Baderomshygiene:

Skrekkbilder: Advarer mot dotabbe

Glemmer du å lukke dolokket før du trekker ned i do? Da har forskerne en klar advarsel til deg!

BAKTERIESPRUT: Tusenvis av bittesmå partikler som kan inneholde bakterier og virus kan spre seg langt vekk fra doskåla. Det viser disse bildene som forskerne har tatt med spesialkamera. Foto: Harpic
BAKTERIESPRUT: Tusenvis av bittesmå partikler som kan inneholde bakterier og virus kan spre seg langt vekk fra doskåla. Det viser disse bildene som forskerne har tatt med spesialkamera. Foto: Harpic Vis mer
Publisert

Husker du å legge ned dolokket etter at du har vært på do?

Om du er blant de som pleier å glemme det, kan det hende at det endrer seg etter at du har lest denne saken.

Den britiske vaskemiddelprodusenten Harpic advarer mot å la lokket stå åpent. Vannet i toalettskåla er nemlig fremdeles infisert med potensielt skadelige bakterier og patogener, selv etter at du har spylt ned flere ganger.

De henviser til reelle forskningsstudier gjort på området.

Kan føre til infeksjon

Forskere har også funnet ut at størrelsen på noen av disse partiklene er i stand til å nå fram til dine nedre luftveier, noe som kan føre til infeksjon.

Hvis du tar på en flate som har blitt truffet av bakteriespruten fra toalettet ditt, risikerer du å bli smittet om du tar deg på nesa eller munnen.

For å bevise poenget sitt, tok forskerne bilder med et spesielt høyhastighetskamera som viser hvordan aerosoler, små dråper og bakterier flyr ut av skåla når noen trekker ned i do uten å lukke dolokket først.

Bildene viser hvordan de nærmest usynlige partiklene kan spre seg til gjenstander og flater i nærheten - og til og med i ansiktet ditt!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer