Skjerper kontroll med nye boliger

Hvor lenge skal en bolig vare?

ENDRINGER: Nye boliger er underlagt strengere kontrollkrav fra og med 1. januar 2013. Foto: colourbox.com
ENDRINGER: Nye boliger er underlagt strengere kontrollkrav fra og med 1. januar 2013. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kampen mot slurv og kostnadskutt som går utover kvaliteten i byggebransjen fortsetter, og fra nyttår skal alle nye norske bygg kontrolleres av et uavhengig foretak. For hvor utrolig det enn høres ut: Til og med 31. desember i fjor hadde utbygger selv ansvar for å kontrollere at selskapet hadde gjort godt nok arbeid.

Den nye ordningen innebærer at et profesjonelt og uavhengig foretak skal kontrollere fuktsikring og lufttetthet i småhus, samt brann- og konstruksjonssikkerhet, grunnforhold og bygningsfysikk i større bygg.

Byggeslurv koster milliarder hvert år

Hvem har ansvaret?

At egenkontroll erstattes med uavhengig kontroll er et skritt i riktig retning for sikkerheten for boligkjøpere, men det er fortsatt noen svakheter, skriver advokatfirmaet Grette i en pressemelding.

– Både prosjektering og utførelse skal kontrolleres. Kontrollforetaket skal bekrefte at den kontrollerte virksomheten har tilfredsstillende systemer og rutiner, og at kvalitetssikring er utført og kan dokumenteres, sier Harald Fosse, partner i Grette.

Byggherren har ansvar for å sørge for at kontrollen blir utført, kontrolløren har ansvar for å påpeke feil, og utbygger skal utbedre dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.