Skummelt med boligkjøp

En ny rapport viser at mange ikke kjenner seg helt trygge når de kjøper bolig.

FORT OG GÆLI? Lite info og høyt tempo gjør kjøpsprosessen stressende. Foto: PER ERVLAND
FORT OG GÆLI? Lite info og høyt tempo gjør kjøpsprosessen stressende. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du skal gjøre det som antagelig så langt er ditt livs største investering - kjøpe deg en bolig. For det er jo vanligvis ditt livs største investering, inntil du skal kjøpe igjen, og da skal ha noe enda større og enda dyrere.

Og denne avgjørelsen skal du ta etter å ha brukt 15 minutter på å besiktige boligen, og lese gjennom prospektet som kanskje ikke svarer deg på alle spørsmålene du lurer på.

Er naboene snille og rolige? Er boligen lydtett nok til at tenåringens bassgitarspilling ikke sjenerer naboene? Hvem er det egentlig som har bygget badet i kjelleretasjen? Og er taket skikkelig isolert?

Visste du at vi bruker lenger tid på å velge kanalpakke til TV-en enn på å kjøpe bolig?

Og så er budrunden i gang, og du må bestemme deg for om du skal være med, om du skal by over siste bud, og regne ut hvor mye du faktisk kan gi for boligen.

Det er mange som synes det er skummelt å kjøpe ny bolig. Det er i hvert fall hva Forbrukerrådet konkluderte med etter at de i samarbeid med Forbrukerombudet og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet ba boligkjøpere skrive dagbok fra boligkjøpsprosessen.

Denne undersøkelsen ble gjort av TNS Gallup, og i tillegg har SIFO intervjuet 11 eiendomsmeglere og Finn.no.

Og selv eiendomsmeglere mener det kan gå vel fort i svingene når budrundene er i gang. En av eiendomsmeglerne mente det burde være en grense for tiden mellom hvert bud på fem minutter, slik at det ikke går i ett når budrunden er i gang, slik som nå.

Smart triks når du skal kjøpe: Slik slipper du å måtte fakse i budrunden

Vil ha et tryggere system

- Vi trenger bedre informasjon om tilstand, bedre kontroll over tidsforløpet i prosessen, og bedre standardisering av informasjonen, sa barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken i en kommentar til Forbrukerrådet.

Nå vil han invitere både eiendomsmeglerbransjen og forbrukerorganene for å diskutere hvordan kjøpsprosessen kan bli mer oversiktlig.

Lær av fagfolkene: Dette ser rørleggeren etter på visning.

Boligkjøperne ønsker mer info om standard

Et av punktene som kom frem, er at boligkjøpere ønsker seg en mer standardisert informasjon om boligen de skal kjøpe. De synes altså ikke informasjonen de får av megler på visningen og i prospektet gir utfyllende nok informasjon.

- Det som gjerne er problemet er at man mangler god nok info om boligen før man går på visning og deltar i budrunden kort tid etter. Da blir forbrukeren usikker og utrygg, sier Lars Grøndal, fagleder i Forbrukerombudet.

- Kjøper bør på et tidligere tidspunkt fått god info om boligens tilstand.

- Jeg har sett boligannonser på Finn.no der taksten er vedlagt. Da kan man jo lese den før man går på visningen?

- Å legge ved taksten gir litt bedre info, men det hadde vært enda bedre å få laget tilstandsrapporter som gir en grundigere gjennomgang av boligen. Da kunne kjøper ta med fagmann for å sjekke svake punkter.

- I takstrapporten tas det gjerne forbehold om at takstmann ikke har sjekket el-anlegg og rør osv. Taksten som brukes i dag er litt overfladisk.

Grøndal sier at eiendomsmeglerbransjen er enig i at det trengs en grundigere gjennopmgang av boligen. Nå skal fagorganene og eiendomsmeglerbransjen sette seg ned og komme med konkrete forslag som kan gjøre kjøpsprosessen tryggere. Etter sommeren vil Audun Lysbakken kalle inn partene på et møte hvor de skal fremlegger forslagene.

Les TNS Gallups rapport om hva boligkjøperne sier om kjøpsprosessen her.

Les hele SIFOs rapport om hva eiendomsmeglerne sier om kjøpsprosessen her.

Nyttig på visning:

Det er mye å huske på når du er på visning, men vi har gjort jobben enklere for deg. Print ut og ta med på visning: Ønsker du å være på den aller sikreste siden, kan du også ta en titt på denne sjekklisten, som ikke bare tar for seg de mest tekniske spørsmålene.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer