Holde salaten frisk

Slapp salat? Prøv isbad!

Blir salaten brun og slapp rett etter at du har kjøpt den? Med fire smarte tips holder du salaten frisk i mange dager!

SUPRE TIPS: Salat er som kjent en glimrende ingrediens for et sunt kosthold. Men ofte blir salaten slapp og brun etter kort tid. Dette kan du likevel unngå med noen enkle triks. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Frisk og sprø salat er som kjent en glimrende ingrediens for et sunt kosthold.

Men hvordan oppbevare salaten riktig slik at den ikke råtner etter kort tid? Og dersom salaten er blitt brun, kan den reddes?

Her får du tipsene!

Unngå fuktighet og frost

Det er særlig to faktorer som får salat til å råtne raskere: fuktighet og kulde.

- For å holde salaten frisk og fersk så lenge som mulig, må du starte med rive av roten, skylle og deretter tørke den godt, forteller Anette Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat

Er salaten dårlig innpakket, visner den også raskere.

- Pakk salaten i en tett boks eller plastpose. Legg gjerne med et kjøkkenpapir som fanger opp fuktigheten i boksen eller posen, råder Hansen.

Salaten må ikke lagres for kaldt, særlig crispisalat tåler frost dårlig.

- Er det hjertesalat, kan du også sette salaten med roten ned i et glass med vann og ha den stående slik på kjøkkenet, tipser hun videre.

Ikke bruk kniv!

Før du deler salaten i biter og legger den i boks eller beholder, skal du få et annet tips som du kanskje ikke var klar over:

Ikke bruk kniv!

- I stedet bør du rive salaten opp i mindre biter, da blir den mindre brun, sier Hansen.

Gi salaten et isbad

Har salaten begynt å bli brun og slapp, bør du likevel ikke kaste den i søpla før du har forsøkt å redde den med et isbad, tipser Hansen.

- Fjern eventuelle brune blader, og legg den visne salaten i en bolle med isvann. Etter fem-ti minutter er salaten sprø og god som ny igjen, sier hun.

Frys til smoothie

Salat er best å spise når den er frisk, da har den mest næringsstoffer og en sprø konsistens. Du kan allikevel fryse salaten og bruke den i for eksempel smoothie for å unngå at den blir kastet, tipser Hansen videre.

- Fryser du spinat kan den fint brukes i supper og gryter, forteller hun.

Men husk: om du fryser salat, vil du ikke kunne oppnå samme kvalitet i forhold til konsistens som den var frisk.

Bør lagres på kjøkkenbenken

De fleste kjøleskap er utstyrt med en egen grønnsaksboks som er plassert lengre nede i skapet for at grønnsakene skal beholde kvaliteten.

Likevel er det enkelte grønnsaker som ikke bør ligge i kjøleskapet, noe du kan lese mer om i denne saken om riktig plassering av mat i kjøleskap.

- Agurk, tomat og løk bør heller oppbevares på kjøkkenbenken. Disse har det best når det ikke er for kaldt, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef hos Matvett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer