Skifter du håndkle ofte nok?

Har du hatt besøk, bør du vurdere å bytte.

HATT GJESTER? SKIFT HÅNDKLE STRAKS! Hvor ofte du bør bytte håndklær, avhenger blant annet av bruk. Men du bør bytte håndkle på gjestetoalettet med en gang, dersom du har hatt besøk som har medført mye håndvask på toalettet, sier eksperten. Foto: KRISTIN SØRDAL
HATT GJESTER? SKIFT HÅNDKLE STRAKS! Hvor ofte du bør bytte håndklær, avhenger blant annet av bruk. Men du bør bytte håndkle på gjestetoalettet med en gang, dersom du har hatt besøk som har medført mye håndvask på toalettet, sier eksperten. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor ofte du bør bytte håndkle, vil avhenge av mange ting, blant annet hvor det brukes og hvem som bruker det.

En familie på fire-fem personer bør bytte håndkle på toalettet et par ganger i uka.

Men har du hatt besøk av mange personer, bør du ifølge eksperten vurdere å bytte med én gang.

Utfordringen er bakteriene

- Her er det ikke noe fasitsvar, det er avhengig av bruken: Hvor mye er det brukt, av hvor mange, av hvem, er det barn og hvor god håndhygieneteknikk har de som bruker det. Når det kommer til håndklær ved toalettet vil alle faktorene påvirke, sier Mette Fagernes, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet til Dinside.

Utfordringen med håndklær er bakterier og bakterievekst.

DÅRLIG TØRK - MER BAKTERIER: Håndklær som henger slik, tørker saktere enn håndklær som henger på en stang. Dårlig tørk betyr gode vekstforhold for bakterier. Foto: MRCMOS/FOTOLIA/NTB SCANPIX
DÅRLIG TØRK - MER BAKTERIER: Håndklær som henger slik, tørker saktere enn håndklær som henger på en stang. Dårlig tørk betyr gode vekstforhold for bakterier. Foto: MRCMOS/FOTOLIA/NTB SCANPIX Vis mer


- Når det er fuktig, blir det enda bedre levekår for mikrobene. Når vi vasker oss vil mikrober komme over på håndkleet, og våte og fuktige håndklær vil gi gode levevilkår for mikrobene, forteller Fagernes videre.

LES OGSÅ: Henger du håndkleet ditt riktig - eller feil?

Det handler om teknikk!
Akkurat hvor mange mikrober du har i håndkleet ditt vil avhenge av hvem som har brukt det, hvordan det er brukt, hvordan forholdene er på rommet det håndkleet henger, hvordan det henger - og hvilken hygiene de som bruker håndkleet har.

- Det vil også komme an på hvilken teknikk man har når man vasker hendene, sier Fagernes.

FÅ OGSÅ MED DEG: - Du må vaske i 30-40 sekunder for å bli skikkelig ren, og her ser du hvordan.

Sjekk gjestetoalettet

Hvem og hvor mange som bruker håndkleet vil også påvirke hvor «god» bakterieveksten er - og dermed når og hvor ofte du bør bytte håndkle ved vasken.

- På toalett hvor man får gjester, er det naturlig å bytte håndkle i ettertid, der hvor det har vært stor belastning på håndkleet, sier Fagernes.

Håndkleet på toalettet er mer utsatt enn andre håndklær på badet: Det er flere som bruker det, det brukes hyppigere og det er dermed oftere fuktig.

- Når man tørker seg etter vask, overfører man døde hudceller og mikrober, og jo hyppigere brukt det er - jo mer av dette blir det i håndkleet, forteller Fagernes.

Hva gjør du?

Hvor ofte bytter du håndkle på toalettet? (Avsluttet)
To dager i uka eller mer(36%) 3027
En gang i uka(35%) 2920
Sjeldnere enn en gang i uka(19%) 1570
Når det lukter surt(7%) 549
Vet ikke(3%) 276
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Når det lukter, er det på høy tid!

Alle håndklær på badet bør skiftes ut fra bruk. Men mens du bør bytte håndkleet på gjestetoalettet etter at gjestene har forlatt åstedet, trenger du ikke bytte håndkleet på familietoalettet like ofte.

- Hvis de er synlig skitne, bør de selvsagt byttes. Men en familie på fire-fem, bør kanskje bytte håndkle på toalettet to ganger i uka. Dette går på skjønn, men når det begynner å lukte, er det på høy tid, hevder Fagernes.

Sur lukt er et tegn på bakterier. Det er flere forhold som kan påvirke bakterieveksten i håndklærne på badet. I tillegg til det vi har nevnt ovenfor, vil det også komme an på luftingen i rommet, hvor varmt det er og om håndklærne bruker lang til på å tørke. Her er det ifølge Fagernes mange faktorer som spiller inn.

LES OGSÅ: Du vasker vel ikke tøyet ditt mer skittent?

GI HÅNDKLÆRNE EN SKIKKELIG VASK! Husk at håndklær bør vaskes på 60 grader for å bli skikkelig rene - og på 90 grader med jevne mellomrom. Foto: KRISTIN SØRDAL
GI HÅNDKLÆRNE EN SKIKKELIG VASK! Husk at håndklær bør vaskes på 60 grader for å bli skikkelig rene - og på 90 grader med jevne mellomrom. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Alle bør ha sitt eget

Håndkleet på toalettet brukes naturligvis av mange. Men ellers er det viktig at alle i familien har sitt eget håndkle. Dette fordi dine bakterier kan gjøre andre syke:

- Det er viktig at alle har private håndklær på et bad. Alle har ulik bakterieflora, som er naturlig for den ene - men som kan gi sykdom hos den andre. De fleste av mikrobene gir ikke sykdom hos seg selv, forteller Fagernes til Dinside.

Husk også riktig vask av håndklærne:

Håndklær bør vaskes på tilstrekkelig grader så de blir rene, dette betyr 60 grader - og gjerne med en kokevask på 90 grader innimellom.

LES MER: Det har også vaskemaskina godt av.

Saken har blitt publisert på Dinside.no også tidligere. Oppdatert i forbindelse med jula 2015

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer