Kildesortering av bleier

Skal bleier kastes i restavfall eller matavfall?

Det kommer an på hvor i Norge du bor. 

REST ELLER BIO?: I noen kommuner skal bleier kastes i restavfall, mens i andre kommuner skal bleiene kastes i matavfallet. Vet du hva som stemmer i din kommune? FOTO: Linn M. Rognø
REST ELLER BIO?: I noen kommuner skal bleier kastes i restavfall, mens i andre kommuner skal bleiene kastes i matavfallet. Vet du hva som stemmer i din kommune? FOTO: Linn M. Rognø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn blir stadig flinkere på kildesortering. Faktisk er vi blant de beste i hele verden, ifølge Grønn Punkt.

Dette betyr ikke at vi ikke gjør feil av og til, og det er kanskje ikke så rart.

Når det gjelder kildesortering av barnebleier, er det nemlig helt ulik praksis i flere kommuner.

I de aller fleste kommuner skal barnebleier kastes i restavfall. Men mange steder skal barnebleier faktisk kastes i matavfall, det som også kalles våtorganisk avfall og biosøppel - ikke i restavfall.

Ikke rart vi blir forvirret.

Her kastes bleiene i matavfall

Våtorganisk avfall vil si at at det er organisk avfall som kan omdannes til nye organiske produkter, kompost, jordforbedringsprodukter og biogass.

Svein Ottar Sandal er daglig leder ved Nordfjord Miljøverk (NOMIL), et interkommunalt renovasjonsselskap som representerer kommunene Bremanger, Vågsøy, Selje, Eid, Hornindal, Gloppen og Stryn.

I alle disse kommunene skal barnebleier kastes i dunken med matavfall.

– Det er rett at bleier i utgangspunktet skal kastes i matavfallet. Det går da til komposteringsanlegg. Dersom matavfallsdunken har blitt altfor full, kan man unntaksvis kaste bleier i restavfallsdunken. Da går det til forbrenning, opplyser Sandal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer