Veggedyr

Skadedyret lever av blodet ditt

Som oftest er du selv skyld i at disse dukker opp i huset ditt - og dessverre kan de være vrien å bli kvitt. Akkurat nå er det høysesong.

GOD OG METT: Veggedyr lever av blodet til mennesker, derfor liker de seg i områder hvor vi oppholder oss mest. Her ser du et veggedyr som nettopp har spist. Foto: Norsk Hussopp Forsikring / Inger Kringlebotten.
GOD OG METT: Veggedyr lever av blodet til mennesker, derfor liker de seg i områder hvor vi oppholder oss mest. Her ser du et veggedyr som nettopp har spist. Foto: Norsk Hussopp Forsikring / Inger Kringlebotten. Vis mer
Publisert

- De er utfordrende å bli kvitt fordi de er flinke til å gjemme seg i huset samtidig som de formerer seg fort. I tillegg er de motstandsdyktige mot insektgifter.

Inger Kringlebotten, markeds- og kommunikasjonsansvarlig ved Norsk Hussopp Forsikring snakker om skadedyret som har sin høysesong i august, september og oktober; veggedyr.

De kan virkelig sette klørne i boligen din og bli der over lang - i verste fall vil de bo hos deg gjennom flere år og gjøre betydelige skader.

Så hvordan sørge du for å holde dem borte? Og hva kan du gjøre om de først har kommet innenfor husets fire vegger?

Derfor dukker veggedyr opp

Den vanligste årsaken til at veggedyr dukker opp på høsten, er at vi på sommeren ofte har vært ute og reist, og oppholdt oss på steder hvor det finnes veggedyr.

- Veggedyrene er dyktige haikere og følger med i bagasjen når folk er på reise. Veggedyrene er små, og kan gjemme seg nærmest overalt. De kryper gjerne inn i klær, sengetøy og kofferter, forteller Kringlebotten.

De som da har tatt med seg veggedyr hjem, begynner å merke det etter at insektet har formert seg litt og blitt flere, og dermed er de lettere å oppdage, ifølge Bjørn Eide, leder Forskning og Utvikling hos Pelias Norsk Skadedyrkontroll.

- Veggedyr liker seg best i nærheten av der folk oppholder seg lenge om gangen, og da blir det gjerne i sengen, nattbord eller sengegavl eller vegg, forteller han.

Grunnen til at veggedyr liker seg rundt mennesker, er at de lever av blodet vårt som er god mat for dem, opplyser Kringlebotten.

- Veggedyrene er raske, gjemmer seg godt og kommer stort sett frem kun på natten når vi sover. Derfor kan det i mange tilfeller være vanskelig å få øye på selve insektet. Det er ofte mørke ekskrementflekker etter insektene som avslører aktivitet. Se etter brunsorte flekker og grupper med små svarte prikker. Disse flekkene kan ses under laken og under rammeverket på sengen, forteller hun.

Hvordan forebygge veggedyr?

Det beste for å forebygge veggedyr i huset ditt er å ikke få de med deg hjem etter ferien. Derfor er det lurt å ta en rask sjekk rundt og under sengen i rommet du skal sove i under ferien, og se etter svarte flekker i nærhet av sprekker, tipser Eide.

- Finner du spor etter veggedyr, gi hotellet eller overnattingsstedet beskjed om problemet, råder Kringlebotten.

Det er best å bruke en glatt koffert på reise, oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og plassere den lengst mulig vekk fra senga i rommet du bor på, gjerne på bad eller i badekaret, ifølge Eide.

- Oppbevar gjerne klær i poser som knyttes for å hindre spredning av lukt. Disse posene kan da tas rett inn til vask når du kommer hjem, tipser han.

- Vær også oppmerksom på at brukte møbler kan inneholde veggedyr så undersøk nøye før du tar det med hjem, sier Kringlebotten.

Når du har kommet hjem igjen fra ferien, råder ekspertene at du gjør følgende:

  • Åpne bagasjen ute og rist klærne kraftig, men merk at dette ikke er tilstrekkelig.
  • Sjekk også bager nøye hvis barna dine har vært på idrettsarrangement eller lignende.
  • Sjekk pc og mobilcover, særlig hvis du har for vane å lade disse opp på sengekanten. Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur.
  • Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på 60 grader.
  • Dersom du mistenker at du har fått veggedyr i bagasjen er det svært viktig at du ikke tar med disse inn i huset eller leiligheten.

Hvordan bekjempe veggedyr?

Det kan være vanskelig å bli kvitt veggedyr selv, da de ofte tåler en del av de insektmidler man får kjøpt, samt at man da kanskje ikke behandler på riktige steder og på riktig måte, ifølge Eide.

Så dersom du er uheldig og har fått veggedyr inn i boligen, må du som regel kombinere flere metoder for å lykkes:

- Ofte med varme- eller kuldebehandling av møbler/inventar og bruk av midler som ikke er godkjent for vanlige folk å bruke. Det kan være greit å ha med dekning for veggedyr på forsikringen sin, anbefaler Eide.

Kringlebotten oppsummerer følgende tiltak:

  • Frysing eller varmebehandling dreper veggedyrene. Tekstilene må vaskes på minst 60 grader eller fryses ned i minimum -18 grader.
  • Vask klær som tåler høye temperaturer så varmt som mulig. Minimum 60 grader må til for at veggedyrene skal dø.
  • Varmebehandling kan også utføres i badstue, tørkeskap eller tørketrommel. Temperaturen må da være over 50 grader over noen timer.
  • Ting som ikke tåler, eller ikke lar seg varmebehandle, kan puttes i fryseren. Kuldebehandlingen gjøres ved å fryse gjenstandene i minimum -18 grader i tre døgn. Det anbefales å putte tingene i plastposer før de legges i fryseren. Er det vinter og lav nok temperatur kan gjenstandene settes utendørs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer