Å kildesortere riktig er viktig for at ting som papp, plast, metall og glass skal kunne gjenbrukes, men det er fort gjort å legge ting i feil spann.
For eksempel et pappbeger som har et tynt plastlag rundt seg. Skal det i papp- eller plastavfallet? Nei, det skal faktisk i restavfallet, siden det er vanskelig å skille ut plastbelegget på gjenvinningsstasjonene.

Mange gjør dette feil
Hva med våt papp?
Unngå dette
Den siste tida har det dukket opp flere videotriks i sosiale medier der folk fukter pappesker - enten ved å vanne pappen eller la den ligge ute i regnet - for at det skal være enklere å slå dem sammen før de legger dem i søppelet.
Men det bør du unngå, advarer Silje Slålien Thoen, innholdsprodusent og rådgiver i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune.
- Når folk ser at store profiler anbefaler slike ting, tror folk at det er en smart idé, men denne pappen vil ikke bli gjenvunnet til ny papp, forteller Thoen til DinSide.
Årsaken er at når papp blir våt, begynner den å gå i oppløsning. Den revner, og det er pappfibrene som «dør» og det er disse fibrene som gjør at man kan gjenvinne gammel papp til nye, forklarer hun.
- Videre betyr våt papp ekstra vekt og det blir tyngre å frakte til sorteringsanleggene. I tillegg vil sorteringsanleggene ha utfordringer å sortere ut pappen når den er blitt våt.
Dersom du for eksempel har en oljete pizzaeske eller at pappen er litt våt, er det ingen krise. Den kan fortsatt legges i pappavfallet.
- Men helt våt papp er restavfall, slår hun fast.

- Mangel på kunnskap
Gjør heller dette
Samtidig bør du huske på å fjerne innhold og teip før du kildesorterer pappesker og annet pappavfall.
- Du bør fjerne mye av teipen - den skal i restavfallet - men litt teip går fint. I tillegg opplever vi at det noen ganger fortsatt er plastbeholder og liknende i pappeskene som leveres inn - disse må tas ut, forteller Thoen.
Buntebånd, eller strips som det også kalles, skal i restavfall, mens isopor leveres til gjenvinningsstasjonen.
- Har du bare litt isopor, kan dette legges i restavfallet, forklarer hun.
Det er også viktig å komprimere før du kaster den, slik at den tar minst mulig plass.
Ellers råder Thoen til å gjenbruke pappen. For eksempel kan en pappeske brukes til å oppbevare ting i eller du kan bruke den for å sende en pakke.