Kildesortering av bleier

Skal bleier kastes i restavfall eller matavfall?

Det kommer an på hvor i Norge du bor. 

REST ELLER BIO?: I noen kommuner skal bleier kastes i restavfall, mens i andre kommuner skal bleiene kastes i matavfallet. Vet du hva som stemmer i din kommune? FOTO: Linn M. Rognø
REST ELLER BIO?: I noen kommuner skal bleier kastes i restavfall, mens i andre kommuner skal bleiene kastes i matavfallet. Vet du hva som stemmer i din kommune? FOTO: Linn M. Rognø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn blir stadig flinkere på kildesortering. Faktisk er vi blant de beste i hele verden, ifølge Grønn Punkt.

Dette betyr ikke at vi ikke gjør feil av og til, og det er kanskje ikke så rart.

Når det gjelder kildesortering av barnebleier, er det nemlig helt ulik praksis i flere kommuner.

I de aller fleste kommuner skal barnebleier kastes i restavfall. Men mange steder skal barnebleier faktisk kastes i matavfall, det som også kalles våtorganisk avfall og biosøppel - ikke i restavfall.

Ikke rart vi blir forvirret.

Her kastes bleiene i matavfall

Våtorganisk avfall vil si at at det er organisk avfall som kan omdannes til nye organiske produkter, kompost, jordforbedringsprodukter og biogass.

I MATAVFALL: – Dersom matavfallsdunken har blitt altfor full, kan man unntaksvis kaste bleier i restavfallsdunken. Da går det til forbrenning, opplyser Svein Otto Sandal, faglig leder ved NOMIL. FOTO: NOMIL.
I MATAVFALL: – Dersom matavfallsdunken har blitt altfor full, kan man unntaksvis kaste bleier i restavfallsdunken. Da går det til forbrenning, opplyser Svein Otto Sandal, faglig leder ved NOMIL. FOTO: NOMIL. Vis mer

Svein Ottar Sandal er daglig leder ved Nordfjord Miljøverk (NOMIL), et interkommunalt renovasjonsselskap som representerer kommunene Bremanger, Vågsøy, Selje, Eid, Hornindal, Gloppen og Stryn.

I alle disse kommunene skal barnebleier kastes i dunken med matavfall.

– Det er rett at bleier i utgangspunktet skal kastes i matavfallet. Det går da til komposteringsanlegg. Dersom matavfallsdunken har blitt altfor full, kan man unntaksvis kaste bleier i restavfallsdunken. Da går det til forbrenning, opplyser Sandal.

GLT-Avfall er et annet interkommunalt avfallsselskap som eies av de fem kommunene Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten, Søndre Land og Nordre Land.

De har samme praksis som NOMIL, her kan bleier kastes sammen med matavfallet.

BEGGE DELER ER OK: – Vi har åpnet opp for at barnebleier kan kastes sammen med matavfall, forteller Stein Giæver, daglig leder ved GTL-Avfall. FOTO: GTL-Avfall.
BEGGE DELER ER OK: – Vi har åpnet opp for at barnebleier kan kastes sammen med matavfall, forteller Stein Giæver, daglig leder ved GTL-Avfall. FOTO: GTL-Avfall. Vis mer

– Det er ikke slik å forstå at barnebleier kastes sammen med matavfall, siden det ideelle er at også barnebleier behandles som restavfall. Imidlertid har vi åpnet opp for at barnebleier kan kastes sammen med matavfall, forteller Stein Giæver, daglig leder ved GTL-Avfall.

Liten plass i restavfallsdunken

Ifølge Sandal er grunnen til at bleier skal i matavfallet rett og slett kapasitetsproblemer i restavfallsdunken, siden denne kun tømmes hver fjerde uke. Det samme gjelder hos GTL-Avfall.

– Når restavfallsdunken er helt full, kan barnebleier kastes sammen med matavfall, sier Giæver.

Siden matavfall tømmes oftere enn restavfall, begrunner Giæver dette med hygieniske forhold.

– Man reduserer luktproblemer, spesielt i sommerperioden, når bleiene kastes med matavfallet hvis restavfallsdunken er full, sier han.

Samtidig understreker Giæver at barnebleier i utgangspunktet er å betrakte som restavfall.

– Alternativet er at abonnenten må ta i bruk større beholder for restavfall, sier han videre.

Plast i matavfall

For mange virker det helt ulogisk at plast, som bleier inneholder, skal kastes sammen med bioavfallet. Men Sandal hevder at dette ikke er problematisk.

– Vi har ikke fått tilbakemelding på at dette er et problem i komposten siden plastdelen alltid sorteres bort i komposten uansett, sier Sandal.

Giæver sier det samme:

– Under behandling av matavfallet skilles bleier ut av prosessen og deretter vil dette sammen med andre utskilte fraksjoner gå til forbrenning, forklarer han.

Forskjell på barnebleier og voksenbleier

Noe som kan skape enda mer forvirring er at selskapene skiller på voksenbleier og barnebleier. Voksenbleier skal nemlig i restavfall mens barnebleier skal matavfall.

Sandal og Giæver forklarer hvorfor:

– Voksenbleier skal kastes i restavfallsdunken, siden de som oftest inneholder medisinpartikler, sier Sandal.

Ifølge Giæver er dette også på grunn av hygiene og smitteproblematikk.

KOMMUNALT ANSVAR:  Ifølge Håkon Bratland, fagrådgiver Avfallsressurser ved Avfall Norge, handler forskjellen på kildesortering av bleier om tilpasninger til lokale løsninger i landet. FOTO: Avfall Norge.
KOMMUNALT ANSVAR:  Ifølge Håkon Bratland, fagrådgiver Avfallsressurser ved Avfall Norge, handler forskjellen på kildesortering av bleier om tilpasninger til lokale løsninger i landet. FOTO: Avfall Norge. Vis mer

– Voksenbleier skal alltid kastes som restavfall, som videre går til forbrenning, sier han.

– Tilpasset hver enkelt kommune

Håkon Bratland, fagrådgiver Avfallsressurser ved Avfall Norge, forteller at de ikke har full oversikt over alle kommunene i landet som pålegger brukerne å kildesortere bleier i matavfallet, men mener at det ikke er så veldig mange som velger å gjøre det på denne måten.

Sjekk din kommune

Sortere.no finner du informasjon om hvordan du skal kildesortere i din kommune.

– Det er ikke én felles ordning for innsamling av husholdningsavfall i Norge, dette er et kommunalt ansvar ifølge forurensingsloven, sier Bratland.

Videre forklarer han at kildesorteringen av bleier dreier seg om tilpasninger til lokale løsninger rundtomkring i landet.

- Dermed er det løst litt forskjellig på landsbasis, sier Bratland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer