Skadelig stoff forbudt

Skadelig stoff brukt i stekepanner, kokekar, klær og matemballasje forbys fra 4. juli.

FORBUDT: Det perfluorerte stoffet PFOA er forbudt å bruke i EU fra 4. juli. Det har blant annet blitt brukt i slipp-belegg i stekepanner og kokekar fordi stoffet gir produktene vann- og smussavstøtende egenskaper. Stoffet kan gi fosterskader og man mistenker man at det er kreftfremkallende. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
FORBUDT: Det perfluorerte stoffet PFOA er forbudt å bruke i EU fra 4. juli. Det har blant annet blitt brukt i slipp-belegg i stekepanner og kokekar fordi stoffet gir produktene vann- og smussavstøtende egenskaper. Stoffet kan gi fosterskader og man mistenker man at det er kreftfremkallende. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 4. juli er det helse- og miljøskadelige stoffet PFOA forbudt å bruke i Europa.

Forbudet kommer etter mange års innsats fra Norge og Tyskland.

Det er brukt i både stekepanner, matemballasje, kokekar og tekstiler, på bakgrunn av sine vann- og smussavstøtende egenskaper.

Det er også brukt i skismørning.

Norge innførte en regulering av PFOA i forbrukerprodukter allerede i 2014, først for tekstiler.

PFOA forbys fordi det er miljø- og helsefarlig. Det forblir veldig lenge i miljøet, og hoper seg opp i næringskjeden.

Stoffet kan gi fosterskader og man mistenker at det er kreftfremkallende.

Forskningsresultater fra Folkehelseinstituttet viser at PFOA overføres fra mor til barn via navlestrengsblod og morsmelk. I tillegg viser forskning at PFOA kan påvirke immunforsvaret og nedsette effekten av vaksiner.

Forbudt å produsere og selge

PFOA er en av mange typer perfluorerte stoffer, kalt «PFAS»-er. Dette er stoffer som for eksempel brukes for å gi produkter vann- og smussavstøtende egenskaper og som derfor blant annet brukes til impregnering av tekstiler, i matemballasje, i slipp-belegg i stekepanner og kokekar og i skismøring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer