Skattesjokk på boligen?

Se hva du må gjøre, om du fikk urimelig høy ligningsverdi på boligen din.

Forenklet: Boligens ligningsverdi er fastsatt på bakgrunn av få data. Dersom du mener at andre faktorer bør med i regnestykket er det opp til deg å gjøre Skatteetaten oppmerksom på disse.  Foto: PER ERVLAND
Forenklet: Boligens ligningsverdi er fastsatt på bakgrunn av få data. Dersom du mener at andre faktorer bør med i regnestykket er det opp til deg å gjøre Skatteetaten oppmerksom på disse. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken sender Skatteetaten ut selvangivelsene til norske skatteytere. Allerede klokken åtte i går morges åpnet Altinn for at man kunne sjekke selv på nett, men kort tid etter gikk nettsidene ned.

Siden har det vært ustabilt, men ifølge Altinn skal nå 7 av 10 få sjekket selvangivelsen på nett.

Har du ikke sjekket ennå? Slik får du lest selvangivelsen på nett.

Årets store skattenyhet

Nytt av året i selvangivelsen er den nye måten å fastsette boligens ligningsverdi på. Boligeiere har selv måttet bidra til dette, ved å fylle ut en boligselvangivelse i fjor høst, eventuelt før 1. februar i år, som en siste frist.

Målet med omleggingen er å få en mer rettferdig sammenligning mellom nye og gamle, sentrumsnære eller avsidesliggende boliger. På bakgrunn av innrapporterte data om boligens alder, areal, adresse og type har Skatteetaten beregnet markedsverdien på boligen, og ligningsverdien settes til 25 prosent av dette.

Den sjablongmessige fastsettelsen av boligers ligningstakst som er valgt, tar imidlertid kun hensyn til byggeår og ikke boligens stand eller beliggenhet i de ulike prissonene. Dette kan fortsatt føre til store ulikheter, og ifølge tidligere beregninger kan rundt 500.000 vente seg en ufortjent skattesmell som følge av det forenklete systemet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer