Tåler varmepumpa kulde?

Slakter myte om varmepumper

Det finnes en myte om at varmepumpa ikke tåler kulde. Det stemmer ikke, ifølge Varmepumpeforeningen.

Foto: Fire-n / Shutterstock / NTB
Foto: Fire-n / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange velger i dag å varme opp hus og hjem med varmepumper. Men hvor godt tåler de egentlig kulda på de verste dagene?

I en artikkel i Aftenposten gjorde Trond Paasche i Enova oppmerksom på at en varmepumpe normalt ikke klarer å levere nok varme på de kaldeste dagene.

- I dette peker han på at effektfaktoren kan være under 2, forklarer Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen.

Hvis effektfaktoren er under 2 betyr det at for hver kWh strøm varmepumpa bruker, gir den mindre enn 2 kWh varme.

- Hvis effektfaktoren er 2 sparer du fortsatt 50 prosent sammenliknet med panelovner eller elektriske varmekabler, fortsetter Gulbrandsen.

En myte

Han forklarer til DinSide at det for øvrig er en myte at varmepumpa ikke tåler kulde og at de fleste varmepumpeprodusenter har utviklet modeller tilpasset nordisk klima.

- Denne myten skyldes nok teknologien i de første luft-til-luft-varmepumpene som kom på markedet i Norge på 90-tallet. De fleste var såkalte på-av-maskiner, som enten gikk for fullt eller ikke i det hele tatt.

Gulbrandsen forklarer at slike maskiner ga stadig mindre effekt jo kaldere det ble ute.

- Moderne varmepumper reguleres trinnløst, såkalt inverterstyring, og da tilpasses driften etter utetemperatur på en mye bedre måte. Denne teknologien kom for fullt i luft-til-luft-varmepumper for rundt 20 år siden.

Nok effekt ved 15 minus

Markus Flognman i Ventistål, som importerer Panasonic varmepumper forteller i en pressemelding at bestselgere hos de fleste renommerte merker fortsatt gir nok effekt ved 15 minusgrader til å holde ønsket temperatur i de fleste norske hus.

Der forklarer også daglig leder i Pingvin Klima Jim Johansen, som importerer General varmepumper at de nordiske modellene testes på fabrikk ved temperaturer ned til 25 minusgrader.

– Vi har solgt masse på Røros, for eksempel, og - 35 °C har aldri vært noe problem, opplyser han til NOVAP.

Suppler med annen varme

Blir det for kaldt, anbefaler Gulbrandsen å supplere med annen varme.

Han forklarer at luft-til-luft-varmepumper enkelt kan kombineres med alle andre varmekilder som for eksempel vedfyring, elektriske panelovner eller vifteovn.

- Sørg for at det er varmepumpa som gjør brorparten av jobben. Det mest lønnsomme er at varmepumpa står for den største delen av oppvarmingen og at andre varmekilder brukes bare når det er behov for ekstra varme, sier han og legger til:

- Hvis du må kjøpe ved, skal det mye til for at det lønner seg å fyre med ved framfor å bruke varmepumpa. Når det er skikkelig kaldt er varmepumpe og vedfyring en super kombinasjon.

Han forteller også at bedre isolering før neste sesong vil også gjøre at varmepumpa klarer enda mer av oppvarmingen uten hjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer