Skal du stable ved?

Når veden er kløyvd må den stables. Da er det en del ting å passe på.

TIL PEISKOS OG VARME:En god vedstabel er ikke så vanskelig å få til, men det er ikke bare å stable i vei. Foto: BRYNJULF BLIX
TIL PEISKOS OG VARME:En god vedstabel er ikke så vanskelig å få til, men det er ikke bare å stable i vei. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet om prosessen fra felling av trær fram til du var ferdig med kløyving av kubber. Men likevel er ikke jobben gjort. Veden må tørkes og den greieste måten å gjøre dette på er å stable den. Vind og sol vil da gjøre jobben med å få fuktigheten ut av veden.

Tørr ved er å foretrekke av to grunner. Ikke bare brenner fuktig ved dårlig, fuktig trevirke avgir også mindre varme, siden energien da går med til å fordampe fuktigheten i veden i stedet for å varme opp rommet.

Gjør vedkløvingen enkel

Hvordan bør man stable veden?

Noen entusiaster ser på vedstabling som en kunstform, eller som et estetisk prosjekt - gjerne i konkurranse med andre vedstablere. Ser man bort fra denne dimensjonen er poenget med en vedstabel at den faktisk er stabil og står intakt til den skal brukes. Og i løpet av denne tiden skal veden i stabelen tørke.

For at veden skal tørke må veden ikke stables veldig tett. Luft må kunne komme både til og fra, og transportere bort fuktigheten. En gammel regel er at musa skal kunne løpe tvers gjennom stabelen, nesten hvor som helst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer