Baderomshygiene:

Skrekkbilder: Advarer mot dotabbe

Glemmer du å lukke dolokket før du trekker ned i do? Da har forskerne en klar advarsel til deg!

BAKTERIESPRUT: Tusenvis av bittesmå partikler som kan inneholde bakterier og virus kan spre seg langt vekk fra doskåla. Det viser disse bildene som forskerne har tatt med spesialkamera. Foto: Harpic
BAKTERIESPRUT: Tusenvis av bittesmå partikler som kan inneholde bakterier og virus kan spre seg langt vekk fra doskåla. Det viser disse bildene som forskerne har tatt med spesialkamera. Foto: Harpic Vis mer
Publisert

Husker du å legge ned dolokket etter at du har vært på do?

Om du er blant de som pleier å glemme det, kan det hende at det endrer seg etter at du har lest denne saken.

Den britiske vaskemiddelprodusenten Harpic advarer mot å la lokket stå åpent. Vannet i toalettskåla er nemlig fremdeles infisert med potensielt skadelige bakterier og patogener, selv etter at du har spylt ned flere ganger.

De henviser til reelle forskningsstudier gjort på området.

Kan føre til infeksjon

Forskere har også funnet ut at størrelsen på noen av disse partiklene er i stand til å nå fram til dine nedre luftveier, noe som kan føre til infeksjon.

Hvis du tar på en flate som har blitt truffet av bakteriespruten fra toalettet ditt, risikerer du å bli smittet om du tar deg på nesa eller munnen.

SPRUTER UT: Når du trekker ned i do, spruter det ut bittesmå dråper som kan bære på både bakterier og virus. Foto: Harpic
SPRUTER UT: Når du trekker ned i do, spruter det ut bittesmå dråper som kan bære på både bakterier og virus. Foto: Harpic Vis mer

For å bevise poenget sitt, tok forskerne bilder med et spesielt høyhastighetskamera som viser hvordan aerosoler, små dråper og bakterier flyr ut av skåla når noen trekker ned i do uten å lukke dolokket først.

Bildene viser hvordan de nærmest usynlige partiklene kan spre seg til gjenstander og flater i nærheten - og til og med i ansiktet ditt!

Tusenvis av dråper

Ved å spyle ned i do én eneste gang skaper du tusenvis av aerosole dråper som kan inneholde både bakterier og virus - og de kan feste seg til overflater som befinner seg så langt som 1,8 meter unna, ifølge Harpic.

WC-RENS: Er du blant de som bruker wc-rens til å vaske toalettet? En stor test av wc-rens avslører at mange gir så dårlig vaskeresultat at de er helt meningsløse. Video: Kristin Sørdal. Vis mer

I en spørreundersøkelse gjennomført av Onepoll på vegne av Harpic i Storbritannia, ble 2000 briter spurt om sine toalettvaner.

Her går det fram at så mange som 55 prosent ikke lukker dolokket før de spyler ned i do. Dette på tross av at nesten 72 prosent sier de er mer opptatt av renslighet og hygiene nå enn noensinne.

«Glemte å lukke»

Når deltakerne ble spurt om hvorfor de ikke lukket toalettlokket, sa 47 prosent av dem at de ikke var klar over helserisikoen som medfulgte.

Én av fire sa at de var redde for å ta på toalettlokket, mens 15 prosent la til at de bare glemte å lukke lokket før de trakk ned.

GLEMTE: 15 prosent fortalte at de glemte å lukke lokket før de trakk ned i do. Kommer du til å glemme det framover? Foto: Harpic
GLEMTE: 15 prosent fortalte at de glemte å lukke lokket før de trakk ned i do. Kommer du til å glemme det framover? Foto: Harpic Vis mer

Etter at deltakerne hadde fått se bildene som viser hva som egentlig skjer når du trekker ned i do, lovet så mange som 95 prosent at de skulle endre vanene sine.

Ifølge vitenskapsnettstedet Study Finds har tidligere studier pekt på risikoen for at bakterier sprer seg når du spyler ned i do.

Et varmt ullpledd er godt å slappe av under på kalde kvelder. Men inni ullpleddet bor det også masse krypdyr vi ikke kan se. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

En rapport publisert i tidsskriftet Physics of Fluids avdekker liknende funn når menn bruker et urinal.

Svever over toalettskåla

Forskerne bak studien har funnet ut at når du spyler ned i et urinal, vil mer enn 57 prosent av partiklene spre seg vekk fra urinalet.

Spruten vil treffe låret til brukeren på bare 5,5 sekunder. Samtidig vil bakteriesprayen fra et normalt toalett nå mye høyere - men det tar omtrent 35 sekunder før det treffer deg, ifølge studien.

En liknende studie gjort av kinesiske forskere i 2020 advarer om at toaletter også kan spre coronavirus, ettersom forskning har vist at viruset kan finnes i menneskelig ekskrementer.

I studien brukte forskerne datamodeller for å spore spredningen av aerosoler. Modellen viser at dråpene kan sveve rundt 90 centimeter over doskåla, og de kan sveve i lufta i et minutt fordi de er så små.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer