Vin i kartong

Skadelige stoffer påvist i populære pappviner

Svensk test avslører funn av ugressmiddel, tungmetaller og allergener i rød- og hvitvin som selges på kartong.

BESTSELGERE: Flere av rød- og hvitvinene som er analysert for skadelige stoffer selges på Vinmonopolet, og noen av dem er svært populære pappviner blant oss nordmenn (Gato Negro som er avbildet, er ikke blant de undersøkte vinene). Foto: Eilin Lindvoll
BESTSELGERE: Flere av rød- og hvitvinene som er analysert for skadelige stoffer selges på Vinmonopolet, og noen av dem er svært populære pappviner blant oss nordmenn (Gato Negro som er avbildet, er ikke blant de undersøkte vinene). Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en kjemisk analyse utført av det uavhengige laboratoriet Eurofins Scientific for svenske Testfakta, er det påvist flere urovekkende funn i rødvin og hvitvin som selges på kartong:

Laboratorietesten viser at flere populæra pappviner inneholder spor av ugressmiddel/bekjempningsmiddel, skadelige tungmetaller og høye verdier av allergener.

Funn i norsk bestselgervin

Selv om det er en svensk undersøkelse og pappvin som finnes på Systembolaget som er undersøkt, bekrefter Vinmonopolet at de fleste rød- og hvitvinene også finnes på det norske markedet.

Dersom vi tar en titt på bestselgerne innen pappvin på Vinmonopolet første halvår av 2021, finner vi Ruby Zin (6. plass), Chapel Hill Riesling Sauvignon Blanc (17. plass), Lindeman's Shiraz Cabernet, Chill Out Chardonnay, Casillero del Diablo (hhv. 20., 21. og 22. plass) og Three Monkeys (33. plass).

Regner vi med Gosa som kun selges som flaske på polet, får du kjøpt sju av åtte viner i den svenske undersøkelsen i Norge.

Lenger ned i saken kan du lese hva Vinmonopolet og Mattilsynet har å si til funnene.

VINDATO: Er du i tvil om den åpnede pappvinen fortsatt kan drikkes, bør du se denne videoen. Video: Berit B. Njarga/Embla Hjort-Larsen Vis mer

Kreftframkallende

Når det gjelder funnene av bekjempningsmiddel (pestricider) i Testfaktas undersøkelser, ble det påvist i alle pappvinene utenom én. Ingen av vinene lå over gjeldende grenseverdier, men testen viser store forskjeller mellom vinene, spesielt når det gjelder det omstridt stoffet glyfosat, som er kreftframkallende.

Den eneste vinen som ikke inneholdt pesticider, var den økologiske rødvinen Gosa, som ikke selges som pappvin på Vinmonopolet, men fås på flaske, eller finnes på Systembolaget for de som gjerne drar på harryhandel.

De høyeste nivåene av glyfosat ble påvist i vinen Ruby Zin fra California med 28 milligram per liter. Til sammenligning er grenseverdien for dette stoffet i drikkevann på 0,1 milligram per liter.

Selv om vi vanligvis ikke drikker vin som vann, er det bemerkningsverdig at Ruby Zin inneholder 280 ganger grenseverdien for bekjempningsmiddelet.

POPULÆR: Denne amerikanske rødvinen er svært populær både i Norge og Sverige, og i laboratorietesten påvises det høye funn av ugress- og insektsmiddel i pappvinen. Foto: Eilin Lindvoll
POPULÆR: Denne amerikanske rødvinen er svært populær både i Norge og Sverige, og i laboratorietesten påvises det høye funn av ugress- og insektsmiddel i pappvinen. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Polet tar stikkprøver

Kvalitetssjef Tryve Brekke i Vinmonopolet forklarer at grenseverdiene for restinnhold av plantevernmidler i mat og drikke som skal omsettes på det europeiske markedet, er utarbeidet av eksperter i European Food Safety Authority (EFSA).

– Vinprodusenter som skal omsette produktene sine på det europeiske markedet, er ansvarlig for at kravene til plantevernmidler er overholdt, sier Brekke til DinSide.

- Vinmonopolet forholder seg til grenseverdiene som blir satt EFSA, og alle produkter som er innenfor disse, kan selges på det norske markedet, sier Brekke videre.

Han forteller at Vinmonopolet årlig tar om lag 2000 prøver til analyse av ulike kjemiske komponenter, en kontroll som er basert på stikkprøver. I 2019 ble det tatt ut 20 slike prøver, og i disse analysene ble det gjort funn i ni av dem, men alle var innenfor grenseverdiene.

– Så lenge det er tillatt å bruke plantevernmidler, vil det alltid være en mulighet for at vi vil finne spor av dette også i våre produkter, derfor vil Vinmonopolet regelmessig utføre stikkprøvekontroller for plantevernmidler, sier kvalitetssjefen.

Mattilsynet kontrollerer også

Sist gang Mattilsynet analyserte vin var i 2019, og neste gang blir i 2022. I 2019 analyserte tilsynet tolv viner.

- Det ble tatt ut ti prøver av vin, og det ble funnet plantevernmiddelrester i sju av disse, men ingen funn var over grenseverdi, sier seniorrådgiver Hanne Marit Gran i seksjon kjemisk mattrygghet til DinSide.

Mattilsynet har ikke tatt ut prøver for analyse av andre stoffer enn plantevernmiddelrester de siste åra.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer