Noen ganger hender det at vannet i dusjen må renne ekstra lenge før det blir behagelig varmt. Det kan være flere årsaker til dette – men én av dem er svært vanskelig å oppdage.
Og dersom dette vedvarer utover vinteren, kan det koste deg skjorta – og vel så det.

Derfor blir det ikke kaldt
Lang avstand
At dusjen må få renne litt før vanntemperaturen blir varm nok, er ikke så uvanlig, spesielt etter at man har vært bortreist på ferie i noen uker.
- Dette kan skje i det fleste hjem dersom det er en stund siden man har tappet vann, da vil vannet etter hvert få samme temperatur som omgivelsene, og det tar litt lengre tid å varme opp igjen, forteller Vegard Bjørnstad, daglig leder hos Nye Veto Rør AS.
Men dersom det alltid er slik at vannet må renne over gjennomsnittet lenge for å bli varmt, er det viktig å finne årsaken til problemet - for å unngå unødvendig høye kostnader på vann og strømforsyning i hjemmet.
- Årsaken til at vannet ikke blir tilstrekkelig varmt, kan være noe så enkelt som at varmtvannsberederen er slått av, eller at termostaten er innstilt for lavt, sier Jimmy Trung Nguyen, rørlegger ved BilligVVS.no.
Men er huset stort, eller har lange rørledninger, kan det også ta lang tid før varmtvannet vil nå fjerne tappekraner, opplyser han videre.
- Noen ganger kan plasseringen av tappepunktet, for eksempel en dusj eller vask, være langt fra varmtvannskilden. Jo lenger avstanden er, jo mer tid tar det å få varmt vann, presiserer Nguyen.

Ofte tett «uten grunn»
Skjult under bakken
En annen grunn til manglende varmt vann, kan være at vannforsyningen kommer fra grunnvannskilde som ligger i områder med kalkrike bergarter, ifølge Bjørnstad.
- Mye kalk i vannet kan blant annet føre til energitap og skade på elektriske varmtvannsberedere, sier han.
Men særlig én årsak kan være ekstra vanskelig å oppdage, fordi problemet ligger skjult under bakken.
- Det kan være tegn på lekkasje i rørledninger, advarer Nguyen.

Hvem dekker rørskader?
Dette må du sjekke
For å unngå å måtte punge ut for en større rør-reparasjon, bør du altså finne årsaken til temperatur-problemet så snart som mulig.
Start med å sjekke det mest åpenbare først, råder ekspertene:
- Kontrollere termostatinnstillingene på varmtvannsberederen eller varmesystemet, og juster disse for å sikre tilstrekkelig vanntemperatur.
- Kontroller varmtvannsberederens størrelse og dens tilstand. Om nødvendig, oppgrader til en større og mer effektiv bereder.
- Undersøk varmtvannsberederen for kalkavleiringer, og eventuelt fjern dette.
- Sjekk rørledningene for lekkasjer, og kontakt fagfolk for å tette igjen dersom dette er problemet.

- Et festmåltid for rottene

Fikk skrekkregning
Sirkulasjon og isolasjon
Når du har vært bortreist over lengre tid, kan du forsøke å varme opp igjen vannet skikkelig ved å tappe hyppig de første dagene, opplyser Bjørnstad.
- Men for å forebygge at temperaturen på vannet droppe voldsomt når du er på ferie, kan du få en rørlegger til å legge opp en sirkulasjonsleding mellom varmtvannsbereder og tappested, som dusj eller kjøkkenkran, tipser han.
- En sirkulasjonsledning, eller pumpe, vil gjøre at varmt vann holdes i kontinuerlig bevegelse og blir raskere tilgjengelig ved tappepunktene, presiserer Nguyen.
Utover dette, er det én ting du alltid bør forsikre deg om at er på plass for å unngå temperatursvinn, understreker de to ekspertene:
- Sørg for at rørledningene er skikkelig isolerte.
I boligen kan du se om vannrørene er isolert fra varmtvannsbereder til tappested.
Ifølge Skikkeligrørlegger.no, kan du sjekke om de er godt nok isolerte ved å ta på yttermantelen, den delen av varmtvannsbereder som utgjør det utvendige skallet. Om den kjennes varm, trengs det bedre isolering.
Du kan selv tilleggsisolere, men det er lurt å få en rørlegger til å gjøre jobben ordentlig.