Ny varslingstjeneste på vei:

Skal gi bedre informasjon om luftkvalitet

Vil bli lansert i løpet av høsten.

NY VARSLING: Skal varsle om lokal luftkvalitet. Bildet er fra Oslo en dag da luftkvaliteten var lav. Foto: Shutterstock
NY VARSLING: Skal varsle om lokal luftkvalitet. Bildet er fra Oslo en dag da luftkvaliteten var lav. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med november skal det bli lettere å finne ut av hvordan luftkvaliteten er der du bor.

En ny varslingstjeneste skal lanseres over hele landet, og skal i tillegg gi helseråd om luft til utsatte grupper.

Gir mer informasjon

Det er «Luftsamarbeidet» mellom Miljødirektoratet, Statens vegvesen, Meteorologisk instituttet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet som står bak den nye tjenesten.

– Publikum skal få informasjon om det er lite, moderat, høy eller svært høy luftforurensning der de bor – og ulike grupper av befolkningen kan få helseråd, forteller sjefingeniør Pål Rosland i Statens vegvesen.

Den nye tjenesten erstatter dagens varsling på nettsida Luftkvalitet.info.

Luftsamarbeidet oppdaterer informasjon om utviklingen av den nye varslingstjenesten på Miljødirektoratet sin side utover høsten.

Svevestøv:

  • Svevestøv består av små, luftbårne partikler som kan stamme fra forbrenningsprosesser, eller mekanisk slitasje.
  • Svevestøv varierer i størrelse og sammensetning. De viktigste kildene til partikler er veitrafikk, vedfyring og langtransportert forurensning.
  • Veitrafikk bidrar mest til svevestøvnivåene mange steder, både med veistøv fra dekk- og asfaltslitasje og utslipp av eksos.
  • I flere norske byer og tettsteder bidrar vedfyring mye.
  • Noen steder er industri, forbrenningsanlegg, bygg- og anleggsaktivitet og havner viktige kilder.
  • Eksponering for svevestøv er en av de viktigste miljøårsakene til for tidlig død. En rekke befolkningsundersøkelser fra hele verden viser at både korttids- og langtidseksponering for svevestøv er assosiert med sykelighet og dødelighet av hjertekar- og luftveislidelser.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Skal videreutvikles

Tjenesten vil utvikles videre basert på brukererfaringer og utvides med flere tjenester. Disse skal gjøre det enklere for kommuner og andre ansvarlige å sikre at luftkvaliteten er god nok.

I Norge er det i hovedsak svevestøv som lager den lokale luftkvaliteten i områder der mange mennesker bor.

Veitrafikk er den største kilden til grovt svevestøv på grunn av slitasje av dekk og asfalt, og spesielt piggdekk er en synder.

Kommunene og eierne av anlegg som forurenser har ansvaret for å sikre god luftkvalitet. Miljødirektoratet kan stille krav til hvordan kommunene kartlegger luftkvaliteten og utreder tiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer