutleie

Men, leier du ut egen bolig mindre enn 30 dager, for eksempel gjennom Airbnb, må du skatte av leieinntektene.

Regelverket er omtrent som utleie av hytter: Du kan leie ut for inntil 10.000 kroner skattefritt, men over dette skal du skatte for 85 prosent av inntektene.

5. Gevinstskatt

Som følge av at skattesatsen reduseres, blir det også lavere skatt for der som selger bolig med skattepliktig gevinst.

Skatten på skattepliktig boligsalg blir på 22 prosent i 2019, mot 23 prosent i 2018.

Dette gjelder blant annet de som selger utleieboliger og må betale skatt, men husk at salg av en bolig du har bodd i de siste 12 av 24 måneder, vil fortsatt være skattefritt.

6. Eiendomsskatt

Fra i år kan ikke kommunene øke eiendomsskatten med mer enn ett promillepoeng årlig, mot to promille tidligere.

Hvis kommuner ønsker å innføre eiendomsskatt i 2019, må de også starte på en promille i skattesats, før var det to promille. Denne endringen kom, for øvrig, allerede i statsbudsjettet for 2018.

7. BSU

Også i 2019 vil maksimalt sparebeløp i boligsparing for unge (BSU) være 25.000 kroner, og sparebeløpet gir et skattefradrag på 20 prosent.

Men, for å få fullt skattefradrag fra BSU, må du ha en inntekt som gir deg minst 5.000 kroner i skatt, som du får ved å tjene 74.650 kroner årlig, bemerker forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

BSU- satsene er altså uendret for 2019. Det samme er maksimalt sparebeløp på 300.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer