Vin i kartong

Skadelige stoffer påvist i populære pappviner

Svensk test avslører funn av ugressmiddel, tungmetaller og allergener i rød- og hvitvin som selges på kartong.

BESTSELGERE: Flere av rød- og hvitvinene som er analysert for skadelige stoffer selges på Vinmonopolet, og noen av dem er svært populære pappviner blant oss nordmenn (Gato Negro som er avbildet, er ikke blant de undersøkte vinene). Foto: Eilin Lindvoll
BESTSELGERE: Flere av rød- og hvitvinene som er analysert for skadelige stoffer selges på Vinmonopolet, og noen av dem er svært populære pappviner blant oss nordmenn (Gato Negro som er avbildet, er ikke blant de undersøkte vinene). Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en kjemisk analyse utført av det uavhengige laboratoriet Eurofins Scientific for svenske Testfakta, er det påvist flere urovekkende funn i rødvin og hvitvin som selges på kartong:

Laboratorietesten viser at flere populæra pappviner inneholder spor av ugressmiddel/bekjempningsmiddel, skadelige tungmetaller og høye verdier av allergener.

Funn i norsk bestselgervin

Selv om det er en svensk undersøkelse og pappvin som finnes på Systembolaget som er undersøkt, bekrefter Vinmonopolet at de fleste rød- og hvitvinene også finnes på det norske markedet.

Dersom vi tar en titt på bestselgerne innen pappvin på Vinmonopolet første halvår av 2021, finner vi Ruby Zin (6. plass), Chapel Hill Riesling Sauvignon Blanc (17. plass), Lindeman's Shiraz Cabernet, Chill Out Chardonnay, Casillero del Diablo (hhv. 20., 21. og 22. plass) og Three Monkeys (33. plass).

Regner vi med Gosa som kun selges som flaske på polet, får du kjøpt sju av åtte viner i den svenske undersøkelsen i Norge.

Lenger ned i saken kan du lese hva Vinmonopolet og Mattilsynet har å si til funnene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.