Skjærebrettet er kjøkkenets versting

Flere bakterier her enn på toalettsetet.

Renhold og rekkefølge er stikkord for riktig bruk av skjærefjølen. Foto: All Over Press
Renhold og rekkefølge er stikkord for riktig bruk av skjærefjølen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vil du unngå magesjau, er det greit å starte på kjøkkenet. Ved matlaging bør hygienen ha førsteprioritet, og et av stedene som kan bidra til å spre smitte er skjærebrett og skjærefjøl. Eventuelt benkeplater om du tilbereder maten direkte på disse.

Ifølge professor i mikrobiologi ved University of Arizona, Chuck Gerba, finner man i vanlige husholdninger flere bakterier på kjøkkenet enn på toalettet.

– Vanligvis er det omkring 200 ganger flere avføringsbakterier på et gjennomsnittlig skjærebrett enn på et toalettsete, hevder han ifølge BBC.

Avføringsbakterier er vanlige på t-banen

Kommer inn med maten

Flere bakterier og mikroorganismer kan føre til sykdom. Smittestoffene kommer som regel inn på kjøkkenet MED matvarene, og sprer seg fordi vi ikke rengjør hender og redskaper etter at vi har behandlet varene. Rått kjøtt og rå grønnsaker kan føre med seg smittestoffer - regn dem som urene til de har blitt varmebehandlet.

Renhold og rekkefølge er stikkord for riktig bruk av skjærefjølen. Foto: All Over Press
Renhold og rekkefølge er stikkord for riktig bruk av skjærefjølen. Foto: All Over Press Vis mer


Bruker du samme skjærebrett, kniv og utstyr til alle råvarene i et måltid? Husk da å begynne med det som allerede har vært varmebehandlet, før du skjærer opp det som er rått til slutt - med ett unntak: Skal du ikke varmebehandle det du kutter, må du ha ren kniv og skjærebrett.

I butikkene finnes også mange skjærebrett-typer som er merket for bruk til forskjellige matvarer. (En til kjøtt, en til fisk, en til grønnsaker og en til brød, for eksempel.)

Smart skjærebrett som holder maten fast for deg

Slik vasker du fjøla

Det holder ikke å skylle av skjærebrettet i vann. Her må det både såpe og varme til. De fleste typer kan du rett og slett vaske i oppvaskmaskinen. Er brettet for stort, eller av et materiale som ikke tåler behandlingen det får i maskinen, bør du rengjøre det grundig for hånd. Rådet fra Mattilsynet er at skjærebrett og kniver håndvaskes med såpe og etterskylles i vann med temperatur på 70 grader.

Og glem ikke kjøkkenbenken. Tørk av det verste sølet, og desinfiser med for eksempel klor.

Skjemmende flekker på fjøla? Smart sitronknep

Tre eller plast?

Ifølge Mattilsynet har både plastfjøler og trefjøler sine fordeler og ulempler. Plastfjøler er normalt lettere å holde rene, mens trefjøler har visse fortrinn når det gjelder skjæreegenskaper for eksempel. Noen hevder at visse tresorter kan motvirke bakteriespredning, men det er aldri en unnskyldning for ikke å sørge for god hygiene på kjøkkenet.

Nå blir det tryggere å kjøpe plastredskaper

Hva med antibakterielle fjøler?

Noen lager også såkalt antibakterielle skjærebrett for å redusere smitteoverføringen i kjøkkenet. Men virker disse?

Nofima Mat på Ås var i fjor med på en undersøkelse for å finne om skjærefjøler som var tilsatt virkestoffene sølv og triklosan faktisk hadde antibakteriell effekt.

De påstått antibakterielle skjærefjølene ble sammenlignet med vanlige plastskjærebrett ved å påføre fjølene bakterier som stafylokokker, E.coli, Listeria, Salmonella og Serratia i væskeform.

Dessverre var resultatene nedslående: Forsøkene viste at de antibakterialle skjærebrettene hadde liten antibakteriell effekt under praktiske forhold.

Triklosan har siden blitt forbudt av EU for bruk i stoffer som er i kontakt med mat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer