Hafslund strøm-app

Skal vise hva du bruker strøm på, men det er én hake

Strøm-appen fra Hafslund baserer seg på et estimat.

"HVA BRUKER JEG STRØM PÅ?" Hafslund-appen viser ikke ditt reelle forbruk, men estimerer dette basert på blant annet statistikk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
"HVA BRUKER JEG STRØM PÅ?" Hafslund-appen viser ikke ditt reelle forbruk, men estimerer dette basert på blant annet statistikk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager kan strømselskapet Hafslund vise til nyheten deres; en app som lar deg se hvordan strømforbruket ditt endrer seg, lese av strømmåleren eller sammenligne ditt strømforbruk med boliger som ligner din.

Appen skal også vise hva du bruker strøm på - men helt slik er det ikke.

Viser ikke hva du bruker strøm på

I beskrivelsen av appen skriver Hafslund følgende: «Fyll ut informasjon om din bolig rett i appen, og du vil få en enkel oversikt over hvordan ditt strømforbruk fordeler seg. Da blir det også lettere å se hvor det er du kan spare strøm.»

Og når de fleste nå har fått installert smartmålere i sine hjem, er det fort gjort å tenke at ja, det må jo være mulig.

Men når man så går til punkter for spørsmål og svar om appen, med spørsmål om hvor nøyaktig oversikten over hva strømmen går til, faktisk er, lyder svaret som følger:

«Oversikten er kun et estimat basert på statistikk, forbruksmønster og utetemperatur der du bor».

Altså viser den ikke den reelle fordelingen av ditt strømforbruk.

- Så lenge du ikke har alle elektriske apparater i boligen din koblet opp med en smartplugg eller lignende, er vi nødt til å lage et estimat basert på input om din bolig for å kunne si noe om forbruket ditt, forteller Julie T. Hæhre, kommunikasjonssjef i Hafslund til Dinside.

Basert på algoritmer

Hæhre forteller videre at estimatet lages ved at forbruker legger informasjon om sin bolig og forbruksmønster når man laster ned appen.

Informasjonen blir lagt inn i en algoritme som baserer seg på statistikk fra andre med lignende boligprofil, forskjellig bygnings- og energidata fra SINTEF og Enova, samt andre faktorer som utetemperaturer, soloppgang og solnedgang og så videre.

- Dersom du har et normalt strømforbruk vil du få estimater som skal stemme eller ligge tett opptil ditt reelle forbruk, og gi deg oversikt over hva strømmen din går til. Dersom du har et unormalt forbruk for eksempel ved at du har det ekstremt varmt eller kaldt hjemme, eller har oppgitt at du har en elbil, men aldri lader den hjemme – vil det kunne være noe avvik i nøyaktigheten, forteller Hæhre.

Kommunikasjonssjefen innrømmer at noen kunder har trodd at dette skulle være en eksakt måling.

- Vi er derfor i ferd med å endre ordlyden noe i noe av kommunikasjonen vår, slik at dette blir klart for alle. Men vi mener at appen gir den jevne forbruker en god oversikt over hvor de bruker mye og mindre strøm, forteller hun.

Usikker på hva strømforbruket koster?

Er du Hafslund-kunde, vil deres app altså gi en indikasjon på hva du bruker strøm på.

Blant boligens største strømsluk er gjerne oppvarming av boligen, og av vann.

Dermed vil gjerne en varm dusj utgjøre en del av strømutgiftene. her kan du lese cirka hvor mye det faktisk koster å ta seg en dusj. Les også hvor mye strøm de forskjellige dingsene i huset, bruker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer