Rengjøre skjærefjøl

Skjærefjøla ble gullren

To ingredienser fra kjøkkenskapet er alt som trengs.

VASKE SKJÆREFJØL: Dropp såpa, prøv heller med sitron og salt eller eddik og natron! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sannsynligvis bruker du skjærefjøla på kjøkkenet minst en gang om dagen, så det sier seg selv at den også bør rengjøres jevnlig.

Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet, mener at det viktigste når du rengjør skjærefjøla, er først å fjerne mest mulig synlig organisk materiale med naturlige såper som grønnsåpe eller zalo.

- Tørk den godt

- En trefjøl behøver ikke desinfiseres med kjemiske midler med mindre man ikke mistenker at man har fått tilført sykdomsfremkallende bakterier til skjærefjøla, opplyser Sørum.

Eva Johanne Lillebakken, seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann hos Mattilsynet, anbefaler å vaske skjærefjølen skikkelig med varmt vann og god såpe, ikke bare skylle den lett under springen.

- La skjærefjølen tørke godt slik at det kommer luft til mens den tørker. Fuktige overflater er et yndet sted for bakterier, understreker hun.

To smarte triks

Med noen få tastetrykk og et raskt nettsøk, dukker det opp flust av tips om hvordan skjæreføler kan rengjøres. Noen av dem er særlig praktisk når du er på tur og lager mat på fjøla, men ikke har tilgang på såpe.

For eksempel er sitron og grovt salt topp å vaske med:

  • Del en sitron i to, press ut saften fra en halv sitron ned på skjærefjølen.
  • Bruk den halve sitronen til å gni sitronsaften godt rundt på skjærefjølen.
  • Hell på et lag med grovkornet salt, og gni enda litt til med sitronen.
  • Vent i 15 minutter, skyll av med varmt vann og tørk.

Har du en skjærefjøl som lukter litt vondt, kan du vaske den med eddik og natron:

  • Du blander en dæsj eddik og en dæsj natron sammen i en skål.
  • Så heller du litt og litt av blandingen ned på skjærefjøla.
  • Gni blandingen utover med en klut.
  • La det virke i noen minutter før du skyller fjøla ren med varmt vann.
  • Tørk fjøla godt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer