Skrueguiden

Det er viktig å velge riktige skruer når du skal feste noe. Her er en liten guide for de ferske i faget.

Skrueguiden
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes veldig mange forskjeliige skruer i et utall av størrelser. Fra nesten mikroskopiske eksemplarer i klassiske urverk til dameur, til enorme varianter for feste av skipsmotorer i oljetankere.

Men selv på hjemmebane støter vi på mange forskjellige oppgaver hvor det ikke er likegyldig hva slags skruer som velges. I en bolig kan du ha vegger i tre, mur, lettbetong, murstein, gips, fiberplater - aller krever egnede skruer. Er det andre prosjekter du driver med dukker det fort opp problemstillinger der valg av riktig skruetype er forskjellen på suksess eller fiasko.

Det som skiller skruetypene fra hverandre er gjengene og hodet. For samme dimensjon er gjengene finere (tettere og mindre) jo hardere materialet skruen skal inn i. Gipsplater og løse fiberplater, som er porøse materialer, krever store gjenger for å få feste, eller helt spesielle festemetoder. I hardt metall som f.eks. rustfritt stål er det motsatt, men her må det vanligvis bores hull som må gjenges opp før du kan skru i en maskinskrue. I aluminium kan det noen ganger brukes andre typer skruer hvor du slipper å lage gjenger først. I mur kan du ikke skru direkte, det må settes inn en plastplugg først, eller enda mer solide saker hvis det er snakk om stor belastning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer