Forsikre deg mot skjeggkre

Skjeggkre i boligen? Sjekk forsikringen din

Som regel holder det ikke med vanlig innboforsikring, hvis du vil ha hjelp til å bli kvitt skadedyret.

PÅ NÆRT HOLD: Skjeggkreene fortsetter å invadere stadig flere norske hjem. Foto: Stian Mathisen
PÅ NÆRT HOLD: Skjeggkreene fortsetter å invadere stadig flere norske hjem. Foto: Stian Mathisen Vis mer
Publisert

Stadig flere finner skjeggkre i boligene sine, og selv om de både er ufarlige og gjør minimalt med skade, dukker det stadig opp utfordringer du må ta stilling til, hvis du finner kreene i hus.

Ikke nok med at det kan være svært ubehagelig å oppdage at du har dem i hus, de små krypene kan for eksempel også skape problemer for deg som har planer om å selge huset eller leiligheten din.

Ting som kan ta skade

Mange klarer helt fint å leve med skjeggkre i boligen, og i mange andre land har folk levd med skadedyret i hus i mange år.

Folkehelseinstituttet (FHI), opplyser likevel at ting som museumsgjenstander, frimerkesamlinger, tøy produsert av bomull, lin eller andre plantematerialer og gamle bøker kan ødelegges hvis skjeggkreet får formere seg fritt. FHI er derfor klare på at de ønsker å bekjempe, samt begrense skjeggkreene så godt som mulig.

Og er du redd for å få dem i hus, kan du vurdere å tegne en forsikring som kan dekke kostnadene ved å bli kvitt den uønskede leieboeren.

Forsikring mot skjeggkre kan dessuten komme godt med dersom du i framtiden har planer om å flytte, og ikke ønsker å havne i en eventuell tvist med kommende boligkjøper.

Det er imidlertid en del forskjeller mellom dekningene som kan være greit å være klar over, viser vår sjekkerunde hos forsikringsselskapene. Og enkelte vil ikke forsikre deg i det hele tatt.

- Forferdelig kjedelig

- Skjeggkre er en nøtt, og det er forferdelig kjedelig for dem som finner det, sier kommunikasjonsdirektør Jon Berge ved If forsikring.

Forsikringsselskapet hadde tidligere ikke et tilbud til kunder om forsikring mot skjeggkre og andre insekter i hus, villa, leiligheter og borettslag, men Berge sier at etterspørselen og behovet har økt de siste årene, noe som gjorde at de så seg nødt til å tilby denne type forsikring.

- Det er et større fokus på skjeggkre nå, både fordi folk har skjeggkre i huset, men også fordi det er såpass stor dekning i media slik at folk faktisk vet hva det er når de ser kreene, forklarer Berge til Dinside.

Forsikringsselskapet har et samarbeid med skadedyrselskapet Anticimax, som skal sørge for at du raskt skal få hjelp.

JON BERGE: Jon Berge er kommunkasjonsdirektør ved If forsikring. Foto: If forsikring
JON BERGE: Jon Berge er kommunkasjonsdirektør ved If forsikring. Foto: If forsikring Vis mer

Dette sier vilkårene hos If

Berge forteller at If dekker bekjempelse av skadedyr og insekter i boligen med« «Super innboforsikring»», men den dekker ikke bygningsskader.

Skal du også ha dekket bygninggskader forårsaket av skadedyr og insekter, trenger du «Super hus- eller hytteforsikring».

- Vi kan uansett ikke love å utrydde skadedyrene, men kontrollerer skadedyrbestanden dersom man får det i huset, og sender ut skadedyrselskapet for å forsøke å bekjempe det, sier Berge til Dinside.

Berge er usikker på nøyaktig hvor mange skjeggkre-funn som har blitt gjort hos If-kunder, men vet at det er mange som har benyttet seg av forsikringstilbudet.

- Vi har mange skjeggkre-tilfeller, men bare i eierdelen og ikke eierskiftedelen, sier Berge.

Han understreker likevel viktigheten av å komme skadedyrene i forkjøpet: Du må tegne forsikring før du får kreet i hus eller eventuelt oppdager det.

- Det er for sent å kjøpe husforsikring når huset brenner, sier Berge.

Gjensidige: Dekkes av toppforsikringen

Bjarne Aasi Rysstad, kommunikasjonssjef for skadeforsikring ved Gjensidige forsikring, forteller til Dinside at bekjempelse av skjeggkre dekkes dersom du har tegnet toppforsikring for hus, hytte og innbo.

BJARNE AANI RYSSTAD: Kommunikasjonssjef for skadeforsikring ved Gjensidige. Foto: Gjensidige.
BJARNE AANI RYSSTAD: Kommunikasjonssjef for skadeforsikring ved Gjensidige. Foto: Gjensidige. Vis mer

I tillegg har de en utvidet dekning for boligsammenslutninger som sameier- og borettslag.

- Toppforsikringen dekker bekjempelsestiltakene skadedyrbekjemperen anbefaler, skriver Rysstad i en e-post til Dinside.

Rysstad kan i likhet med Berge i If forsikring ikke love at man blir kvitt alle skjeggkreene ved bekjempelsestiltak, men at man kan redusere kre-bestanden vesentlig.

Dette sier de andre selskapene

Tryg forsikring tilbyr råte- og skadedyrforsikring som en egen forsikringspakke, som du kjøper som en tilleggspakke til «husforsikring» eller «husforsikring ekstra».

Denne type forsikring dekker, ifølge Tryg, bekjempelse og skader på bygning som følge av blant annet skadedyr-insekter - inkludert skjeggkre.

Dersom du er kunde hos Sparebank 1 Forsikring, må du ha «Sopp- råte og insektsforsikring». Dette er også en egen forsikringspakke du må kjøpe dersom du ønsker å være sikret mot skade på bygning som skyldes insekter, samt utgifter til bekjempelse av insekter som kan gjøre skade på bygning.

Videre heter det i vilkårene at bekjempelse av insekter som bare virker skjemmende på bygningens utseende, ikke blir dekket av denne forsikringspakken.

Trakk hele tilbudet etter å ha tapt millioner

Forsikringsselskapet Protector Forsikring kunne tidligere tilby en boligselgerforsikring som dekket skjeggkre-funn, men i oktober i 2018 ble det klart at selskapet hadde tapt rundt 146 millioner kroner på grunn av kunder som hadde funnet skjeggkre.

Selskapet revurderte derfor hele forsikringstilbudet, og tilbyr ikke lenger forsikring mot skadedyret.

Nytt skjeggkre-middel gir håp

Berge hos If mener at det uheldige med skjeggkre er at du kan ha dem i hus uten å egentlig merke noe til dem.

- Man kan for eksempel oppdage skjeggkreene når man er oppe på natten, uten å ha noe idé om at man har hatt dem i hus, forklarer Berge til Dinside.

Et nylig gjennombrudd i kampen mot skjeggkre, gir imidlertid håp om at vi snart kan bli kvitt problemet. Ifølge Berge opplever deres eksperter at skjeggkreet tar til seg den nye, forgiftede åten veldig godt, og mener at dette kan være første steg på veien til å løse problemet - takket være at skjeggkreet er kannibal.

- Det nye middelet som nå tas i bruk, har jo en slags domino-effekt. Skjeggkreet spiser giften, og giften lever videre, slik at når andre skjeggkre spiser dette kreet, er giften fortsatt aktiv slik at dette skjeggkreet også dør.

Velg forsikring etter ditt behov

Som du ser er det viktig å undersøke hva ditt eget og andre forsikringsselskaper tilbyr av forsikringer, dersom du er redd for økonomiske tap knyttet til skadedyr som skjeggkre.

Vi har i denne saken kun sett på forsikringspakkene som forsikringsselskapene tilbyr, ikke prisene, da pris varierer stort fra bolig til bolig. Alder, størrelse, beliggenhet og eierforhold, er faktorer som spiller inn når forsikringsselskapet fastsetter prisene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer