«Steinleggere» på ferde igjen

- Skygg unna omreisende arbeidere

Er mer pågående og truende enn tidligere, advarer skatteetaten.

SKYGG UNNA: Flere steder på Østlandet har omreisende håndverkere banket på dører og tilbudt arbeidskraft. - Avvis tilbudene, råder skatteetat og politi. Dette bildet er fra omreisende steinleggere i 2013. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
SKYGG UNNA: Flere steder på Østlandet har omreisende håndverkere banket på dører og tilbudt arbeidskraft. - Avvis tilbudene, råder skatteetat og politi. Dette bildet er fra omreisende steinleggere i 2013. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Omreisende håndverkere har tidligere år vært en utfordring både for boligeiere og for politiet. Nå er de tilbake i norske nabolag for fullt.

Skatteetaten advarer, og ber folk skygge unna.

- Er pågående

ADVARER: Skygg unna omreisende håndverkere, råder skattekrimsjef i Skatteetaten Jan-Egil Kristiansen. Foto: Skatteetaten
ADVARER: Skygg unna omreisende håndverkere, råder skattekrimsjef i Skatteetaten Jan-Egil Kristiansen. Foto: Skatteetaten Vis mer

- I de to foregående årene har vi hatt færre saker med omreisende håndverkere, såkalte travelers, fra blant annet Storbritannia og Irland. I år har vi derimot sett en økning i antall tilfeller.

Det forteller skattekrimsjef i Skatteetaten Jan-Egil Kristiansen.

De siste ukene er omreisende håndverkere observert en rekke steder på Østlandet, blant annet i Drammen og flere steder i Vestfold.

Arbeiderne reiser fra dør til dør og tilbyr sine tjenester på en pågående måte, og ber som regel om at oppdraget skal betales kontant.

Disse «travelers» har i norsk presse tidligere vært omtalt som steinleggere, men nå ser man at de også tilbyr seg å gjøre andre tjenester som taktekking, fasadevask, hagearbeid og maling av hus.

Kristiansen forteller at i år så oppleves disse omreisende arbeiderne som mer pågående enn tidligere.

- De prøver å få folk på kroken, og spesielt eldre mennesker. De oppfører seg i mange tilfeller truende og har uærlige hensikter.

- Vårt råd dersom du får disse på døra er å skygge unna. Hvis du først begynner å gjøre avtaler med dem, kan du fort havne i en situasjon hvor de krever mer og mer penger, advarer Kristiansen.

- Driver med trusler og vold

Også Sør-Øst politidistrikt advarer mot å kjøpe tjenester av disse håndtverkerne.

- Erfaringene fra tidligere år er at omreisende håndverkere er en del av kriminelle miljøer som driver med ulovlig arbeid, skatteunndragelser, menneskehandel, trusler og vold, forteller Heller Hartz Hagen, talsperson for A-krimsenteret i Tønsberg.

A-krimsenteret jobber mot kriminalitet i arbeidslivet og er et tverretatlig samarbeid mellom politiet, NAV Kontroll, Skatt sør, Arbeidstilsynet og lokale skatteoppkrevere.

AVVIS TILBUD: Helle Hartz Hagen i A-krimsenteret i Sør-Øst politidistrikt ber publikum si nei til tilbud fra arbeiderne. Foto: Skatteetaten
AVVIS TILBUD: Helle Hartz Hagen i A-krimsenteret i Sør-Øst politidistrikt ber publikum si nei til tilbud fra arbeiderne. Foto: Skatteetaten Vis mer

Som regel insisterer håndverkerne på at betalingen skjer kontant, noe som tyder på at arbeidet er svart. Dersom du betaler over 10.000 kroner kontant, kan du bli medansvarlig for arbeidernes skatteunndragelser.

- Vi advarer sterkt mot at man kjøper tjenester av disse håndverkerne. Man risikerer å bli lurt eller å bli holdt medansvarlig for kjøp av svart arbeid. Det er straffbart både for de som kjøper slike tjenester, bevisst eller uaktsomt, sier Hartz Hagen.

Dersom du skulle få disse håndverkerne på døra, er rådene fra politiet og skatteetaten følgende:

  1. Avvis alle tilbud.
  2. Skriv ned registreringsnummer på kjøretøyet til arbeiderne.
  3. Ta kontakt med politiet.

- Det er avgjørende at folk ikke kjøper tjenester av disse håndverkerne. For å bli kvitt dette samfunnsproblemet må folk si nei til alle tilbud de kommer med, avslutter Hartz Hagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer