Skummel, men ikke farlig

Bør du være så redd?

Hvert år ringer bekymrede nordmenn inn varsler om store edderkopper, som verken er skadedyr eller ukjente i norsk natur. Foto: KAROLINE BRUBÆK
Hvert år ringer bekymrede nordmenn inn varsler om store edderkopper, som verken er skadedyr eller ukjente i norsk natur. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er ikke alene om å frykte krypene som er på vei inn til deg nå. Og en av de mest fryktede er edderkoppen. Selv om vi ikke har edderkopper av søramerikansk format annet enn til utstilling i Norge, så kan også vanlige husedderkopper anta solide proporsjoner. Nok til å få urinstinktene i sving hos mange av oss. Men før du hopper i taket ved neste edderkopptreff:

Edderkopper er ikke skadedyr i annen forstand at de skremmer folk, og at folk med edderkoppfobi kan bli helt paralysert eller handle irrasjonelt hvis de møter dem, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

"Husdyr" som skremmer

Folkehelseinstituttet blir hvert år kontaktet av bekymrede nordmenn som nekter å tro at de gigantiske edderkoppene de finner hjemme er norske. Aller flest ringer inn sine meldinger i august, september og oktober, mens aktiviteten dabber av mot vinteren.

Statistikken fra FHI viser flest edderkopper naturlig nok finnes i kjellerleiligheter eller kjellere. Soverom, stuer og bad ligger lengre ned på listen. Det er sjeldnere rapporter om funn i næringsbygg, sykehjem, kontorlokaler og barnehager. Men selv om du ikke bor i eller har kjeller, er du ikke sikker på å unngå treff med de store edderkoppene. Det er dokumentert et funn av stor husedderkopp i tredje etasje i en blokk i Oslo.

Funnet et kryp du ikke kjenner igjen? Da bør du gjøre dette først

Ja, den er stor!

For vårt utrenede øye ser dette ut som et relativt vanlig eksemplar av husedderkopp. Foto: Karoline Brubæk
For vårt utrenede øye ser dette ut som et relativt vanlig eksemplar av husedderkopp. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Stor husedderkopp kommer ofte inn i hus om høstnettene og skremmer folk på grunn av sin anselige størrelse og sine hurtige bevegelser. Folkehelseinstituttet blir kontaktet av skremte beboere, og kan fortelle at spesielt mange funn rapporteres fra Oslo-området, både i bygårder og eneboliger.

Stor husedderkopp er en av våre største edderkopper. Hunnens kropp er 11-18 mm lang, hannens kropp er 10-14 mm og smalere enn hunnens. Ikke så voldsomme dimensjoner dette, men legger vi til at de største kan måles til åtte-ti centimeter fra ytterst på forbeina til ytterst på bakbeina, er det lett å forstå at enkelte tror de har møtt langt mer eksotiske arter.

Vanlig husedderkopp ligner også, men er litt mindre. I mørke rom som kjellere og garasjer kan du også støte på den nesten like store, men blankere kjelleredderkoppen.

Kan faktisk hjelpe deg

Din mening:

Er du redd for edderkopper? (Avsluttet)
Litt, men jeg fjerner dem selv(40%) 1727
Nei, de må bare holde på med sitt(36%) 1544
Ja, jeg får panikk, og må få andre til å fjerne dem(24%) 1013
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mange kryp er absolutt til skade for både hus og helse. Det er ikke edderkoppen. Tvert om kan den faktisk være til nytte. Edderkopper spiser mange av skadedyrene, som for eksempel sølvkre, fluer og maur.

- Vil du holde skadeyrene unna, er edderkoppen en venn, sier edderkoppekspert og zoolog Petter Jordan til Hus & Bolig.

Til og med juni i år, er det for eksempel registrert 507 behandlede skadedyrangrep av stokkmaur i hus, viser tall FHI får inn fra skadedyrfirmaene.

Se også tipsene om billig skadedyrbekjempelse

Slik holder du dem ute

Selv om de verken er giftige eller skadelige for folk eller bolig, så er det mange som ikke vil dele hjemmet med edderkopper. Nettingduk foran vinduer og dører som står oppe om natten er tilstrekkelig. Sjekk også nettingen foran kjellerluker og ventiler.

Det er ikke nødvendig å ty til gift for å bli kvitt edderkopper.

Kilder: Hus&Bolig og Folkehelseinstituttet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer