Skruehull i veggene - kan de skjules?

Ting henges opp og tas ned, men skruehullene består. Hva kan du gjøre?

PROBLEM: Et rufsete hull etter en skrue er ikke bare å sparkle. Hva må gjøres? Foto: BRYNJULF BLIX
PROBLEM: Et rufsete hull etter en skrue er ikke bare å sparkle. Hva må gjøres? Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir alltid hull i veggene, enten det er etter skruer eller spiker. Ofte synes de godt, men det er som kjent vanskelig å fjerne hull.

Løsningen er selvsagt å fylle hullene og skjule dem best mulig. Hvordan det gjøres avhenger av mange faktorer, som materialet i veggen, størrelsen og fasongen på hullet og hvilken overflate veggen har.

Likevel er det noen generelle regler man bør kjenne til for å få et best mulig resultat.

Mer opptatt av å henge opp? Smart triks når du skal henge opp bilder

Lag større hull

Hull etter skruer og spiker som er fjernet er gjerne rufsete i kantene, og det har ofte oppstått en liten forhøyning rundt selve hullet. Denne oppsto da skruen ble skrudd inn og ble antagelig enda litt større da den ble skrudd ut. Noe tilsvarende skjer med spiker.

Når vi skal reparere slike skader bruker vi gjerne sparkel til å fylle og tette hullet. Men for at det skal fungere må vi gjøre noe med området rundt hullet.

Poenget er å fjerne forhøyninger rundt kanten og samtidig gi bedre feste for sparkelen. Man kan bruke enn spiss kniv og skjære rundt på skrå, men vi som er glad i verktøy og har mye rart i skuffer og esker finner alltid en fiks løsning med bruk av elektrisk verktøy.

Anbefalte produkter fra teståret 2014: De harde pakkene vi aldri får nok av.

ENKELT: Med en passende  forsenker i drillen lager du et velformet hull som kan sparkles. Foto: BRYNJULF BLIX
ENKELT: Med en passende forsenker i drillen lager du et velformet hull som kan sparkles. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Vi bruker en passende forsenker som vi setter i drillen. Disse kommer i mange forskjellige utførelser og er kjekke å ha også til annet enn å forsenke skruehull.

Hvilken drill trenger du? Tester og mer om drill fra Dinside.

Med forsenkeren får vi fjernet alt rufset og lager en pen trakt ned i hullet. Det gjør det lettere å få et penere resultat når vi sparkler.

LØSNING:Etter at hullet er utvidet og rensket er det tid for sparkling. Foto: BRYNJULF BLIX
LØSNING:Etter at hullet er utvidet og rensket er det tid for sparkling. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Sparkling

Vanlig, fin sparkel egner seg til de aller fleste hull og materialer. Det er noen unntak, spesielt gjelder det helt glatte vegger som for eksempel baderomspanel. Der kan man bruke en liten dråpe akrylmasse som man bare glatter over med fingeren.

Men for andre typer vegger er sparkelmasse det greieste.

Det som er viktig når man sparkler er at man ikke fyller hullet og presser sparkelen (altså verktøyet) med sparkelmassen tett inn til veggen over hullet for å gjøre det slettest mulig.

Massen synker når den stivner, derfor vil det bli et lite søkk i hullet. Det er ikke så pent, og hullet blir lett synlig.

FEIL: Skraper du helt inn til veggen med sparkelen vil sparkelmassen synke og etterlate seg et krater. Det blir ikke pent. Foto: BRYNJULF BLIX
FEIL: Skraper du helt inn til veggen med sparkelen vil sparkelmassen synke og etterlate seg et krater. Det blir ikke pent. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Derfor legger vi på litt mer sparkel, slik at vi må pusse den ned når det har herdet. Da vil reparasjonen bli helt i flukt med selve veggen.

NESTE SKRITT:Sparkelen kan pusses ned med en pusskloss eller raskere og bedre med elektrisk verktøy. Foto: BRYNJULF BLIX
NESTE SKRITT:Sparkelen kan pusses ned med en pusskloss eller raskere og bedre med elektrisk verktøy. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


En mulitmaskin med sandpapir gjør jobben svært effektivt, men du kan også klare deg med sandpapir eller en pussekloss/pussesvamp. Det tar bare litt mer tid.

Henge opp noe nytt? Mange henger bildene alt for høyt

Etterbehandling

Det største problemet er å få behandlet overflaten på det sparklede hullet og området rundt som også blir slipt ned. Malte flater har gjerne en tekstur etter malerulle eller penselstrøk, og det er ikke lett å legge den samme teksturen på et lite område. Her må man eksperimentere, ved å bruke en rulle, en svamp eller blande litt slipestøv i malingen slik at overflaten blir lett knudrete.

Dessuten er fargen også en utfordring. Hvis man ikke har tatt vare på boksen eller skrevet ned nummeret på fargen har man et problem.

Fargehandleren kan analysere eksisterende farger og blande tilsvarende, men det er vanskelig å ta med seg en del av veggen til butikken. Hvis det er mulig å skjære løs en flik et sted hvor det ikke synes, som bak et speil, skap eller lignende kan det være en løsning, spesielt hvis veggen ikke er bleket av direkte sollys.

Det finnes også apper som kan hjelpe, men den gang vi testet disse, var resultatet varierende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer