Slakter nye boligprosjekter

Nybygg er "gratispassasjerer" i byene.

Publisert
Sist oppdatert

Det popper stadig opp nye store boligprosjekter i de største byene, men de tar mer enn de gir til fellesskapet, viser en undersøkelse fra fem store norske byer.

Forskere fra Norsk Institutt for By- og Regionalforskning (NIBR) og Norsk Form har det siste året sett på rundt 50 nye boligprosjekter i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand.

De har først og fremst sett på uteområdene rundt boligene, og hvordan de tilpasser seg resten av bybildet. Funnene er nedslående, ifølge forsker Lene Schmidt ved NIBR.

Priser Pilestredet Park

Få lyspunkt

- Vårt utgangspunkt var at vi skulle finne et par-tre gode eksempler fra hver by, som vi skulle sette sammen i en eksempelsamling. Men totalt i Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand fant vi til vår overraskelse bare tre av 27 prosjekter som vi kunne kalle gode, forteller hun til NTB.

Boligprosjektene får stryk av hovedsakelig to grunner: Uterommene fungere verken tilfredsstillende for dem som bor der, eller gir et positivt bidrag til byen rundt.

I Oslo har Norsk Form gjort tilsvarende undersøkelse av 24 nye boligprosjekter. Ifølge forsker Bård Isdahl er tilstanden enda verre i Oslo. Også her får bare et par-tre prosjekter tommelen opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer