Regler for akseptfrist ved boligkjøp

Skal du kjøpe bolig – vær obs på dette

Denne regelen er det lett å misforstå.

KJØPE BOLIG: Reglene er viktig å sette seg inn i før du havner i en budrunde. Akseptfrist er én av de viktigste. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
KJØPE BOLIG: Reglene er viktig å sette seg inn i før du havner i en budrunde. Akseptfrist er én av de viktigste. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert

- Mange tror at hvis man har høyeste bud når fristen går ut, så har man vunnet budrunden. Det har man ikke.

CARSTEN PIHL: Forbrukerrådgiver for bolighandel ved Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Norges Eiendomsmeglerforbund.
CARSTEN PIHL: Forbrukerrådgiver for bolighandel ved Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: Norges Eiendomsmeglerforbund. Vis mer

Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandel ved Norges Eiendomsmeglerforbund, snakker om akseptfrist - noe av det absolutt viktigste å vite om når man er interessert i å kjøpe en bolig.

Akseptfrist er den fristen budgiveren setter til selgeren i budet. Fristen angir hvor lenge budgiveren ønsker å være bundet av budet. Setter man akseptfrist for eksempel til klokken 12.30, så er man som budgiver bundet av budet frem til klokken 12.30. Aksepterer selgeren innen fristen, kan man ikke angre som budgiver.

- Budet må aksepteres av selgeren innen fristen for at man har vunnet budrunden. Bud kan også gå ut på tid, og da er ikke budgiver bundet av budet, sier Pihl.

KARIANNE AMLIE: Megler og partner ved Aktiv Eiendomsmegling AS. Foto: Aktiv Eiendomsmegling AS.
KARIANNE AMLIE: Megler og partner ved Aktiv Eiendomsmegling AS. Foto: Aktiv Eiendomsmegling AS. Vis mer

Handler om avtalefrihet

Havner du som budgiver i en situasjon hvor du har vunnet budrunden, men likevel ikke fått kjøpe boligen, kan dette være vanskelig å forstå.

Karianne Amlie, megler og partner ved Aktiv Eiendomsmegling AS, og Programleder i Boligjakten, forklarer det på denne måten:

- Selger står fritt til å akseptere bud fra hvilken budgiver han eller hun måtte ønske. Dette gjelder uavhengig om denne budgiveren har det høyeste budet eller ikke. Dette er et resultat av den avtalefriheten man har i Norge, sier Amlie.

Årsaker til at du ikke vant

Har du høyest bud i en budrunde, men ikke får kjøpe boligen, skyldes dette som regel:

  1. Selgeren vil forsøke en gang til. Reglene er slik at selgeren kan velge å akseptere – eller ikke akseptere et hvert bud. Derfor kan man oppleve at budet ikke blir akseptert.
  2. Det kom et høyere bud etter at akseptfristen hadde gått ut. Fristene er det budgiverne som setter, og fristen binder budgiveren frem til klokkeslettet som er satt. Det vil si at hvis selger aksepterer innen for eksempel klokken 13.00, er avtale inngått med den første budgiveren. Hvis selger ikke aksepterer innen fristen, betyr dette at budgiver ikke lenger er bundet. Selgeren står altså fritt til å la et bud løpe ut, og kan akseptere bud som kommer inn senere.
  3. Selgeren valgte et annet bud. Selgeren står fritt til å velge hvilket som helst innkommet bud, det er fullt lovlig. Derfor kan man altså ikke si at man har vunnet en budrunde før man har fått selgers aksept.

(Opplysninger fra Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandel ved Norges Eiendomsmeglerforbund.)

Typiske eksempler hvor selger velger en budgiver uten det høyeste budet, kan være forskjeller på overtagelsesdato, forbehold eller lignede, ifølge Amlie.

- Ikke vent til siste liten

Amlie understreker at selger har full rett til å velge å ikke akseptere et bud innen akseptfristen.

- Hvis selger aksepterer innen akseptfristen, er avtale inngått med den aktuelle budgiveren. Hvis selger ikke aksepterer innen fristen, betyr dette at budgiver ikke lenger er bundet. Selgeren står altså fritt til å la et bud løpe ut, og kan akseptere bud som kommer inn senere, forklarer megleren.

Men, det er ikke slik at selger har alle rettigheter på sin side og kan velge å godta et høyere bud som kommer inn etter at fristen er gått ut, og avslå det høyeste budet som kom inn innen fristen:

- Nei, selgeren kan ikke ombestemme seg. Hvis et bud er akseptert, så er avtale om boligkjøp inngått. Om det så kommer et bud senere som er høyere, vil dette budet ikke kunne aksepteres, opplyser Pihl.

- Derfor er det som budgiver ikke alltid like lurt å vente til siste liten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer