Skift filter på støvsugeren

Du bør bytte filter jevnlig, men det er det få som gjør.

BYTT FILTER NÅ: Hepa-filteret filtrerer det fine støvet, og bør byttes én gang i året. Men 1 av 4 har aldri byttet dette filteret. Foto: KRISTIN SØRDAL
BYTT FILTER NÅ: Hepa-filteret filtrerer det fine støvet, og bør byttes én gang i året. Men 1 av 4 har aldri byttet dette filteret. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av fire bruker støvsuger som er over ti år gamle, og like mange har aldri byttet filter på støvsugeren sin - som vil si at mange har et ti år gammelt filter i støvsugeren sin.

Eksperter anbefaler at du bytter filter som filtrerer utblåsningsluften regelmessig.

- Du bør bytte Hepa-filteret cirka én gang i året, og i alle fall sjekke om det bør byttes, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i Astma- og Allergiforbundet, til Dinside.

Les også: EU stiller nye krav til støvsugere

Motoren får ikke luft

De fleste støvsugere har to filter: Et «grovfilter» som sitter inne ved støvsugerposen, og Hepa-filteret som er et «finfilter» som skal filtrere finstøvet - før luften slippes ut i huset ditt.

–Filterets oppgave er å rense den innkommende luften for støvpartikler og pollen. Uten en slik rensing vil konsentrasjonen av forurensing øke inne i huset. Filteret blir etter hvert fylt med skitt og effektiviteten avtar på samme måte som kjøkkenviften over komfyren, sier Nina Lorentzen, kategorisjef for småprodukter hos Electrolux.

Hepa-filteret bør byttes en gang om året, eller etter behov - avhengig av hvordan og hvor mye du støvsuger. Mens grovfilteret inne ved støvsugerposen bør byttes oftere, cirka etter hver fjerde eller femte bytte av støvsugerpose.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer