Skatteetaten med ny tjeneste til boligeiere

Kjøpt hus eller hytte eller byggeprosjekt på gang? Ikke bli overrasket om Skattetaten ringer og vil gi deg råd.

NY BOLIG? Da skal du kanskje pusse opp eller bygge ut. Men er håndverkeren seriøs? Dette skal Skatteetaten hjelpe deg med å finne ut av, med sin nye tjeneste. Dersom kommunen din har sagt ja, kan Skatteetaten ringe innbyggere som har kjøpt ny bolig eller som har sendt byggesøknad - og gi råd om hvordan finne en seriøs håndverker. Formålet er å unngå svart arbeid. Foto: NTB scanpix
NY BOLIG? Da skal du kanskje pusse opp eller bygge ut. Men er håndverkeren seriøs? Dette skal Skatteetaten hjelpe deg med å finne ut av, med sin nye tjeneste. Dersom kommunen din har sagt ja, kan Skatteetaten ringe innbyggere som har kjøpt ny bolig eller som har sendt byggesøknad - og gi råd om hvordan finne en seriøs håndverker. Formålet er å unngå svart arbeid. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du kjøpt bolig eller sendt byggesøknad? Da må du ikke bli overrasket om Skatteetaten ringer.

Et samarbeidstiltak på tvers av offentlige etater, partene i arbeidslivet, byggebransjen og forbrukernes interesseorganisasjoner vil hjelpe forbrukere til å sikre seg at håndverkeren de velger er seriøs.

Og dette skjer ved at Skatteetaten ringer til de som har sendt byggesøknad eller som har kjøpt ny bolig, og tilbyr veiledning i valg av håndverkere.

Prosjektet startet som et pilotprosjekt i Trondheim og er siden utvidet til ytterligere 10 kommuner.

Nå blir satsingen nasjonal.

Vil veilede

Så langt har 12.000 forbrukere blitt kontaktet og de aller fleste som har blitt oppringt er ifølge Skatteetaten veldig positive til tjenesten.

- Vårt inntrykk er at de fleste forbrukere ønsker å bruke seriøse håndverkere, men tilbakemeldinger viser at mange opplever det som krevende og flere er usikre på hva de skal se etter – derfor er de også positive til at vi ringer, sier konstituert skattedirektør Eve Vangsnes Bergli.

Tjenesten kalles «Tettpå» og har altså som formål å redusere etterspørselen etter useriøs arbeidskraft i byggenæringen.

Det skal fungere som en markedskanal og veileder for forbrukere i bygge- og oppussingsmodus.

Forbrukerne får også vite om hva slags plikter og rettigheter de har.

- Forbrukeren sitter med makten; ingen etterspørsel, intet svart arbeid. Derfor er det viktig at de er sitt ansvar bevisst og tar velinformerte valg, fastslår Bergli.

Har du søkt om byggetillatelse eller kjøpt bolig- eller fritidseiendom i en av kommunene hvor tilbudet eksisterer, kan du altså oppleve at Skatteetaten ringer deg.

- Skatteetaten ringer privatpersoner som har sendt byggesøknad eller kjøpt bolig, og tilbyr veiledning rundt hvordan de kan sikre seg at håndverkeren driver seriøst. Etter samtalen oversendes en veileder med utfyllende informasjon, forteller Bergli.

Du får informasjon om hva du bør sjekke, og hvor du gjør det.

- Handler ikke om kontroll

Vi har spurt hvorvidt Skatteetaten vil ettergå de som har blitt kontaktet med kontroller i etterkant av samtalen, men dette er ifølge Bergli ikke målet:

- Det handler ikke om kontroll og sanksjon, men om å hjelpe folk til å ta informerte valg. Vi vet at folk flest ønsker å handle riktig, men det er utfordrende å finne informasjon og verktøy som gir trygghet i valg av håndverker, sier Bergli til Dinside.

Disse kommunene er med

Prosjektet gjennomføres allerede i flere kommuner i Viken, Agder, Vestfold, Telemark og Trøndelag, og Bergli i Skatteetaten forteller at de nå har invitert enda flere med.

- Skatteetaten har nå sendt invitasjon til 12 nye kommuner. Avtaler er alltid frivillig. Samarbeidspartnerne er valgt ut fra innflytelse og engasjement. Vi er åpen for ytterligere samarbeidspartnere.

Disse kommunene er foreløpig med:

 • Trondheim
 • Orkland
 • Røros
 • Oppdal
 • Kristiansand
 • Færder
 • Hol
 • Kragerø
 • Larvik
 • Sigdal
 • Vinje

Slik sjekker du håndverkeren

Så hvilke tips er det egentlig du kan få, om Skatteetaten ringer? Hva skal man gjøre, for å forsikre seg om at håndverkeren er seriøs?

- Det er vanskelig å gardere seg 100 prosent mot useriøse og kriminelle håndverkere, men med disse grepene reduserer du risikoen for å inngå avtaler med useriøse aktører, sier Bergli til Dinside og nevner:

 • Sjekk håndverkerne i viktige registre (Brønnøysund, MVA-registeret og om de har sentral godkjenning)
 • Skriv en kontrakt
 • Sjekk fagkunnskap og referanser
 • Krev gyldig faktura
 • Krev å betale via bank

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer