Musegift

Slår alarm om musemiddel

Har du dette middelet hjemme, bør du levere det til et godkjent avfallsmottak.

MUSEGIFT: Katter kan få i seg giftstoffet når de spiser forgiftede dyr. Foto: Svein Magne Fredriksen/Miljødirektoratet
MUSEGIFT: Katter kan få i seg giftstoffet når de spiser forgiftede dyr. Foto: Svein Magne Fredriksen/Miljødirektoratet Vis mer
Publisert

Miljødirektoratet besluttet i mai i år å forby en type musegiftmiddel for privat bruk etter bekymringsmeldinger fra veterinærer.

Norge og Sverige er de første og foreløpig eneste landene i Europa som har forbudt slike musegiftmidler.

Musemidlene det gjelder inneholder stoffet alfakloralose, som gir narkose og nedkjøling. I en pressemelding skriver Miljødirektoratet at giften virker slik at forgiftede mus dør av nedkjølingen, men økt bruk av alfakloraloseprodukter har også ført til et økt antall forgiftningstilfeller hos kjæledyr. Og spesielt hos katter, som blant annet kan få i seg giften når de spiser forgiftede mus.

Etter å ha mottatt bekymringsmeldinger fra veterinærer våren 2019, har Miljødirektoratet hentet inn opplysninger fra veterinærer og har samarbeidet med Veterinærinstituttet for å få analysert prøver.

- Vårt vedtak om å forby musegifter som inneholder alfakloralose til privat bruk er blant annet basert på denne veterinærfaglige informasjonen. Slike produkter kan heretter verken selges til eller brukes av privatpersoner. Et tilsvarende vedtak er også gjort av den Svenske Kemikalieinspektionen, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet, Trine-Lise Torgersen, i pressemeldingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer