Rengjøre skjærefjøl

Skjærefjøla ble gullren

To ingredienser fra kjøkkenskapet er alt som trengs.

VASKE SKJÆREFJØL: Dropp såpa, prøv heller med sitron og salt eller eddik og natron! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sannsynligvis bruker du skjærefjøla på kjøkkenet minst en gang om dagen, så det sier seg selv at den også bør rengjøres jevnlig.

Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet, mener at det viktigste når du rengjør skjærefjøla, er først å fjerne mest mulig synlig organisk materiale med naturlige såper som grønnsåpe eller zalo.

- Tørk den godt

- En trefjøl behøver ikke desinfiseres med kjemiske midler med mindre man ikke mistenker at man har fått tilført sykdomsfremkallende bakterier til skjærefjøla, opplyser Sørum.

Eva Johanne Lillebakken, seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann hos Mattilsynet, anbefaler å vaske skjærefjølen skikkelig med varmt vann og god såpe, ikke bare skylle den lett under springen.

- La skjærefjølen tørke godt slik at det kommer luft til mens den tørker. Fuktige overflater er et yndet sted for bakterier, understreker hun.

To smarte triks

Med noen få tastetrykk og et raskt nettsøk, dukker det opp flust av tips om hvordan skjæreføler kan rengjøres. Noen av dem er særlig praktisk når du er på tur og lager mat på fjøla, men ikke har tilgang på såpe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer