Skjærebrettet er kjøkkenets versting

Flere bakterier her enn på toalettsetet.

Renhold og rekkefølge er stikkord for riktig bruk av skjærefjølen. Foto: All Over Press
Renhold og rekkefølge er stikkord for riktig bruk av skjærefjølen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vil du unngå magesjau, er det greit å starte på kjøkkenet. Ved matlaging bør hygienen ha førsteprioritet, og et av stedene som kan bidra til å spre smitte er skjærebrett og skjærefjøl. Eventuelt benkeplater om du tilbereder maten direkte på disse.

Ifølge professor i mikrobiologi ved University of Arizona, Chuck Gerba, finner man i vanlige husholdninger flere bakterier på kjøkkenet enn på toalettet.

– Vanligvis er det omkring 200 ganger flere avføringsbakterier på et gjennomsnittlig skjærebrett enn på et toalettsete, hevder han ifølge BBC.

Avføringsbakterier er vanlige på t-banen

Kommer inn med maten

Flere bakterier og mikroorganismer kan føre til sykdom. Smittestoffene kommer som regel inn på kjøkkenet MED matvarene, og sprer seg fordi vi ikke rengjør hender og redskaper etter at vi har behandlet varene. Rått kjøtt og rå grønnsaker kan føre med seg smittestoffer - regn dem som urene til de har blitt varmebehandlet.

Bruker du samme skjærebrett, kniv og utstyr til alle råvarene i et måltid? Husk da å begynne med det som allerede har vært varmebehandlet, før du skjærer opp det som er rått til slutt - med ett unntak: Skal du ikke varmebehandle det du kutter, må du ha ren kniv og skjærebrett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer