Konsekvenser av tette avløpsrør

Skrekkeksempel

Kaster du noe annet enn det som faktisk skal i do, kan det føre til store konsekvenser.

TETTE AVLØP: Kaster du hår, q-tips og våtservietter i toalettet? Det bør du styre unna! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare tre ting som skal i do, og det er tiss, bæsj og dopapir. Kaster du noe annet i do kan det føre til både konsekvenser og kostnader.

- Konsekvensene av å kaste fremmedlegemer i do er tett avløp, forteller rørleggermester Gunnar Ludvigsen i Rørlegger Sentralen.

Hovedregelen er at alt som ikke løses opp i vann skal aldri i toalettet. Produkter som tamponger, våtservietter, bomullspinner og bomullpads skal ikke kastes i toalettet, men i søppelbøtta.

- Et økende problem har for eksempel vært våtservietter, forteller kommunikasjonsrådgiver Simen Strand Jørgensen i vann- og avløpsetaten i Oslo.

Dette kan skape store problemer ettersom store mengder med våtservietter stivner og blir harde. Dermed kan det bli vanskelig å fjerne.

Verste man kan kaste

- Noe av det verste man kan kaste i toalettet er fett, frityrolje, vaskefiller, våtservietter, tamponger, kondomer og større matrester, forklarer Ludvgisen.

Blant verstingene er matavfall som kastes i toalettet noe av det som kan skape store problemer.

- Fettet fra matavfall kan feste seg i vegger og dette kan føre til stopp i avløpsrørene, sier Jørgensen i vann- og avløpsetaten.

Det finnes også flere følger av å kaste matavfall i do. Du kan få uønskede gjester i rørene.

- En annen konsekvens av at fett som fester seg avløpet kan være rotter som kommer i rørene, fortsetter Strand Jørgensen.

FORSØPLING: Seks ulike renseanlegg har blitt sjekket for forsøpling, de fant blant annet tamponger, snus og fiberkluter. Noe av grunnen til dette er at man bruker toalettet som avfallsbøtte. Foto: Mepex / NTB. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kan bli dyrt

Dersom rørene skulle tettet seg som en konsekvens av å ha kastet fremmedlegemer i do kan dette koste mye.

- I verste fall koster det en utrykning for spylebil, og om mulig en stor tømmebil. Vi kjenner til eksempler hvor avløpsblokkeringer har kommet opp i summer opp mot 50 000 kroner, forteller Ludvigsen.

Vanligvis kan problemer som dette løses ved høytrykksspyling av rørene og at man forsikrer seg om at blokkeringen er borte ved å inspisere avløpet med rørinspeksjon innvendig med kamera.

- Løsner blokkeringen raskt, så vil oppdraget hos oss koste cirka 15 000 kroner, forteller rørleggermester Ludvigsen i Rørlegger Sentralen.

Daglig leder André Jacobsen i 24T Rørservice forteller at det verste tilfellet de har hatt grunnet tett avløp kostet 243 000 kroner.

- Normalt kommer det på 7000 kroner for en høytrykksspyling, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer