Skjøteledningen kan smelte ved feil bruk

Se hvordan du ikke bør bruke skjøteledningen, og hvilke skjøteledninger du bør være ekstra forsiktig med.

SKJØTELEDNING: Lange skjøteledninger kan utgjøre brannfare. Langvarig tilkobling av strømkrevende utstyr anbefales heller ikke. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert

Bruk av skjøteledning krever at du vet hvordan den brukes riktig. Hvis ikke risikerer du i verste fall at det oppstår brann.

For å unngå dette er det enkelte elektriske produkter du bør unngå å bruke skjøteledning til.

Skal ikke være for lang

Generelt anbefaler ikke elsikkerhetsportalen at du kobler produkter som bruker mer enn 1.000 watt til en skjøteledning.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har det mye å si om bruken er kort- eller langvarig - og hva du kobler til skjøteledningen.

Man bør dessuten være forsiktig med lengden på skjøteledningen.

- Skjøteledninger brukes gjerne for å få lengre rekkevidde, slik at man kan bruke utstyr som ikke er i nærheten av en kontakt. Blir skjøteledningen for lang, vil ikke sikringen gå ved kortslutning. Dette kan føre til at ledningen smelter og at det oppstår brann, sier seksjonssjef Jon Eirik Holst i DSB.

Ifølge Holst bør ikke en skjøteledning være lengre enn 25 meter. Dessuten bør den gjerne ha et tverrsnitt på 2,5 mm2.

Skal du bruke skjøteledningen ute, bør skjøteledningen være egnet til utendørs bruk.

Ikke bruk skjøteledning til strømkrevende utstyr

Holst forteller videre at en skjøteledning som brukes fast/daglig kan være utsatt for langvarig høy belastning, mekanisk slitasje, skade og korrosjon, og påpeker at erfaringsmessig bør man ikke bruke skjøtekontakter for varmeovner og strømkrevende utstyr.

Årsaken er at dette gir langvarig høy belastning som en skjøteledning ikke er laget for.

- Da er sannsynligheten stor for at det oppstår varmgang og tilløp til brann. Eksempler på denne bruk er elektriske flyttbare varmeovner, varmtvannsberedere, vaskemaskiner/tørketromler og lading av elbil og ladbar hybrid, legger Holst til.

Høy belastning ved kortvarig bruk er derimot greit.

- Normal bruk som er ok er for eksempel støvsuger, høytrykksspyler, vedkløyver, sirkelsag, elektrisk gressklipper. Altså alle type elektriske redskaper der belastningen er høy, ofte over 2.000 watt, men kortvarig, sier Holst.

Skjøtekontakter som brukes der det er for få kontakter, for eksempel bak en TV eller et lydanlegg, er ikke problematisk.

- Denne typen bruk er ok, på grunn av lav belastning, korte lengder på kabel og de ligger beskyttet mot skade, legger Holst til.

Ikke forleng ladekabelen

Har du elbil, og bruker skjøteledning for å forlenge ladekabelen? Det er ikke tillatt, påpeker Holst.

- Sikkerhetsfunksjonene i bilens ladesystem forutsetter at ladekabel plugges direkte i en jordet kontakt. Bruk av skjøteledning vil derfor være et brudd på forskrift om elektriske lavspenningsanlegg, sier han, og forklarer:

NEI, NEI, NEI: Å lade på denne måten er ikke greit, ifølge DSB. Foto: Jostein Ween Grav/DSB
NEI, NEI, NEI: Å lade på denne måten er ikke greit, ifølge DSB. Foto: Jostein Ween Grav/DSB Vis mer

- Ved bruk av skjøteledning er det usikkert om jordleder er tilkoblet. Det kan oppstå varmgang og jordfeil som ikke oppdages av ladesystemet. Dessuten er skjøteledninger mer utsatt for mekanisk skade, korrosjon og det er usikkert om sikringen går ved kortslutning eller andre feil.

Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening har tidligere uttalt til Dinside at hovedregelen er at ladekabel ikke skal forlenges, da dette kan gi skade og varmgang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer