Skikkelig flekkfjerning

Gjenstridige flekker krever sterke midler.

Dagens rensemidler gjør en god jobb og er mindre skadelige enn tidligere varianter Foto: Brynjulf Blix
Dagens rensemidler gjør en god jobb og er mindre skadelige enn tidligere varianter Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Såpe og vann er ikke nok når flekkene er laget av kjemikalier og stoffer som er laget for å sitte. Da trenger man kjemikalier som er mer aggressive enn de man finner i dagligvarehandelen.

Før i tiden var det lettere tilgang på mange kraftige kjemikalier, men på grunn av helsefaren er disse ute av handelen, eller bare til industrielt bruk. Spør man folk som var voksne i tiårene rett etter krigen (vi snakker altså om andre verdenskrig) da det var vanlig å fikse det meste selv, var det ikke uvanlig å ha flasker med bensin, eter, lynol, trikloretylen ("Tri"), kaustisk soda og mye annet i kjøkkenskapet.

Spesielt Tri er litt morsomt å tenke på. Det var egentlig et narkosemiddel som ble brukt fordi var mindre skadelig enn kloroform og ikke så lettantennelig som eter. At det var kreftfremkallende ble man først klar over etter flere tiår med bruk både til narkose og rens/flekkfjerning.

Dagens alternativer

Skikkelig flekkfjerning
Skikkelig flekkfjerning
Skikkelig flekkfjerning


I dag er det heldigvis sterkere kontroll på hva slags kjemikalier som slippes løs blant folket, og nye midler har dukket opp som tillegg til klassikerne som balanserer effekt og helsefare innenfor rimelighetens grenser. Her er et utvalg som klarer de fleste flekker.

White Spirit er en blanding av forskjellige hydrokarboner og i slekt med parafin. Den er fettløsende og brukes til å tynne ut oljemaling og til rensing av pensler. Som flekkfjerner er den egnet til å fjerne maling, asfalt, fett, skismøring og beslektede substanser.

Den er forholdsvis lettantennelig, har en karakteristisk lukt og er skadelig for nervesystemet samt lever og lunger ved utstrakt bruk.

Isopropanol er en alkohol, som er avledet av propan. Den er gjerne farget blå og brukes til å rense og fjerne fettholdige flekker. Den er ikke like kraftig som white spirit, men gjør heller ikke like stor skade på materialene. Den legger heller ikke noe igjen etter seg slik som white spirit.

Rødsprit er ren sprit som er tilsatt et middel som gjør den ubrukelig som rusmiddel eller matlaging. Den er også fettløsende, og har stort sett de samme egenskapene som isopropanol. Den er svært brannfarlig, og brukes som kjent også til forskjellige brennere i forbindelse med matlaging, ute og inne.

Lighterbensin er svært brennbart og inneholder nafta og andre bensinvarianter. Det løser opp mange typer lim og lakkvarianter, men kan også skade plast og andre kunststoffer.

Plasterfjerner (heptan) er en blanding av olje, sprit og heptan. Heptan er et hydrokarbon og i likhet med de andre ingrediensene svært brennbart. Plasterfjerner fungerer glimrende til gummibasert lim som foruten på plaster også brukes på etiketter. Men noen ganger er etiketter på glassbeholdere festet med vannløselig lim, som forsvinner lett under rennende glovarmt vann.

Sitrus-rens 3M Scotch-Weld Cleaner er et sitrus-basert produkt som gjør den samme jobben som alle hydrokarboner og spritbaserte midler gjør. Forskjellen er at dette produktet er lang behageligere i bruk og har ikke de samme helseskadelige virkningene. det kan imidlertid være irriterende på hud og bør ikke brukes til å rense hendene for eksempel etter maling.

CRC Wipes er kraftige papirkluter som er satt inn med et effektivt rensemiddel. Det løser flekker fra olje og lim og er utmerket til å rense gjenstander som har stått og støvet ned i grisete omgivelser i lang tid. Klutene er skånsomme mot hendene og de lukter heller ikke sterkt i bruk.

Metallpuss reagerer kjemisk og fjerner oksydbelegget som danner seg på de fleste metaller. I tillegg inneholder det fint slipemiddel som hjelper til med å få tilbake glansen når du pusser gjenstandene med en passende klut.

Polérmiddel bruker du når pussemiddelet ikke gjør det blankt nok, og en omgang til slutt med drill med polérskive gir en fantastisk glans.

Når det skal bli skikkelig blankt! Foto: Brynjulf Blix
Når det skal bli skikkelig blankt! Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Aceton og Lynol løser opp maling og lakk, men løser også også ofte opp de materialene flekkene sitter på. Spesielt gjelder dette alle kunststoffer og de fleste plasttyper, samt malte og lakkerte overflater.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer