Skummel, men ikke farlig

Bør du være så redd?

Hvert år ringer bekymrede nordmenn inn varsler om store edderkopper, som verken er skadedyr eller ukjente i norsk natur. Foto: KAROLINE BRUBÆK
Hvert år ringer bekymrede nordmenn inn varsler om store edderkopper, som verken er skadedyr eller ukjente i norsk natur. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er ikke alene om å frykte krypene som er på vei inn til deg nå. Og en av de mest fryktede er edderkoppen. Selv om vi ikke har edderkopper av søramerikansk format annet enn til utstilling i Norge, så kan også vanlige husedderkopper anta solide proporsjoner. Nok til å få urinstinktene i sving hos mange av oss. Men før du hopper i taket ved neste edderkopptreff:

Edderkopper er ikke skadedyr i annen forstand at de skremmer folk, og at folk med edderkoppfobi kan bli helt paralysert eller handle irrasjonelt hvis de møter dem, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

"Husdyr" som skremmer

Folkehelseinstituttet blir hvert år kontaktet av bekymrede nordmenn som nekter å tro at de gigantiske edderkoppene de finner hjemme er norske. Aller flest ringer inn sine meldinger i august, september og oktober, mens aktiviteten dabber av mot vinteren.

Statistikken fra FHI viser flest edderkopper naturlig nok finnes i kjellerleiligheter eller kjellere. Soverom, stuer og bad ligger lengre ned på listen. Det er sjeldnere rapporter om funn i næringsbygg, sykehjem, kontorlokaler og barnehager. Men selv om du ikke bor i eller har kjeller, er du ikke sikker på å unngå treff med de store edderkoppene. Det er dokumentert et funn av stor husedderkopp i tredje etasje i en blokk i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer