Teflon:

Slår alarm om disse stekepannene

Har du fortsatt teflonstekepanne? Da bør du lese dette.

LETT SOM EN PLETT: Teflon har gjort stekingen til en drøm for mange, men ifølge ny forskning bør man passe godt på stekepanna. Foto: Roger Hardy/Samfoto
LETT SOM EN PLETT: Teflon har gjort stekingen til en drøm for mange, men ifølge ny forskning bør man passe godt på stekepanna. Foto: Roger Hardy/Samfoto Vis mer
Publisert

Den europeiske myndigheten for mattrygghet, EFSA, fastsatte i 2020 en ny tålegrense for såkalte perfluorerte stoffer (PFAS).

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), er PFAS-ene syntetiske stoffer. Flere av disse stoffene brytes svært langsomt ned i naturen, hoper seg opp i kroppen, og kan i store mengder være helseskadelige.

I over 50 år har stoffene blitt brukt i en lang rekke produkter, som blant annet slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler og sminke.

Det produseres ikke PFAS i Norge. Alt som omsettes er ifølge FHI importert.

Forskere ved University of Newcastle og Flinders University har sett nærmere på Teflon.

Teflon lages ved hjelp av PFOA, som er en del av PFAS-familien - og som fortsatt finnes i blant annet stekepanner på mangt et kjøkken.

Nå slår de alarm.

- En helsebekymring

Studierapporten ble nylig publisert i det fagfellevurderte medisinske vitenskapsnettstedet Science of The Total Environment.

Professor og ekspert på nano-partikler, Cheng Fang, ledet studien.

Forskerne hadde som mål å finne ut hvordan millioner av bittesmå plastpartikler potensielt løsner under matlaging og vask, ettersom non-stick-gryter og -panner gradvis mister belegget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.