Teflon:

Slår alarm om disse stekepannene

Har du fortsatt teflonstekepanne? Da bør du lese dette.

LETT SOM EN PLETT: Teflon har gjort stekingen til en drøm for mange, men ifølge ny forskning bør man passe godt på stekepanna. Foto: Roger Hardy/Samfoto
LETT SOM EN PLETT: Teflon har gjort stekingen til en drøm for mange, men ifølge ny forskning bør man passe godt på stekepanna. Foto: Roger Hardy/Samfoto Vis mer
Publisert

Den europeiske myndigheten for mattrygghet, EFSA, fastsatte i 2020 en ny tålegrense for såkalte perfluorerte stoffer (PFAS).

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), er PFAS-ene syntetiske stoffer. Flere av disse stoffene brytes svært langsomt ned i naturen, hoper seg opp i kroppen, og kan i store mengder være helseskadelige.

I over 50 år har stoffene blitt brukt i en lang rekke produkter, som blant annet slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler og sminke.

Det produseres ikke PFAS i Norge. Alt som omsettes er ifølge FHI importert.

Forskere ved University of Newcastle og Flinders University har sett nærmere på Teflon.

Teflon lages ved hjelp av PFOA, som er en del av PFAS-familien - og som fortsatt finnes i blant annet stekepanner på mangt et kjøkken.

Nå slår de alarm.

UBEHAGELIG: En familie på Randaberg i Rogaland fikk seg en ubehagelig opplevelse da de fikk se overvåkningsbildene fra natten før. Video: Privat Vis mer

- En helsebekymring

Studierapporten ble nylig publisert i det fagfellevurderte medisinske vitenskapsnettstedet Science of The Total Environment.

Professor og ekspert på nano-partikler, Cheng Fang, ledet studien.

Forskerne hadde som mål å finne ut hvordan millioner av bittesmå plastpartikler potensielt løsner under matlaging og vask, ettersom non-stick-gryter og -panner gradvis mister belegget.

Disse bitte små plastpartiklene kan bli overført fra kjøkkenutstyr med teflon, til maten, miljøet - og mennesker.

- Med tanke på at PFOA vekker stor bekymring, kan teflon-mikropartikler i maten vår være en helsebekymring, sier han i en pressemelding.

Punget ut over 300 millioner kroner

Det er den amerikanske produsenten DuPont som har patent på teflon.

I 2004 inngikk selskapet et forlik på over 300 millioner kroner.

Saksøkerne beskyldte fabrikken deres for å stå bak flere tilfeller av alvorlige sykdommer og fødselsdefekter, som følge av utslipp av PFOA i drikkevannet.

DuPont nektet for at forliket betydde at de hadde noen straffskyld, og sa at det ikke fantes bevis for at PFOA er skadelig.

Farlige sprekker

Det ble brukt en helt spesiell teknikk under den ferske teflon-studien, som kalles ramanspektroskopi.

Ramanspektroskopi brukes i kjemien til å identifisere molekyler og studere kjemiske bindinger, ifølge Store norske leksikon.

Teknologien gjør at forskerne for eksempel kan oppdage bitte små plastpartikler, altså mikro- og nanoplast.

Fra før er det kjent at det ikke er farlig å bruke teflonprodukter så lenge belegget er helt - men at man burde kaste produktet så fort det oppstår riper på det.

Dette er det en god grunn til, kommer det fram i den nye studierapporten.

UNDER LUPEN: Forskerne viser fram hvordan de klarte å avdekke hvor mye mikro- og nanoplast som spres ved brutt Teflon-overflate. Foto: University of Newcastle
UNDER LUPEN: Forskerne viser fram hvordan de klarte å avdekke hvor mye mikro- og nanoplast som spres ved brutt Teflon-overflate. Foto: University of Newcastle Vis mer

2,3 millioner plastbiter

De konkluderte med at brutt teflon, altså riper i for eksempel stekepanna, i gjennomsnitt kan utløse hele 2,3 millioner mikro- og nanoplastbiter som kan smitte over i maten.

De oppdaget også at en ørliten ripe i en teflonpanne eller -gryte kan utløse rundt 9100 plastpartikler.

Trengs mer forskning

Professor og sivilingeniør i materialmekanikk, Youhong Tang ved College of Science and Engineering på Flinders University i Australia, er medforfatter av studien.

Han mener at studieresultatene bekrefter at det trengs enda mer forskning på Teflon, for å finne ut mer om potensielle skadevirkninger.

- Mer forskning trengs for å finne ut av risikoen ved teflon-mikroplast og nanoplast, med tanke på at teflon er i PFAO-familien, sier han.

Han kaller resultatene fra studien for en «sterk advarsel».

- Vi må være forsiktige når vi velger ut, og bruker, matlagingsutstyr, slik at vi unngår matforurensning, sier han.

Sjekk med forhandler eller produsent

DinSide har tidligere tipset om at hvis du er usikker på om du allerede har ei gryte, stekepanne, en kakeform eller et muffinsbrett du er usikker på om kan inneholde farlige stoffer, anbefaler vi at du kontakter produsenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer