Skru tapetet opp på veggen

Ferdigtapetserte plater gir deg ny vegg på 1-2-3.

SKRU TAPETET OPP: Fiks ferdigtapetsert på 1-2-3, helt uten sparkling, grunning og tapetlim. Ferdigtapetserte panelplater skrus enkelt opp, og klikkes sammen som en parkett. Foto: Frode Larsen/ifi.no og Byggma
SKRU TAPETET OPP: Fiks ferdigtapetsert på 1-2-3, helt uten sparkling, grunning og tapetlim. Ferdigtapetserte panelplater skrus enkelt opp, og klikkes sammen som en parkett. Foto: Frode Larsen/ifi.no og Byggma Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mål, kapp og skru. Så enkelt kan det altså gjøres.

Glem sparkling, grunning og maling - med ferdigtapetserte panelplater får du ny vegg på ganske kort tid.

Fibertapet på sponplater

De ferdigtapetserte veggplatene fra Forestia/Byggma, kalles Walls4You. Dette er sponplater som enkelt skrus og klikkes sammen, uten at du skal behøye å sparkle skjøten. Ettersom platene kommer ferdigtapetserte, har du en ny vegg på ganske kort tid - helt uten risiko for søl av sparkel, maling eller tapetlim.

Tapeten er fibertapet, og platene kommer i 40 ulike dekorer, i tre kolleksjoner: trend, classic og basic. Det er også flere ulike kombinasjonsmuligheter mellom møstrete tapet og ensfarget tapet, slik at du kan ha for eksempel en vegg med mønster og resten ensfarget.

Platene bygger 12 mm, og de kan monteres rett på stenderverk 60 - 60, eller du kan bruke dem som rehabiliteringsplater på eksisterende vegg. Størrelsen på platene er 620 x 2390 mm, altså ganske standard veggplatestørrelse.

Platene fås kjøpt i flere ulike byggvarehus, som Byggmakker, Maxbo og Montér. Prisene varierer, også etter hvilken av kolleksjonene du går for (basic, classic eller trend), men ligger i prissjiktet rundt 325 for de rimeligste (basic) til 360 (classic) og 425 kroner (trend). Prisen er per plate, og produktet kommer i pakker med to plater i hver pakke.

Liknende produkt

Vi har tidligere skrevet om et liknende produkt, kalt PL Wall. Dette er imidlertid gipsplater til forskjell fra de nye veggplatene fra Byggma, som er sponplater.

– Det unike med vår løsning er at systemet er basert på gips, noe som gir bedre kostnadeffektivitet ved bygging av boliger, sier markedssjef for PL Wall, Ulf Tångring, til DinSide.

Slik fungerer PL Wall. Foto: plwall.se
Slik fungerer PL Wall. Foto: plwall.se Vis mer


Han forteller videre at de akkurat har avsluttet en reise i Norge hvor de har truffet flere husbyggere, som ifølge Tågring viser stor interesse for PL Wall.

– Systemet vårt kommer til å tilbys av noen andre enn oss, sannsynligvis av en allerede eksisterende veggprodusent, og tidligst neste sommer som forbrukerprodukt, forteller Tångring til DinSide.

PL Wall kommer ferdig malte i ønsket farge, og skjøten skal være så fin at du slipper sparkling og pussing - den fungerer i prinsippet som en klikk-parkett. Dersom du ønsker tapet, må du imidlertid fremdeles tapetsere - men du slipper altså unna sparklingen og grunningen.


Slik går du fram, trinn for trinn:

  1. Akklimatisering: Kjøp inn platene i god tid slik at de får tid til å akklimatisere seg, gjerne tre dager før montering for sikre at de tilpasser seg temperatur og luftfuktighet i rommet de skal monteres.
  2. Undersøk veggen: Før du går i gang med monteringen sjekker du om hjørner og veggflater er i lodd.
  3. Mål og kapp: Så måler du veggens høyde og kapper platen til riktig høyde med en håndsag eller en elektrisk sag. Det er ingen krise om snittflaten blir litt unøyaktig, den blir skjult av tak- eller gulvlisten. Det er viktig at platen monteres med avstand på cirka fem millimeter til så vel tak som gulv. Både huset ditt og platene "lever" og må ha en viss toleranse dersom temperatur eller fuktighet medfører endringer.
  4. Start i hjørnet: Du begynner med å montere platene med utgangspunkt i et hjørne, eller en døråpning. Husk at heller ikke platesidene skal presses inn i hjørnet; la det være 3-5 millimeter klaring.
  5. Husk avstand mellom plate og gulv: Legg et avstandsstykke under platen for å få den opp fra gulvet. Du kan gjerne bruke en liten flis, eller en rørepinne.
  6. Begynn øverst: Om nødvendig justerer du platen slik at den er i lodd, før du fester den første skruen. Begynn på toppen, mot taket.
  7. Fest skruene: Platen festes med skruer (BKF 4,2x35) i en avstand på cirka 15-20 centimeter. Juster kraften på drillen så skruehodet ikke dras tvers gjennom platen. På skrukanten er den ideelle plasseringen av skruene markert med en tynn strek.
  8. Koble platene i hverandre: Neste plate presser du inn i sporet til den første platen, samtidig som du presser den godt inn mot veggen. Legg en trekloss langs kanten og kakk forsiktig på den med en hammer til du kjenner at skjøten er helt glatt. Se nøye etter at det ikke er kommet rusk i nota, som hindrer sammenkoblingen av platene.
  9. Tilpass mot hjørner: Hvis du under monteringen har tatt hensyn til både tapetmønster og platebredde, vet du at du vil få en grei avslutning når du har kommet rundt rommet og den siste platen skal på plass. Mål avstanden til inn til hjørnet både ved taket og ved gulvet. Merk av på platen og sag til platen langs en rett strek mellom punktene. Deretter presser du platen inn i noten til forrige plate og presser den inn mot veggen. Et lite brekkjern eller stemjern kan du presse inn i hjørnet for å sikre at skjøten blir helt glatt.
  10. List på hjørneskjøt: Avslutningsvis kan du benytte en ferdigmalt, smal hulkillist for å dekke hjørneskjøten. Denne fester du med små, tynne dykkspiker (1,7x40). Husk å montere tak- og gulvlister før du tilpasser og spikrer fast hjørnelisten.

Alle foto og trinn for trinn-veiledning er hentet fra Ifi.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer