Skattefrie leieinntekter

Du slipper å betale skatt på leieinntekt fra leilighet i din egen bolig dersom det er mulig å leie ut den delen av boligen du selv bor i, for mer enn det du får i leie av utleiedelen.

Skattefri inntekt av utleie dersom du bor i boligen selv... Foto: Karoline
Skattefri inntekt av utleie dersom du bor i boligen selv... Foto: Karoline Vis mer
Publisert

Utleiere kan nå fråtse i desperate studenter og betalingsvillige leietakere. Derfor kan det være fristende å skaffe seg en ekstra inntekt ved å leie ut deler av boligen du ikke bruker eller har behov for å bruke. Og en skattefri inntekt på flere tusen kroner hver måned er ikke å forakte.

Prosentlignet bolig

Myndighetene har bestemt at du skal betale skatt av fordelen ved å bo i egen bolig, det vil si at den prosentlignes.

Leier du ut en del av en prosentlignet bolig kan du slippe å betale skatt av leieinntekten. Dersom du leier ut deler av boligen din for en sum som er mindre enn markedsleien for den delen av boligen du selv bor i, slipper du å betale skatt av leieinntekten. La oss si at du for eksempel leier ut 50 kvm av din bolig som har en samlet boflate på 200 kvm. Da virker det ganske logisk at uansett hvilket beløp du leier ut for, så vil hoveddelen av boligen kunne leies ut for et høyere beløp. Da blir inntekten skattefri.

Men selv om du leier ut arealer som er større enn din egen boenhet, kan du slippe å betale skatt på inntekten. Din nyoppusset boenhet på 80 kvm i annen etasje med utsikt og terasse, vil ha en høyere markedsverdi i leiemarkedet enn en den utleide gamle hageleiligheten i etasjen under med lave vinduer. Selv om sistnevnte er 10 kvm større.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer