Skruehull i fliser kan koste deg dyrt

Lim eller teip det fast! Det er enklere - og kan spare deg for mye problemer.

Speilet kan du feste rett på veggen med tape. Foto: Tesa
Speilet kan du feste rett på veggen med tape. Foto: Tesa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste bruker bor og skruer når de skal montere utstyr på badet. Det kan bli dyrt, om du er uheldig. For borer du feil, kan du lage hull i membranen, eller i verste fall: ledninger eller rør. I tillegg er det mange som opplever at flisen sprekker, når de borer.

Løsningen er, i mange tilfeller, på tube eller rull. Med spesiallim og spesialteip kan du klistre dorullholdere, speil, kroker, tannbørsteholdere og dispensere til veggen, uten å måtte bekymre deg for alt som skal gå galt.

Det er også både enklere og mindre tidkrevende.

Knust eller sprukket flis? I stedet for å bytte den ut, kan du dekorere den med et fliseklistremerke. Se hvor flott det kan bli her: Slik fikser du de stygge flisene.

Lim det fast

Nei, det skal selvfølgelig ikke se slik ut. Gaffatapen brukes for å holde dorullholderen på plass mens limet tørker. Foto: Casco/Ifi.no
Nei, det skal selvfølgelig ikke se slik ut. Gaffatapen brukes for å holde dorullholderen på plass mens limet tørker. Foto: Casco/Ifi.no Vis mer


Lim er et smart altenativ. I stedet for å styre med boremaskin og skruer, er det bare å lime det fast. Det finnes en rekke ulike limtyper på markedet, hvilken som passer for deg, er avhengig av hva du skal lime fast - og hva du skal lime det på. Sjekk godt med din fargehandler.

I tillegg bør du også sjekke hvor mye belastning limet er laget for å tåle. Dette står stort sett på pakken. Cascos monteringslim, som du kan se på bildet til høyre, kan for eksempel holde på plass hele 50 kilo med en limflate på størrelse med en 15x15cm flis.

Slik gjør du:

  1. Sørg for at flisene eller baderomsplatene - og det du skal henge opp - er rent, fritt for fett og tørt.
  2. Smør limet på det du skal henge opp. Slik kan du kontrollere at du får dekket hele flaten. Pass på at du holder deg et lite stykke unna kanten, slik at limet ikke havner utenfor når du presser det mot veggen.
  3. Fest til veggen, som på bildet, og hold det som skal limes fast ved hjelp av sterk tape, slik at limet får herdet, uten at det sklir ned.
  4. Etter 20. minutter skal limet være herdet nok til at tapen kan fjernes. Full styrke oppnås etter 1-3 døgn.
Les også: DinSides bore-guide

Teip det fast

Dobbeltsidig teip er en enkel og grei løsning, som lar deg henge opp det meste, uten støv og søl. Det finnes flere produsenter på markedet, blant annet tape-produsenten Tesa som har fire ulike typer for montering på ulike underlag. Her er både spesialtape for innendørs og utendørs bruk, samt transparent tape og en tape som er myntet på deg som ønsker å tape fast baderomsspeilet.

Tips: Planlegger du litt bedre når du pusser opp, kan du feste speilet rett på veggen - slik at det blir liggende i flukt med flisene.

Selve fremgangsmåten er relativt lik som om du skulle velge å lime. Det mest kompliserte skjer egentlig før du setter i gang: Du må passe på at du finner en tape som passer til både underlag og det du skal henge opp. Merk også at ikke alt egner seg til å bli tapet eller limt på plass. For eksempel vil malingen kunne skalle av, dersom du limer fast en malt overflate.

Slik gjør du:

  1. Sørg for at både underlag og det du skal feste er rent og tørt. Vær spesielt obs på fettflekker.
  2. Fest tapen på baksiden av det du ønsker å henge opp. Bruk gjerne vertikale striper, og pass på at du bruker nok tape i forhold til vekten av det du henger opp.
  3. Sørg for å trykke godt inn i alle hjørner og kanter, og at det du henger opp har fått ordentlig feste.
Les mer om hva du kan og hva du ikke bør teipe: Kan drillen ta ferie?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer