Røykvarsler

- Skremmende!

Brannvesenet med kraftig advarsel.

VIRKER IKKE: Denne er det ikke mye hjelp i. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB)
VIRKER IKKE: Denne er det ikke mye hjelp i. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. desember er røykvarslerdagen, og i den forbindelse har Vestfold Interkommunale brannvesen (VIB) gått ut med en kraftig advarsel på sosiale medier.

Virker ikke

De forteller at de på enkelte brannutrykninger har kommet til steder der røykvarslere ikke virker.

- Det verste er nesten de stedene der røykvarsleren henger i taket, men er uten batteri. En grusom falsk trygghet, når vi vet at sjansen for å omkomme i brann er 55 prosent lavere i bolig med fungerende røykvarsler, skriver de blant annet på sin Facebook-side.

Alle er pliktig til å ha røykvarsler i hjemmet, og det er viktig å vite forskriftene rundt bruk av dem. For eksempel minstekravet til hvor mange du bør ha, hvor de skal plasseres, type og batteribytte.

- Det skal være minst én fungerende detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. Anskaffelse av tilstrekkelig antall, plassering, kontroll og vedlikehold av røykvarsler og slokkeutstyr er boligeiers ansvar. Er røykvarslerne eldre enn 10 år bør eier bytte disse, opplyser brannvesenet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer