LED-downlights på baderom

Skift fra halogen til LED på badet

Her er det du må sjekke først.

SKIFT UT: Det er smart å skifte ut halogenpærene på badet ditt. Men det er likevel et par ting du bør sjekke før du går over til LED. Foto: NTB scanpix
SKIFT UT: Det er smart å skifte ut halogenpærene på badet ditt. Men det er likevel et par ting du bør sjekke før du går over til LED. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bad som pusses opp i dag, blir utstyrt med LED-lys. Disse sparer strøm, holder seg kalde og varer mye lenger enn halogen, som var mest vanlig for få år siden.

LED koster noe mer enn halogen og tradisjonelle lyspærer, men dette vil du tjene inn i det lange løp.

Men hva gjør du dersom du har et eldre bad som fortsatt har halogen-downlights i taket?

Her er det lett å trå feil.

Dimmer og voltstyrke viktigst

- Det aller viktigste er å sjekke dimmeren. Det er ikke sikkert den egner seg for LED-pærer. Gjør den ikke det, er det nok best å få en elektroinstallatør til å bytte den, sier fagsjef for elsikkerhet Bjørn Sørensen i elektrobransjeorganisasjonen Nelfo til Dinside.

Du må også sjekke om du har 12-volts eller 230-volts anlegg på badet. Har du det siste - altså slik at lysene er koblet direkte til strømmen fra veggen - er det en enkel sak. Da trenger du egentlig ikke tenke på noe annet enn at sokkelen er riktig.

- I slike tilfeller kan du bare kjøpe vanlig 230-volts LED-pærer som passer. Men du må fortsatt forsikre deg om at dimmeren egner seg for LED dersom du vil dempe lysene og ikke bare skru lysene av og på, sier Sørensen.

Sjekk transformatoren

Har du derimot 12-volts anlegg, blir det hele mer komplisert.

Ifølge Bjørn Sørensen kan strømforsyningen (transformatoren) som gjør om strømmen fra 230 til 12 volt ofte sitte vanskelig tilgjengelig i vegg eller tak. Dermed bør den sjekkes og helst byttes av fagmann.

TILPASSET: Transformatorer som er beregnet for halogenlamper fungerer ikke alltid med LED. Foto: Brynjulf Blix
TILPASSET: Transformatorer som er beregnet for halogenlamper fungerer ikke alltid med LED. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

- Det er likevel viktig å forsikre seg om at strømmen er slått av før du bytter pære. Om bryteren er merket med «0» nederst skrur den strømmen til kontakten helt av. Det beste er nok likevel å koble ut sikringen for baderommet og jobbe med lommelykt, sier Sørensen.

Dimme eller ikke dimme?

Er du fornøyd med å skru lyset av og på, kan du nøye deg med ikke-dimbare LED-pærer. Da trenger du bare å tenke på om du har 230 Volt eller 12 volt.

PIGGER: GU4 og GU5.3 festes i kontakt som henger i ledningen. Foto: Tore Neset
PIGGER: GU4 og GU5.3 festes i kontakt som henger i ledningen. Foto: Tore Neset Vis mer

I tillegg er ikke-dimbare LED-pærer noe rimeligere enn de dimbare.

Med 12-volts anlegg kan du likevel støte på noen utfordringer med strømforsyningen.

Mange elektroniske transformatorer beregnet på halogenlamper må ha en viss belastning før de tennes. Hvis strømtrekket er for lavt, skjer det ingen ting.

En underdimensjonert strømforsyning kan på si side slite med at LED-pærene trekker for mye strøm i det øyeblikket du slår dem på.

Om du derimot er blant de mange som synes det er koselig med dempet lys når du ligger i badekaret, er det som nevnt over viktig at dimmeren er tilpasset LED-pærer der lyset kan reguleres i styrke.

TRE TYPER: Fra venstre GU10, GU4 og GU5.3. Foto: Philips/Lampehuset
TRE TYPER: Fra venstre GU10, GU4 og GU5.3. Foto: Philips/Lampehuset Vis mer

Kjøp riktig type

Det finnes et utall pærer og formater i LED-lampenes verden. I downlights er det vanligste GU10, GU5.3 og GU4.

I 230-volts anlegg på bad sitter det som oftest GU10-pærer, med to metallpunkter nederst som ser ut som standard stålskruer. For 12-volts anlegg er det hovedsakelig to typer du kommer borti: GU5.3 med to «pigger» som settes inn i en kontakt som sitter ytterst på et par med ledninger eller GU4 som har de samme «piggene» som GU5.3.

Hvordan lampene er festet i sokkelen, kan variere. Som oftest er det bare å vri eller dra rett ut et lite stykke til de treffer et spor der du kan løsne dem, men i enkelte tilfeller kan være mer utfordrende å få løs pærene.

- I slike tilfeller kan det hjelpe å bruke en sugekopp for å å dem løs fra taket, sier Sørensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer