Konsekvenser av tette avløpsrør

Skrekkeksempel

Kaster du noe annet enn det som faktisk skal i do, kan det føre til store konsekvenser.

TETTE AVLØP: Kaster du hår, q-tips og våtservietter i toalettet? Det bør du styre unna! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare tre ting som skal i do, og det er tiss, bæsj og dopapir. Kaster du noe annet i do kan det føre til både konsekvenser og kostnader.

- Konsekvensene av å kaste fremmedlegemer i do er tett avløp, forteller rørleggermester Gunnar Ludvigsen i Rørlegger Sentralen.

Hovedregelen er at alt som ikke løses opp i vann skal aldri i toalettet. Produkter som tamponger, våtservietter, bomullspinner og bomullpads skal ikke kastes i toalettet, men i søppelbøtta.

- Et økende problem har for eksempel vært våtservietter, forteller kommunikasjonsrådgiver Simen Strand Jørgensen i vann- og avløpsetaten i Oslo.

Dette kan skape store problemer ettersom store mengder med våtservietter stivner og blir harde. Dermed kan det bli vanskelig å fjerne.

Verste man kan kaste

- Noe av det verste man kan kaste i toalettet er fett, frityrolje, vaskefiller, våtservietter, tamponger, kondomer og større matrester, forklarer Ludvgisen.

Blant verstingene er matavfall som kastes i toalettet noe av det som kan skape store problemer.

- Fettet fra matavfall kan feste seg i vegger og dette kan føre til stopp i avløpsrørene, sier Jørgensen i vann- og avløpsetaten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.