Pris for håndverker

Slapp ekstraregning fra elektrikeren på 12.500 kroner

Beløpet var ikke med i den skriftlige avtalen mellom kunde og elektriker.

PRISOVERSLAG: Skal du hyre inn håndverker, er anbefalingen en skriftlig avtale med et tydelig pristilbud. Foto: Kirsti Østvang
PRISOVERSLAG: Skal du hyre inn håndverker, er anbefalingen en skriftlig avtale med et tydelig pristilbud. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ha utført arbeid i hjemmet av en håndverker, er det viktig å avtale pris skriftlig for å unngå tvil om hva arbeidet til slutt ender opp med å koste.

Noen ganger kommer nettopp mangelen på en skriftlig avtale forbrukeren til gode, viser et vedtak fra Forbrukerklageutvalget:

To jobber ble gjort av elektrikeren, og SMS-en mellom han og kunden sa at totalprisen var 41.250 kroner.

Dermed hjalp det ikke at håndverkeren mente han og kunden hadde avtalt muntlig at den ene jobben skulle koste 12.500 kroner i tillegg.

Husk skriftlig avtale

Thomas Iversen, som er jurist i Forbrukerrådet, sier til Dinside at de i fjor fikk inn over 3.600 spørsmål og meklingssaker om snekkere, rørleggere, elektrikere og blikkenslagere.

- Husk å avtale oppdraget skriftlig – da har du noe å gå ut i fra hvis dere blir uenige. For mindre oppdrag trenger du ikke bruke kontrakt, da er skriftlig korrespondanse på e-post eller melding tilstrekkelig. For større jobber er det ofte nødvendig med en grundigere kontrakt, sier Iversen.

MANGE HENVENDELSER: Jurist i Forbrukerådet Thomas Iversen sier de i fjor fikk inn tusenvis av spørsmål og meklingssaker om håndverkere.
MANGE HENVENDELSER: Jurist i Forbrukerådet Thomas Iversen sier de i fjor fikk inn tusenvis av spørsmål og meklingssaker om håndverkere. Vis mer

I eksempelet fra Finansklagenemnda mener elektrikeren at det er inngått to avtaler og to separate priser - der den ene på 12.500 kroner for flytting av et sikringsskap ble avtalt muntlig, før det senere ble sendt et pristilbud på øvrige arbeider på SMS.

Kunden påstår derimot at han eksplisitt ba om en totalpris - og mener SMS-en gjaldt som en bindende avtale om det totale vederlaget.

«Det er i denne tekstmeldingen ikke sagt noe om ytterligere arbeider. Innklagde har imidlertid ikke sannsynliggjort at han oppga en separat pris på kr 12 500,- for denne delen, og siden klageren på neste befaring den 9.1.2017 eksplisitt ba om en totalpris for hele oppdraget, må 3 innklagde anses bundet av pristilbudet som ble gitt på kr 41 250,-» skriver Finansklagenemnda i sitt vedtak.

En SMS kan være nok

Ifølge advokat hos Osloadvokatene, Mariann Næss, er en muntlig avtale i norsk rett i prinsippet like bindende som en skriftlig avtale. Samtidig råder Thomas Iversen i Forbrukerrådet om å avtale oppdraget skriftlig, da har man noe å gå ut i fra hvis dere blir uenige.

Skulle noe være uklart i forhold hvor en profesjonell part og forbruker har inngått en avtale, er det ifølge Næss den profesjonelle parten som bærer risikoen for uklarheter i avtalen.

- Kan en sms, en håndskreven lapp eller en e-post med et prisoverslag være tilstrekkelig for å ha en skriftlig avtale å vise til?

- Det kommer helt an på hvilke øvrige bevis som finnes i saken, men ja, det kan være det. Har man skrevet ned hva man har blitt enig om på en lapp vil det kunne bli ansett for å være avtalt, for eksempel et prisoverslag. Eller om man sender et konkret pristilbud per SMS på et oppdrag så vil jo også dette kunne bli ansett for å være avtalt, sier Næss.

Hun legger til at en SMS, en håndskreven lapp eller en e-post ofte bare vil si noe om deler av det man har avtalt, og om informasjonen her er uklar eller står i motstrid til hva som ellers anses avtalt kan disse da først og fremst brukes som bevis for at man har blitt enig om noe.

Slik lager du en god avtale med håndverkeren

Er det snakk om et mindre oppdrag, er det ikke nødvendig å skrive kontrakt med håndverkeren. Da er skriftlig korrespondanse på e-post eller melding tilstrekkelig.

- For større jobber er det ofte nødvendig med en grundigere kontrakt, sier Thomas Iversen.

Han sier videre at avtalen uansett bør inneholde en beskrivelse av arbeidet, tidspunkt for når jobben skal være ferdig og prisen, som alltid skal være inkludert merverdiavgift om ikke annet er opplyst.

- Skjer det endringer underveis i jobben, er det lurt å få det også skriftlig. Tilleggsjobber du ber om i løpet av oppdraget vil vanligvis bli fakturert til vanlig timespris for håndverkeren, sier Iversen.

Ikke enig i prisen med håndverkeren?

Thomas Iversen råder deg om å ta frem kalkulatoren før du klager, hvis prisen blir høyere enn tilbudet.

- Håndverkeren kan lovlig fakturere inntil 15 prosent mer enn pristilbudet. Hvis håndverkeren fakturerer mer enn det, bør du be om at fakturaen reduseres, sier Iversen.

Har du derimot ikke bedt om noen pristilbud, vil du måtte betale det som er vanlig markedspris for liknende jobb.

- Fastpris lønner seg sjelden, siden håndverkeren ofte må ta litt ekstra i for å sikre seg mot tap. Mange større jobber er det ikke mulig å få en fastpris på, legger han til.

Hvis du har gjort alt riktig, men likevel opplever feil, tar du kontakt med håndverkeren.

- Det løser seg som regel med at håndverkene retter opp, eller gir kunden veiledning om bruk og vedlikehold. Hvis du ikke har betalt for alt arbeidet, kan du holde tilbake penger inntil feilene er rettet opp. Summen skal stå i forhold til arbeidet du klager på, sier Iversen.

Løser ikke saken seg, kan Forbrukerrådet mekle i saken. Blir ikke saken ordnet opp med det, kan man ta den videre til Forbrukerklageutvalget for en endelig avgjørelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer