Skinnende ren grill, uten vann og såpe

- Brenn bort matrestene i stedet.

UNNGÅ VÅRRENGJØRINGEN: Før du sender grillen inn i vinterdvalen er det et par ting du bør huske på. Foto: ANDERS S. FOUGNER
UNNGÅ VÅRRENGJØRINGEN: Før du sender grillen inn i vinterdvalen er det et par ting du bør huske på. Foto: ANDERS S. FOUGNER Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En grill full av brente matrester og gammelt fett er ikke et godt utgangspunkt for å lage god grillmat.

Gårsdagens sjøkreps var godt - i går. Men det egner seg ikke spesielt godt til å sette smak på dagens biff.

Heldigvis er det enkelt å rengjøre grillristen. Det er rett og slett en enkel variant av pyrolyse.

Svi bort matrestene

Har du gassgrill, er det veldig enkelt å vaske den:

- Skru gassbrennerne på fullt, lukk lokket, og la grillen stå på full styrke til det slutter å ryke av lokket, sier Jan Ivar Nykvist.

Dette tar cirka ti minutter.

Når røyken har gitt seg skal matrestene være forkullet. Det er bare å løfte av lokket, finne frem en metallbørste, og skrubbe av restene.

Vi anbefaler å gjøre det ganske kort tid etter at du har grillet, mens matrestene og grillristen fortsatt er litt varme, og ikke har rukket å størkne.

GRILLEN GJØR JOBBEN: Når det slutter å ryke, er det din tur: Da må du skrubbe bort de forkullete matrestene. Foto: ANDERS S. FOUGNER
GRILLEN GJØR JOBBEN: Når det slutter å ryke, er det din tur: Da må du skrubbe bort de forkullete matrestene. Foto: ANDERS S. FOUGNER Vis mer


Smi mens kullet er varmt

Mens det lønner seg å rense grillristen med én gang når du griller på gass, er det påkrevd om du griller på kull.

Stalltipset fra verdensmester i grilling, Bjørn Tore Teigen, er å smi mens kullet fortsatt er varmt:

– Legg risten ned på kullet mens det fortsatt gløder, og la varmen gjøre jobben, har han tidligere sagt til Dinside.

Snu gjerne på risten, slik at begge sider kommer ned mot kullet. Er det mye kull på grillen kan du løfte opp litt og legge oppå risten, så er du sikker på at det blir hett nok.

Etter at grillristen har fått svidd seg ordentlig, følger du samme fremgangsmåte som for gass: Bruk en metallbørste, og skrubb det rent.

Kriseløsninger

ENKELT: Grillmester Jan Ivar Nykvist viser hvordan han renser grillen, på enklest mulig måte. Foto: ANDERS S. FOUGNER
ENKELT: Grillmester Jan Ivar Nykvist viser hvordan han renser grillen, på enklest mulig måte. Foto: ANDERS S. FOUGNER Vis mer


Står grillristen gusten og fettete fra sist, finnes det også andre måter å rense den på. Dinside har testet flere av dem:

En metode er å smøre risten inn med grønnsåpe av den faste typen. Pakk inn risten i plast, en søppelsekk eller lignende, og la den ligge over natten. Neste morgen blir flekkene langt enklere å fjerne, men vår erfaring tilsier at ikke alt forsvinner.

Vi har også prøvd med krystall soda men resultatet ble så som så. Vi har også prøvd en vaskerobot, grillbot, men selv om det er morsomt å se på at noe vasker for oss, var ikke resultatet spesielt vellykket.

Det mest effektive er å bruke et universalmiddel. Vi har testet tre, Hugos, Universal-Stein og SeaJet Båtrens, og alle ga gode resultater.

Og vil du gi selve grillen en shining? Utenpå?

Et annet tips vi har fått fra Teigen er å bruke bilpolish på emaljerte griller, for å få dem skinnende blanke.

Og har du grill i blankt eller børstet stål? Da er det bare å finne frem spritflasken

Bli en grillmester i sommer

I tillegg til å være fire ganger norgesmester i grilling, har kokken Jan Ivar Nykvist ett sølv i EM- og ett sølv i VM i grilling. Han er lagleder for grillaget Team BarbieQ og er nok mest kjent for sin deltagelse i Norges Grillmester i fjor sommer, der han kom på andre plass..

Nå deler han sine beste grilltips i en videoserie produsert i samarbeid med Se.no.

Tidligere har han vist hvordan han:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer