LED-downlights på baderom

Skift fra halogen til LED på badet

Her er det du må sjekke først.

SKIFT UT: Det er smart å skifte ut halogenpærene på badet ditt. Men det er likevel et par ting du bør sjekke før du går over til LED. Foto: NTB scanpix
SKIFT UT: Det er smart å skifte ut halogenpærene på badet ditt. Men det er likevel et par ting du bør sjekke før du går over til LED. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bad som pusses opp i dag, blir utstyrt med LED-lys. Disse sparer strøm, holder seg kalde og varer mye lenger enn halogen, som var mest vanlig for få år siden.

LED koster noe mer enn halogen og tradisjonelle lyspærer, men dette vil du tjene inn i det lange løp.

Men hva gjør du dersom du har et eldre bad som fortsatt har halogen-downlights i taket?

Her er det lett å trå feil.

Dimmer og voltstyrke viktigst

- Det aller viktigste er å sjekke dimmeren. Det er ikke sikkert den egner seg for LED-pærer. Gjør den ikke det, er det nok best å få en elektroinstallatør til å bytte den, sier fagsjef for elsikkerhet Bjørn Sørensen i elektrobransjeorganisasjonen Nelfo til Dinside.

Du må også sjekke om du har 12-volts eller 230-volts anlegg på badet. Har du det siste - altså slik at lysene er koblet direkte til strømmen fra veggen - er det en enkel sak. Da trenger du egentlig ikke tenke på noe annet enn at sokkelen er riktig.

- I slike tilfeller kan du bare kjøpe vanlig 230-volts LED-pærer som passer. Men du må fortsatt forsikre deg om at dimmeren egner seg for LED dersom du vil dempe lysene og ikke bare skru lysene av og på, sier Sørensen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer