Skattereglene:

Skal du leie ut?

Hvis du leier ut bolig eller hytte, kan det være lurt å sjekke skattereglene.

UTLEIE: Skal du leie ut boligen eller hytta i sommer? Da er det lurt å sjekke skattereglene. Foto: Agent Andrey_Popov / Shutterstock / NTB
UTLEIE: Skal du leie ut boligen eller hytta i sommer? Da er det lurt å sjekke skattereglene. Foto: Agent Andrey_Popov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Vurderer du å leie ut hus eller hytte i sommer?

For å unngå feil er det alltid viktig å gjøre seg kjent med skattereglene, og i noen tilfeller kan du også bli ansett for å være næringsdrivende, skriver Skatteetaten i en pressemelding.

Betale skatt

Seksjonssjef i Skatteetaten, Lene Marie Ringså forteller at du må betale skatt hvis leien overstiger 10 000 kroner. Det er en grense som gjelder per år.

- Reglene og grensene for skatteplikt kan være annerledes dersom du leier ut for lengre perioder. Så husk å sjekke hvilke skatteregler som gjelder for deg og din utleie, påpeker hun i pressemeldingen.

Fra 1. januar 2020 ble alle selskaper som formidler utleie av bolig pliktige til å rapportere opplysninger om utleieforholdet til Skatteetaten.

Det betyr at du som har leid ut gjennom et formidlingsbyrå skal få utleieinntektene dine meldt inn til Skatteetaten av utleieselskapet, forklarer Ringså.

Skattepliktig eller ikke?

Men hva er skattepliktig og ikke? Ringså forklarer:

  • Utleie av egen bolig er skattefritt dersom du i utleieperioden har bodd i minst halve eiendommen, regnet etter utleieverdien og at du leier ut i minst 30 dager.
  • Leier du ut mer enn halvparten av boligen er inntektene skattepliktige hvis brutto leieinntekt overstiger 20 000 kroner.
  • Korttidsutleie av din egen bolig (under 30 dager per utleieforhold) er skattefritt inntil 10 000 kroner per år. Overstiger leieinntektene 10 000 kroner skal du oppgi 85 prosent til beskatning.
  • Utleie av bolig- eller fritidseiendom som du ikke selv bor i eller bruker i rimelig omfang i ferier og fritid er skattepliktig fullt ut.
  • Leier du ut mange boliger kan du bli næringsdrivende. En tommelfingerregel er at dersom du leier ut til sammen mer enn fem boenheter (til bolig- eller fritidsformål) så vil utleien din være næringsvirksomhet.

Ringså anbefaler deg å sette deg inn i reglene før du leier ut.

- All skattepliktig inntekt skal oppgis i skattemeldingen. Det er viktig å huske på at hvis utleiefirmaet har rapportert inn leieinntektene må du selv sjekke om de er fullstendige.

Skal du på norgesferie i sommer? Nå kan du leie hytte eller hus av en kjendis! Les mer og hvilke kjendiser det gjelder her:

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer