Skole for boligkjøpere

Skal du kjøpe bolig, sitter du trolig inne med mange ubesvarte spørsmål. I vår skole for boligkjøpere kan du finne svar på de vanligste spørsmålene.

Er du en forvirra boligkjøper? Bruk vår boligskole. Bilde: Anne Angelshaug.
Er du en forvirra boligkjøper? Bruk vår boligskole. Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

Boligskolen for kjøpere skal hjelpe alle som vil ut på markedet for å finne seg en bolig. Enten du er førstegangskjøper uten egenkapital, eller en kjøper med erfaring fra markedet, bør du finne noen svar her.

Tirsdag neste uke lanserer vi en tilsvarende skole for boligselgere.

Bør du kjøpe?

Det første spørsmålet som melder seg, er om du i det hele tatt bør kjøpe bolig. Bruk vår eie/leie - kalkulator, og få svar på hvor store renteutgifter din nåværende husleie kan dekke. Husk at i tillegg kommer avdrag på lån, og som regel en husleie.

Om du vil kjøpe bolig, eller la være, avhenger selvsagt også av andre faktorer. Mistrives du i din nåværende bolig, er rommene for få og familien stor, eller har du fått nok av naboene? Da er det kanskje på tide å driste seg ut på kjøpemarkedet.

En bolig som passer for deg

Før du begynner å gå på visninger, kan det være greit å sette seg inn i hvilke boligtyper som finnes.

En borettslagsleilighet er ikke det samme som en selveierleilighet. Hvilken kategori boligen hører til i, vil kunne virke inn på prisen.

I banken: Med lua i hånda?

På visningen er det lurt å ha et finansieringsbevis i bakhånd. Finansieringsbeviset er din garanti til selger for at du får boliglån.

Kontakt flere banker, og spør om de kan gi deg et anslag på hva du kan få låne. Men før du går i banken, bør du lære deg å forstå bankspråket. For eksempel er det er fordel å vite forskjellene på serielån og annuitetslån.

Er du usikker på hvor mye du kan få lov til å låne? Tror du at du må gå i banken med lua i hånda? Her kan du lese hvor mye kan du låne. Husk at bankenes standarder på ingen måte er ufravikelige. Bruker du DinSides betalingsplanlegger, finner du ut hvor mye lånet koster deg hver måned.

Noen banker tar høyere renter og gebyrer enn andre. Her får du en oversikt over de billigste bankene.

Lær å lese annonsene

Oversikt over boligmarkedet skaffer du deg via Internett, eller ved å lese boligannonsene i avisene. Å lese boligannonser er et eget fag. Her lærer du hva boligannonsen egentlig sier.

Vis på visning

Nå er det på tide å komme seg på visning. I et hett marked kan det være vanskelig å vinne frem blant de mange interessentene på visningen. Et alternativ er å kuppe visningen.

Mange synes det er vanskelig å vite hva man bør se etter på visningen. Bruk vår sjekkliste for boligkjøperen.

Som kjøper har du undersøkelsesplikt, men det betyr ikke at du må ha med deg forstørrelsesglass på visningen. Vær likevel obs på de vanligste boligfellene.

Vinn budrunden

Har du funnet drømmeboligen, er det stor sannsynlighet for at mange andre også har funnet den. Bruk våre tips til hvordan du vinner budrunden.

Mange opplever faktisk at de byr på en bolig som er mindre enn det som er oppgitt i salgsoppgaven. I ettertid er det vanskelig å få erstatning. En boligadvokat oppfordrer til å gi bud per kvadratmeter, for å unngå problemet.

Unngå prissjokk

Fikk du tilslag på drømmeboligen? Ble kjøpekalaset kanskje dyrere enn du trodde? DinSide håper du ikke har glemt avgiftene ved boligkjøp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer