Kokte poteter kan vel sies å være det typiske tilbehøret til tradisjonell julemat som ribbe, pinnekjøtt, kalkun og fisk. Poteter kan fint spises med skallet på, ofte smaker det til og med bedre, og ikke minst inneholder skallet masse gode næringsstoffer for oss mennesker. Og faktisk bør noen poteter, som nypoteter og poteter med tynt skall spises med skallet på, ifølge Bramat.no.
Men det vanligste er kanskje å spise skrelte poteter, og det ser også ganske appetittlig ut med ferdigskrelte poteter på juletallerkenen. Men står du for julematen, og dermed har en haug med poteter å skrelle, sier det seg selv at det både blir tidkrevende og travelt på kjøkkenet.
Det er her det superkule skrelletipset kommer inn - det sparer deg for masse tid og arbeid!
Slik gjør du
- Start med å skjære et tynt snitt i midten av potetene.
- Fyll en gryte med nok vann til å dekke potetene.
- Kok opp og legg potetene i gryten.
- Etter cirka 15-25 minutter, alt etter hvilken type poteter det er, samt størrelse på potetene, tar du potetene ut av gryta og legger dem i kaldt vann.
- Til slutt skal du dra eller vri forsiktig på skallet, og dermed vil det enkelt løsne av poteten.
Easy peasy!
Koketid poteter
Skru ned varmen når potetene er lagt i gryta, de skal ikke fosskoke.
- Kokefaste poteter som asterix, morene, folva og beate skal koke i 15-25 min.
- Melne poteter som gulløye, ringerikspotet, kerrs pink og pimpernel skal trekke i 20-25 min.
- Mandelpoteter trenger kun 5-15 min.
- Koke- og trekketiden varierer etter størrelsen. Det er fint å la potetene hvile litt før servering, da kommer potetenes konsistens og smak best frem.
Kilde: Meny.no
Vil du ha flere enkle matlagingstriks?
Sjekk her:
- Slik vakumpakker du maten uten vakuummaskin
- Kutte tjue tomater på sekunder
- Derfor bør du fryse ned vinrestene
- Derfor bør du steke eggeskallet
- Skrell egget på få sekunder
- Det enkle trikset gir perfekte tortillas til tacoen
- Tre smarte triks for perfekt, myk iskrem
- Tipsene som gjør deg til superbaker
- Dette holder maten fersk lenge