Røykvarsler

- Skremmende!

Brannvesenet med kraftig advarsel.

VIRKER IKKE: Denne er det ikke mye hjelp i. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB)
VIRKER IKKE: Denne er det ikke mye hjelp i. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. desember er røykvarslerdagen, og i den forbindelse har Vestfold Interkommunale brannvesen (VIB) gått ut med en kraftig advarsel på sosiale medier.

Virker ikke

De forteller at de på enkelte brannutrykninger har kommet til steder der røykvarslere ikke virker.

- Det verste er nesten de stedene der røykvarsleren henger i taket, men er uten batteri. En grusom falsk trygghet, når vi vet at sjansen for å omkomme i brann er 55 prosent lavere i bolig med fungerende røykvarsler, skriver de blant annet på sin Facebook-side.

Alle er pliktig til å ha røykvarsler i hjemmet, og det er viktig å vite forskriftene rundt bruk av dem. For eksempel minstekravet til hvor mange du bør ha, hvor de skal plasseres, type og batteribytte.

- Det skal være minst én fungerende detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. Anskaffelse av tilstrekkelig antall, plassering, kontroll og vedlikehold av røykvarsler og slokkeutstyr er boligeiers ansvar. Er røykvarslerne eldre enn 10 år bør eier bytte disse, opplyser brannvesenet.

Produksjonsdatoen finner du på undersiden, så du bør ta en kikk innimellom for å se om det er på tide å bytte.

- Vi ser jo hvilke potensial mange av brannene kunne hatt. Liv kunne gått tapt, sier informasjonsrådgiver Arnt E. Folvik i VIB til DinSide.

Han påpeker at det er veldig lite hjelp i en røykvarsler som ikke virker.

- Mange sier at de har røykvarsler, men mange kan ikke huske sist de testet dem. Trykk på test-knappen, oppfordrer han.

Han ønsker også at folk som synes det er vanskelig å få testet røykvarsleren om å be naboen om hjelp.

- Vi ser hvor trist det er når det ikke fungerer, og så bra det går når det virker, sier han.

Monteres feil

Mange som har røykvarslere, monterer imidlertid disse feil. Det forteller Magnus Larssen, sikkerhetsrådgiver i Sector Alarm, til Huseiernes Landsforbund:

- En feil som vi dessverre ser går igjen, er at folk legger røykvarsleren oppå et skap. Og der blir den liggende. Det er faktisk overraskende vanlig. De fleste har jo en slags plan om å få festet den. Men så kvier man seg kanskje for å bore i betonghimlingen, eller skru inn noe på nymalte flater. Overraskende mange lar også det estetiske veie tungt. De vil rett og slett ikke ha varsleren i taket fordi de ikke synes det ser pent ut.

RØYKVARSLER: Piper brannalarmen din av og til uten grunn? Da kan det hende du har plassert den feil eller at den er full av støv. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Blir røykvarsleren plassert feil vil det påvirke funksjonaliteten.

- Jeg har også sett røykvarsler montert innerst i hjørnet i et rom, for at den skal være minst mulig synlig, eller sidelengs oppe på veggen. Til og med inni skap. Ingen av disse løsningene er særlig gunstige, dessverre, sier Larssen videre.

Så hvor skal man egentlig plassere røykvarsleren? Lovdata.no kommer med følgende anbefaling i sin forskrift om brannforebyggende tiltak:

«Eieren av boliger og fritidsboliger skal sørge for at byggverkene har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere. Det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.»

Huseierne forklarer videre at det kan være lurt å bytte om du har en eldre røykvarsler.

- Optiske røykvarslere «ser» nemlig partiklene som utvikler seg ved ulmebrann og branner som utvikler seg sakte. Ionisk derimot, reagerer på gasspartikler i luften fra høyenergibrann, skriver forbundet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer