Slakter denne

Kan gjøre vondt verre.

IKKE BRUK: Det advares mot å bruke slik tannbørste. Foto: Martin Gramnæs
IKKE BRUK: Det advares mot å bruke slik tannbørste. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å pusse tennene er en dagligdags rutine for de aller fleste av oss, men ifølge ekspertene er det mange som ikke gjør det riktig, noe som kan føre til vondt verre. For eksempel bruker mange av oss for hard tannbørste.

Er det lenge siden du har tatt en ordentlig rengjøring her? Da bør du kanskje gjøre det nå. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Slipes vekk

President i Den norske tannlegeforeningen, Heming Olsen-Bergem anbefaler alle å bruke myk tannbørste.

- Du polerer ikke bil med stålbørste, sier han til Romerikes Blad.

Ifølge ham, kan bruk av medium tannbørste kombinert med hard pusseteknikk føre til at du sliper vekk emaljen, noe som fører til at tannkjøttet trekker seg oppover.

Han peker også på at det blir like rent med en myk tannbørste.

- Også er det noen få som trenger å bruke medium tannbørste, men da får man beskjed fra tannlege eller tannpleier, forklarer Olsen-Bergem.

Tannlege og TikTok-profil, Petter Gjessing Olsen går enda lenger.

- Jeg ville aldri putta en medium tannbørste inn i min munn, og det burde ikke du heller, sier han i en video på det sosiale mediet.

@tanndoktor Ikke kjøp medium tannbørste! Det er tannkjøttdødare nummer 1. Kommenter under dersom du bruker medium tannbørste. #tannbørste #toothbrush #tannlege #oslonorway #oslo #tannlegeskrekk #kunnskapermakt ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) - SUNNY HOOD STUDIO

Han betegner medium-børsten som et drapsvåpen mot tannkjøttet.

Overfor Nettavisen kommenterer professor i kariologi og gerodontologi ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo dette:

- Dette høres litt drastisk ut, men det er klart at jo hardere tannbørstebusten er, jo lettere er det å skade både tannkjøtt og tenner. Skadene kan skje ved kraftig bruk av tannbørsten over tid, spesielt i kombinasjon med abrasive tannpastaer, sier Vik og legger til at en medium tannbørste som brukes forsiktig, ikke behøver å gjøre store skader.

Samtidig anvbefaler også hun å bruke myk tannbørste.

Anbefaling

Tannbørsteprodusenten Jordan selger både myk og medium tannbørster, men også de anbefaler den myke varianten.

- Til tross for anbefalingene, vet vi at mange foretrekker en hardere bust fordi de føler at de ikke får en like effektiv tannpuss med myk bust. Vi tilbyr derfor både soft og medium, så får forbrukerne velge selv, har Anne Gjemdal i Orkla tidligere forklart til DinSide.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer