- Skremmende dårlig

Kun én av 50 testede butikker gjør det riktig.

HVITEVARER: Butikken er ansvarlig for å energimerke alle hvitevarer, men hele 49 av 50 undersøkte butikker slurver. Foto: Colourbox
HVITEVARER: Butikken er ansvarlig for å energimerke alle hvitevarer, men hele 49 av 50 undersøkte butikker slurver. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har kontrollert energimerkingen av til sammen 3.215 hvitevarer hos 50 butikker.

Kun 43 prosent av alle kontrollerte hvitevarer var korrekt merket i 2010. Dette er et stort tilbakeskritt fra fjorårets resultat; i 2009 var 66 prosent korrekt energimerket.

- Skremmende dårlig, sier konstituert vassdrags- og energidirektør Anne Britt Leifseth om resultatet.

Av de 50 testede butikkene, var det kun én som hadde alt riktig. 49 butikker hadde altså feil. Alle kjedebutikkene sammenlagt og sett under ett, er Coop og Expert verst, med henholdsvis 70 prosent og 71,5 prosent feilmerking.

Nedenfor kan du se hvilke kjeder og butikker som er best og verst i klassen.

Hvor mye vekt legger du på energiklasse, når du skal velge hvitevarer? Stem i avstemmingsobjektet til høyre.

Kun én butikk har alt riktig

I 2010 er ble i alt 50 butikker i fem fylker kontrollert, og av de 50 butikkene avdekket kontrollørene feilmerking i 49 av butikkene. Kun én butikk hadde altså alt på stell, og det var Euronics-forretningen Berges Elektro AS i Mandal.

Hva betyr det for deg?

Hvor mye vekt legger du på energiklasse, når du skal velge hvitevarer? (Avsluttet)
Det betyr veldig mye(45%) 435
Gløtter litt på det, men det er ikke avgjørende(35%) 343
Det betyr ingenting(17%) 165
Ingen mening(3%) 33
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


11 forretninger hadde ikke én eneste korrekt energimerking: Byggmaker Kirkenes, Metek AS, Foss Elektriske, Coop Byggmix Havøysund, Coop Byggmix Kautokeino, Coop Jernvare Karasjok, Coop Byggmix Alta, Coop Byggmix Tretten, Coop Kjøllefjord, Elkjøp Stormarked Dokka og Lister Elektro Farsund.

Fylkene som denne gang har vært under lupen, er Finnmark, Oppland, Aust-Agder, Vest-Agder og Oslo.

Etter å ha sortert listen etter kjedetilhørighet, ser det slik ut for de landsdekkende kjedene. Husk at det også er med frittstående butikker uten kjedetilhørighet i undersøkelsen, og disse er dermed ikke representert i denne sammenhengen.

KjedeAnt. utstiltAnt. feilProsent feil
Coop26318470
Elkjøp67323234,5
Expert113781371,5
Euronics67024637
Elprice20945


Du kan se hele listen hos NVE på nett.

Nå må du også energimerke boligen din: Slik gjør du

Kun 43 prosent korrekt

I 2009 var 66 prosent av de kontrollerte hvitevarene korrekt merket. I 2008 var kun 57 prosent korrekt energimerket. Året før der var kun 46 prosent korrekt merket i butikken, og i 2006 var tallet nede i 36 prosent.

Birger Bergersen, seksjonssjef i NVE, uttalte i forbindelse med presentasjonen av 2009-tallene at:

- Dette er en positiv utvikling, men fremdeles gjenstår mye for å nå målet om nær 100 prosent korrekt merking.

Årets resultat er et videre tilbakeslag på veien mot målet om 100 prosent korrekt merking.

Gjemt i skapet

Om energimerking

  • Energimerking ble innført i Norge i 1996 som følge av et EU-direktiv.
  • Hvitevarer skal merkes med energiklasse, fra A (lavt energiforbruk) til G (høyt energiforbruk).
  • Hvitevarer som skal energimerkes: frysere, kjøleskap, kombinasjonsskap, lyskilder, oppvaskmaskiner, vaskemaskiner, tørketromler, stekeovner og klimaanlegg for husholdninger.
Les mer om ordningen på NVEs nettsider.


Den vanligste feilen består i at energimerkingen er skjult, for eksempel at klebeetiketten ligger inne i apparatet. Det er den enkelte butikk som er ansvarlig for at produktene er korrekt merket. Korrekt merking av hvitevarer, innebærer at apparatet skal merkes lett synlig på topp eller front.

Av de 49 butikkene med feilmerkede produkter, er det 29 butikker som får en henvendelse fra NVE med anmodning om å rette opp i feilen. Dette er de butikkene som hadde fra 0 til 26 prosent korrekt merket. Dersom disse forretningene ikke etterkommer kravet om retting innen en bestemt frist (6. juni), vil de risikere tvangsmulkt. Det er første gang det benyttes slike reaksjonsmidler i energimerkesaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer