Skal du stable ved?

Når veden er kløyvd må den stables. Da er det en del ting å passe på.

TIL PEISKOS OG VARME:En god vedstabel er ikke så vanskelig å få til, men det er ikke bare å stable i vei. Foto: BRYNJULF BLIX
TIL PEISKOS OG VARME:En god vedstabel er ikke så vanskelig å få til, men det er ikke bare å stable i vei. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet om prosessen fra felling av trær fram til du var ferdig med kløyving av kubber. Men likevel er ikke jobben gjort. Veden må tørkes og den greieste måten å gjøre dette på er å stable den. Vind og sol vil da gjøre jobben med å få fuktigheten ut av veden.

Tørr ved er å foretrekke av to grunner. Ikke bare brenner fuktig ved dårlig, fuktig trevirke avgir også mindre varme, siden energien da går med til å fordampe fuktigheten i veden i stedet for å varme opp rommet.

Gjør vedkløvingen enkel

Hvordan bør man stable veden?

Noen entusiaster ser på vedstabling som en kunstform, eller som et estetisk prosjekt - gjerne i konkurranse med andre vedstablere. Ser man bort fra denne dimensjonen er poenget med en vedstabel at den faktisk er stabil og står intakt til den skal brukes. Og i løpet av denne tiden skal veden i stabelen tørke.

For at veden skal tørke må veden ikke stables veldig tett. Luft må kunne komme både til og fra, og transportere bort fuktigheten. En gammel regel er at musa skal kunne løpe tvers gjennom stabelen, nesten hvor som helst.

LUFT: En vedstabel skal være ganske luftig for å gi gode tørkeforhold. Foto: BRYNJULF BLIX
LUFT: En vedstabel skal være ganske luftig for å gi gode tørkeforhold. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Siden vedskier verken er like i størrelse eller i fasong gir mye av dette seg selv. Hvis man har kløyvd ved fra både stammen og de tykkeste greinene har man vedskier i mange former og åpningene i stabelen blir heller for vide enn for trange.

Derfor kan man ikke bare stable i vei, da raser stabelen lenge før den har fått ønsket høyde og omfang. Stabelen må derfor ha en eller annen form for støtte for å bli stabil.

FERDIGLØSNING: Støttebeslag, bare å tre i og skru fast trelekter. Foto: JULA
FERDIGLØSNING: Støttebeslag, bare å tre i og skru fast trelekter. Foto: JULA Vis mer


Noen bygger vertikale støtteanordninger som veden stables mellom. Det finnes ferdige sveisede beslag som gjør denne jobben svært enkel.

Men ved kan også stables uten hjelpemidler.

Slik får du fyr i peisen hver gang

Enkel, frittstående vedstabel

Underlaget er viktig, du må ikke stable veden rett på bakken, da risikerer du at det underste laget råtner. Det beste er å bruke paller eller bygge opp noe tilsvarende, gjerne med trykkimpregnerte materialer. Uansett er det en stor fordel om det er noenlunde rett, slik at ikke stabelen får slagside.

UNDERLAG: En slags pall laget av trykkimpregnerte restmaterialer. Foto: BRYNJULF BLIX
UNDERLAG: En slags pall laget av trykkimpregnerte restmaterialer. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Den enkleste måten å lage en stabil stabel på er å bygge opp støttesøyler i hjørnene, hvor vedskiene stables vekselvis i vinkel. Vedskiene du bruker her bør fortrinnsvis være noenlunde rette og like store, slik at du får en stabil søyle i hvert hjørne.

STØTTE: Begynn med å stable støttesøyler i kryss i hvert hjørne. Foto: BRYNJULF BLIX
STØTTE: Begynn med å stable støttesøyler i kryss i hvert hjørne. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Når du stabler er det praktisk å fylle trillebåra med vedskier, slik at du har forskjellige størrelser og fasonger for hånden som du plukker ut når du skal stable. Det er mye enklere enn å krabbe rundt på bakken og lete.

Etter at du har bygget opp fire søyler i omtrent en halvmeters høyde kan du begynne å stable ved mellom søylene. Når du har stablet opp nær toppen av støttesøylene bygger du videre på disse opp til ønsket høyde på stabelen og fyller opp med ved i mellom underveis.

En slik stabel bør ikke være for lang, da vil det bli for stort press på støttesøylene. Bygg heller flere stabler ved siden av hverandre.

Sidespor: Her «bor» de i en vedstabel

Enkel tildekking

Når vedstablene er ferdig må de dekkes til på oversiden. Det skal ikke være tett fra sidene, derfor er ikke presenning noen anbefalt løsning.

Noen bygger reisverk og tak med takpapp eller takplater, men det er både kostbart og arbeidskrevende. Hvis du fortsatt skal felle, kappe, kløyve og stable ved i mange år framover kan en solid løsning være en god idé, men det finnes enklere varianter.

MED TAK: Ferdige vedstabler med tildekking. Foto: BRYNJULF BLIX
MED TAK: Ferdige vedstabler med tildekking. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Vi kjøpte takplater i PVC, la først to to-toms lekter over vedstablene og så takplatene oppå og litt ned på sidene. Så spente vi fast platene med stropper som gikk helt rundt stabelen, ned og under pallene. Da må vinden være så kraftig at den tar med seg hele stabelen hvis den prøver å blåse av platene. Det har ikke skjedd i vårt tilfelle, selv i svært kraftig vind.

Heller kjøpe ferdig? Slik får du billigst ved. Men husk - den bør også stables for å holde seg bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer